Jelena Marković, / - EVROPSKI SAVEZ
22/08/2024 u 14:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Marković: Nesposoban državni aparat nosi na duši život još jedne žene

Strašna tragedija i velika sramota za državu Crnu Goru da nadležni ostaju nemoćni pred sve češćim femicidima. Sve ukazuje da institucije ne rade svoj posao i upravo ovakva ubistva žena kakvom smo juče svjedočili pokazuju karakter Vlade, kazala je Jelena Marković, predstavnica Evropskog saveza i potpredsjednica Liberalne partije.

- Tačnije, nesposobnost premijera Milojka Spajića koji više brine o odmoru u San Tropeu nego o stanju u policijskom aparatu čijeg direktora svake sedmice smenjuju i ponovo imenuju praveći lakrdiju od sistema dok si građani nezaštićeni - kazala je Marković.

Kako je istakla, najtragičnije je što je kompletno društvo vršilo ogromne pritiske na sistem, policiju, tužilastvo i sudstvo kada se desilo tragično ubistvo Šejle Bakije i "vjerovali smo da su predstavnici tih institucija razumjeli da moraju reagovati urgentno kada žena prijavi torturu i porodično nasilje i zatraži zaštitu institucija od svog partnera ili bivšeg partnera".

- Vidimo da se to nije desilo ni ovoga puta, da je tužilac u ovom slučaju postupio istovjetno kao i njegove kolege ranije, a to znači da taj i drugi tužioci nijesu shvatili ozbiljno poruku kada se desilo ubistvo Šejle i ranije ubistvo Zumrite u Baru.

Tužilastvo nije reagovalo u ovom slučaju adekvatno i  čovjeka koji u više navrata pokazuje agresivnost i teroriše porodicu ne sankcionišu i ne ocjenjuju to kao krivično već prekršajno djelo pa je najviša odgovornost na tužioca koji nije reagovao kako treba i smjestio agresora u zatvor i pokrenuo krivični postupak protiv istog, nego ga častili prekršajnim postupkom i ishod je još jedna ubijena žena u Crnoj Gori čiji je dželat uzalud imao zabranu prilaska žrtvi - kaže Marković.

(VIDEO) Osumnjičen za ubistvo: Bošković priveden kod tužioca

Ističe da je došao trenutak da zbog ovog zločina neko iz tužilastva mora snositi odgovornost i apeluje na vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića da odmah suspenduje tužioca koji nije na adekvatan nači reagovao i tim postupcima dozvolio da ovaj čovjek oduzme život još jednoj mladoj osobi.

- To je nedopustivo i od daljeg postupanja VDT zavisiće hoće li se organizovati protesti građana pred tužilaštvom jer im drugog mehanizma zaštite nije preostalo.

Napominjem da smo, svjesne opasnosti od ponavljanja nasilja i pored izrečene mjere zabrane prilaska žrtvi, te mogućeg smrtnog ishoda koji je nažalost sve češća pojava u Crnoj Gori, pokrenuli nedavno peticiju za izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici kako bi se počinioci obilježili elektronskom GPS narukvicom i kontrolisalo se njihovo kretanje i eventualno približavanje žrtvi kako bi nadležni mogli na vrijeme da reaguju. Na ovaj način, nadamo se, sačuvaćemo neke buduće žrtve i njihove živote - kazala je Marković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 00:55