/ Радоје Звицер
09/06/2021 u 11:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Локацију вође "кавчана" одао састанак са сарадником

Лоцирање Радоја Звицера наводно се десило након састанка са једним од својих главних сарадника Василијем Васком Рафаиловићем

Један од наводних вођа "кавачког" клана Радоје Звицер, према писању спрских медија, лоциран је у Јужној Африци. Како пише Курир, на основу информација од извора блиском МУП Црне Горе., лоцирање се десило након састанка са једним од својих главних сарадника Василијем Васком Рафаиловићем (33).

- Звицер је откривен у друштву Црногорца, кога је полиција означила као главног егзекутора кавачког клана. Рафаиловић је са лажним хрватским пасошем донедавно боравио код сестре Александре у Лос Анђелесу. Сумња се да је из Лос Анђелеса отпутовао код Звицера у Јужну Африку и да је тако "одвео" Интерпол до свог шефа. Био је у бјекству од 2016. године, када је према наводима Специјалног државног тужилаштва у Подговици, убио Ђорђа Борету у родним Бечићима. Родитељи му живе у Бечићима, а он је после потјере полиције побјегао из Црне Горе - наводи извор Курира који каже да Рафаиловић има богат полицијски досије.

Истичу и да је Рафаиловић био близак и са Слободаном Кашћеланом (55), једним од наводних вођа "кавчана" као и Вељком Беливуком званим Веља Невољом.

image
Вељко Беливук - фото: Курир/Зоран Јевтић

Адвокат Звицера, за којим се иначе трага, обратио се јавности преко писма недавно, које је послао редакцији Курира.

Иначе, безбједносне службе региона, предвођене српским оперативцима из МУП и БИА, лоцирале су наводног вођу кавачког клана, у једној од земаља Јужне Америке. Наводно, Звицер стално мијења боравиште, а сумња се и да користи неколико фалсификованих пасоша. Србија је за њим расписала потjерницу због сумње да је руководио групом Вељка Беливука и Марка Миљковића. Двојица осумњичених боравила су у посјети Звицеру у Котору у јануару ове године, непосредно пред хапшење.

- Као бранилац Радоја Звицера кога заступам у поступку пед тужилаштвом за организовани криминал желим да нагласим следеће: Све што је изговоренео против Радоја Звицера у дневним медијима апсолутно није истина. Радоје Звицер нема ниакве везе са извршењем било ког кривичног дјела које је извршено на територији Србије. Звицер нема никавих сазнања о извршењу било ког кривичног дјела на територији наше земље. Није окривљени у поступку који се води против Вељка Беливука  пред Тужилаштвом за организовани криминал. Свако повезивање Радоје Звицера са било који кривичним дјелом и навођење "ћевапа" "ханибала", "људождера" представља најбезобзирније увреде и неистине изречене према њему. Звицер је породичан и поштен човјек и такви наслови и текстови уперени су како против њега тако и против његове породице. Звицер и ја како његов бранилац не тражимо ништа више од законитог и коректног вођења поступка пред надлежним државним органима, уз поштовање људских права, не мјешања у рад тужилаштва, као и да се престане са измишљотинама и хајком против мог клијента. Биће доступан надлежним органима Републике Србије, почев од тужилаштва и суда, када буде увјерен да ће поступак против њега бити у складу са законом и без притисака на рад тужилаштва и суда од стране било кога, написао је адвокат Радоја Звицера- навео је тада адвокат.

image
Стефан Ђукић након хапшења због покушаја убиства Звицера

Звицер био је мета покушаја убиства 27. маја 2020. године на подручју Кијева.Њјега је тада плаћени убица сачекао испред зграде, ликсузног комплекса, гдје је живо. Због напада на Звицера ухапшени су Стефан Ђукић, Подгоричанин Емил Тузовић и српски држављани Петар Јовановић и Милан Бранковић. За Ђукићем трага црногорска полиција јер је оптужен за убиство Баранина Јована Клисића.

image
спорни youtube снимак

У децембру 2017. године објављен је 15-минутни снимак на Јутјубу са детаљним информацијама о „кавачком клану“, вођи ове групе и њеним члановима који је жестоко узбуркао јавност. Међу њима је било и информација о Звицеру. На снимку се први пут објављује одатак да се Звицер,  служи туђим идентитетом и да под именом Јосип Бабић несметано путује Европом.

На том снимку, види се списак високопозиционираних чланова клана, на којем се налазе: Даворин Балтић, Слободан Кашћелан, Игор Божовић, Драган Кнежевић, Предраг Кнежевић, Милан Вујотић, Дамир Мељовић.... Објављене су и њихове фотографије, које се налазе у  званичним документима и које јавности нису доступне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:32