/ - фото: МАНС твитер
28/04/2022 u 08:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НВО МАНС: Милош Меденица продао вилу у Крашићима за 700.000 еура, а уложио у њу 16.000

Почетком прошле године Милош Меденица jе продао своjу незавршену вилу у Крашићима за износ од 700.000 еура, подаци су истраживачког центра МАНС

НВО МАНС на свом Твитер налогу објавила је нову причу из серијала "Имовина функционера" у ком се спомиње син бивше предсједнице Врховног суда Весне Меденице, Милош Меденица.

Почетком прошле године Милош Меденица jе продао своjу незавршену вилу у Крашићима за износ од 700.000 еура, а подаци до коjих jе дошао Истраживачки центар МАНС-а показуjу да jе син бивше предсjеднице Врховног суда, Весне Меденице, у изградњу тог обjекта уложио тек 16.000 еура, док jе остатак финансирао тиватски бизнисмен, Радо Арсић.

Министарство одрживог развоја и туризма (МОРТ) је средином 2012. године издало грађевинску дозволу којом се Милошу Меденици, Раду Арсићу и њиховом пословном партнеру, Жељку Ковинићу, омогућава изградња три туристичке виле на самој обали тиватског насеља Крашићи, укупне бруто површине од око 440 квадратних метара. Ова дозвола се односила на катастарске парцеле које су биле у власништву Меденице и његових партнера.

Документација до које је дошао Истраживачки центар МАНС-а показује да су Милоша Меденицу у овај посао увели управо Арсић и Ковинић тако што су му још 2006. године продали дјелове својих парцела, укупне површине од 160 квадратних метара, чиме је син Весне Меденице добио своје мјесто у овој инвестицији. Купопродајни уговори показују да је Милош Меденица ове парцеле платио тек 16 хиљада еура.

image

Уговори о куповини парцела

- фото: НВО МАНС твитер

Након што је добијена грађевинска дозвола и започети радови, Арсић и Меденица  у септембру 2016. године накнадно закључују Уговор о заједничкој инвестиционој изградњи којим је регулисано финансирање градње Милошеве виле у Крашићима.

image

Уговор о заједничкој изградњи

- фото: НВО МАНС Твитер

Уговором је предвиђено да Меденица у овај пословни подухват улаже двије парцеле које је раније купио од Арсића и Ковинића, док је обавеза Арсића била да обезбиједи новчана средства за изградњу објекта.

Арсић се овим уговором обавезао да сноси трошкове израде пројекта и плаћања накнада за уређење земљишта, те прибављања свих сагласности и дозвола. Обавеза Арсића је била и да изврши припрему Милошеве парцеле за грађење, регулише прикључке за струју, воду и канализациону мрежу, те сноси комплетне трошкове извођења свих радова.

На Милошевим парцелама је била превиђена изградња једне туристичке виле, укупне површине од 116 квадратних метара, а уговором о заједничкој изградњи је било превиђено да од изграђене квадратуре Арсићу припадне 75%, а Меденици преосталих 25%.  Арсић и Меденица су договорили да инвестиција изградње поменуте виле, заједно са парцелама које је Милош унио у пројекат, износи тек 69.000 еура.

Ипак, иако је уговором било превиђено да добије тек једну четвртину изграђене виле, Милош Меденица се, уз сагласност Арсића, 2018. године укњижио на комплетном објекту. Стање на терену је показало да је Арсић саградио објекат који је за око 50 квадратних метара већи (167м2) него што је било предвиђено пројектом, због чега је у листу непокретности унијета забиљежба „прекорачење грађевинске дозволе“.

Колико је вриједан поклон који је Меденица на тај начин добио од Арсића, показало се почетком 2021. године када је Милош своју вилу продао једном турском држављанину за суму од 700 хиљада еура.

Истраживачки центар МАНС-а је од тиватског бизнисмена покушао да добије коментар на посао који је имао са сином Весне Меденице, укључујући и околности под којима је Милош Меденица постао власник тако вриједне имовине, али на послата питања Арсић није одговорио.

Одговора није било ни на питање да ли је осим поменуте парцеле, Милош Меденица имао још нека улагања у изградњу виле чиме би се оправдала чињеница да се и поред заједничког уговора о изградњи, он ипак укњижио на 100% објекта, а не на једну четвртину како је било предвиђено уговором.

Весна Меденица је прије пар седмица ухапшена под сумњом да је као члан криминалне организације коју је формирао њен син Милош, починила кривично дјело противзаконит утицај. Милош Меденица је раније напустио Црну Гору и није доступан црногорским органима.

Арсић поклонио некретнине и унуци Весне Меденице

Радо Арсић је недавно за Истраживачки центар МАНС-а потврдио да га за породицу Весне Меденице вежу кумовске релације, чиме је правдао и поклон који је 2018. дао њеној унуци. Парцела од 586 м2 у самом центру Колашина, вриједна 21 хиљаду еура укњижена је на име малољетне унуке Меденице, као, како је Арсић у уговору о поклону навео, „израз захвалности“. Свега десет дана прије давања поклона, Арсић је на тој парцели планирао градњу виле од око 340 квадратних метара за шта је већ био платио комуналије и добио грађевинску дозволу.

Данас се на терену налази објекат који је идентичан ономе који је Арсић планирао да гради, док се у листу непокретности наводи да је стечен поклоном. Планска документација за тај објекат је показала да је вриједност инвестиције била најмање 125.000 еруа, док Арсић тврди да није учествовао у изградњи куће .

Кривична пријава због нелегалне градње, МОРТ крио податке о надзору

МАНС је још 2020. године против Милоша Меденице и Рада Арсића надлежном тужилаштву поднио кривичну пријаву због нелегалне градње и узурпације земљишта у зони Морског добра у Крашићима, али и надлежним инспекцијама МОРТ-а. Основно државно тужилаштво је тада одбацило кривичну пријаву против Меденице, док за Арсића још увијек није познат исход поступка.

МОРТ тада МАНСу забранио приступ информацијама које се односе на поступање надлежних инспекција у случају нелегалне градње Милоша Меденице и Рада Арсића. „Пријевременим објелодањивањем тражених информација постоји могућност довођења закључака, те прејудицирања евентуалне одговорности прије извршене контроле и окончања инспекцијског надзора”, пише у одговору МОРТ-а на захтјев МАНС-а.

Милош пред тужиоцем тврдио да не познаје Ковинића

На околности из кривичне пријаве МАНС-а, крајем 2020. године је у Основном државном тужилаштву у Котору саслушан и Милош Меденица које је изјавио да је посљедњи пут на градилишту своје виле био 2017. године када су били завршени груби грађевински радови, те да је Арсићу повјерио све послове око добијања сагласности и изградње тог пројекта. Меденица је пред тужиоцем потврдио да зна за грађевинску дозволу која је издата на његово име, Рада Арсића и Жељка Ковинића.

Међутим, иако је претходно од њега купио парцелу са којом је ушао у посао изградње виле у Крашићима, Меденица је пред надлежним тужиоцем изјавио да Ковинића не познаје.  Иако се формално води као инвеститор објекта који је нелегално саграђем, ОДТ у Котору је повјеровало Меденици да није био упознат са детаљима градње, и због тога одбацило кривичну пријаву.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 07:14