Dalibor Medojevic / FOTO: IVAN PETROVIC-IPE
21/09/2022 u 15:19 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medojević optužen da je odavao podatke Vukotiću: Tvrdi da je radio u korist države

Tereti se da je prihvatio da kao policijski službenik vrši provjere osoba iz suprotstavljenih kriminalnih organizacija i dostavlja podatke organizatoru i drugim pripadnicima kriminalne organizacije

Sve sam radio u korist države i službe i spreman sam da to i dokažem, kazao je juče u sudnici Višeg suda u Podgorici nekadašnji visoki policijski funkcioner Dalibor Medojević izjašnjavajući se o optužnici koju je protiv njega podiglo Specijalno državno tužilaštvo. Da li će ova optužnica biti potvrđena, vraćena na dopunu ili će se postupak obustaviti, biće poznato u narednih 15 dana.

Medojeviću koji je bio načelnik odsjeka za suzbijanje kriminaliteta stavljaju na teret da je kao član kriminalne organizacije "škaljarskog klana", putem skaj aplikacije odavao podatke vođi te kriminalne grupe, nedavno ubijenom Jovanu Vukotiću.

Optuženi je ranije negirao da je imao komunikaciju sa ubijenim vođom "škaljaraca" iako u spisima predmeta postoje transkripti razgovora koje su, navodno, imali njih dvojica. Tu komunikaciju dostavio je Europol, a odbrana ističe da je riječ o pravno nevaljanom dokazu koji se ne može koristiti u sudskom postupku.

– Optuženi Dalibor Medojević je u cijeloj tužilačkoj istrazi egzistirao sam kao okrivljeni i to na osnovu skaj komunikacije preko skaj aplikacije sa sada pokojnim Jovanom Vukotićem. Te komunikacije presretnute na skaj aplikaciji ni u domaćem ni u međunarodnom pravu ne mogu da se koriste u sudskim postupcima i to su pravno nevaljani dokazi. Takve komunikacije mogle su da se koriste samo u operativnom smislu – tvrdio je advokat optuženog Dražen Medojević.

To je bio samo jedan od razloga zbog čega je advokat Medojević tražio od vijeća Višeg suda da obustavi postupak protiv Medojevića.

Prema navodima akta koji potpisuje specijalni tužilac Saša Čađenović, Medojević je prihvatio da kao policijski službenik zloupotrijebi položaj i vrši provjere osoba iz suprotstavljenih kriminalnih organizacija i dostavlja podatke organizatoru i drugim pripadnicima kriminalne organizacije.

Osim toga, prema navodima optužnog akta, njegov zadatak je bio da usmjerava policijske aktivnosti ka članovima suprotstavljene kriminalne organizacije, pribavlja podatke iz policijskih istraga koje se sprovode prema pripadnicima Vukotićevog klana i upozorava ih o planiranim pretresima kako bi sklonili kompromitujuće stvari. Medojević je, dodaje se, stupao u kontakt sa predstavnicima izvršne vlasti kako bi izdejstvovao razrješenje pojedinih policijskih službenika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:45