/ фото: YOUTUBE REPORT TV
02/07/2021 u 11:36 h
Žana Bojanić, Željka BojanićŽana Bojanić, Željka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

У међународној акцији учествовала и Црна Гора: 38 налога за хапшење, међу процесуиранима и службеници албанске полиције

Истрагa о трговини дрогом од Албаније до Пуље започета је, како се сумња, у периоду 2018-2020 године

Операција против међународне трговине дрогом, корупције, злоупотребе службеног положаја и прања новца одвија се између албанских власти и италијанске Управе за истрагу против мафијаша, пише портал botasot.info.  У Албанији, Италији, Црној Гори и Шпанији расписано је 38 налога за хапшење. Заплијењена је имовина вирједна више милона еура и око шест тона дроге.

image
фото: YOUTUBE REPORT TV

СВЈЕДОЦИ САРАДНИЦИ:

Према писањима албанских медија, четири свједока сарадника пружили су информације, гдје је у оквиру акције „Дух“ откривена  међународна трговина дрогом, корупција у царини и прање новца.

-До сада су објављена имена IIirјan Balla, шеф сектора за борбу против трговине људима у Државној полицији, тужилац Vlora Maksim Sota, бивши полицајац Festim Lelaј, раније процесуиран због трговине дрогом и Saimir Kurti, директор Бироа рада у Каваји, док је операција у току-наводи Shqiptarja.com.

Наложено је и одузимање неке покретне и непокретне имовине у износу од неколико милиона еура. Поред феномена корупције, злоупотребе службеног положаја и прања новца, откривен је и читав „ланац шверца наркотицима  који се односе на узгој, производњу, сакупљање, складиштење и отпрему са обала Пуља. У међувремену се извјештава да су у вези са овом операцијом у Валони расписане потјернице, али још нема детаља.

Операцију против дроге спроводе италијанска Анти-мафија, СПАК и државна полиција. Италијанско-албанска операција резултат је истражних дешавања у операцијама „Шеф“ и „Кров“ које је током 2018. и 2020. године извршила италијанска Дирекција за борбу против мафије у Барију, гдје је ухапшено 37 људи, заплијењено 40 милиона еура дроге , четири милиона еура имовине...

ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ:

Један од тужилаца у поступку, Владимир Мара, саопштио је детаље поводом ове акције. Према његовим ријечима, истрага је вршена у оквиру заједничког истражног тима, такође са италијанским колегама. Идентификоване су бројне епизоде ​​трговине наркотицима, од Албаније до Италије, а затим су се прошириле у неколико градова у Италији и неким европским земљама.

Заплијењено је шест тона опојних супстанци. Мјере безбједности издате су за више од 80 људи. Постоје четири сарадника у правосуђу који су помогли и пружили важне информације. Четворица саучесника нису били само дио криминалних група, већ су играли важну улогу у саставу тих група. Мрежа је документована, од узгоја, складиштења, трговина дрогом и дистрибуција у Италији.

Друго у реалном времену пратила је обогаћена истрага и заплијенила имовину која је стављена као резултат криминалне активности или другог незаконито стеченог прихода.

-Идентификовани су многи полицајци који су директно умјешани у овај шверц- пишу албански медији.

Данас је заплењен велики број имовине, углавном у граду Влора, Каваја, Тирана и другим градовима. Имовина је 12 некретнина вриједна тримилиона еура као што су ресторани, хотели, супермаркети, грађевинско земљиште итд. Заплијењене су четири компаније и нека друга имовина, која у ствари износи три милиона еура. Идентификоване су још двије везе, за једну од њих је урађена контролисана испорука наркотика. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

21. septembar 2021 14:54