/ фото: YOUTUBE REPORT TV
02/07/2021 u 11:36 h
Žana Bojanić, Željka BojanićŽana Bojanić, Željka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У међународној акцији учествовала и Црна Гора: 38 налога за хапшење, међу процесуиранима и службеници албанске полиције

Истрагa о трговини дрогом од Албаније до Пуље започета је, како се сумња, у периоду 2018-2020 године

Операција против међународне трговине дрогом, корупције, злоупотребе службеног положаја и прања новца одвија се између албанских власти и италијанске Управе за истрагу против мафијаша, пише портал botasot.info.  У Албанији, Италији, Црној Гори и Шпанији расписано је 38 налога за хапшење. Заплијењена је имовина вирједна више милона еура и око шест тона дроге.

image
фото: YOUTUBE REPORT TV

СВЈЕДОЦИ САРАДНИЦИ:

Према писањима албанских медија, четири свједока сарадника пружили су информације, гдје је у оквиру акције „Дух“ откривена  међународна трговина дрогом, корупција у царини и прање новца.

-До сада су објављена имена IIirјan Balla, шеф сектора за борбу против трговине људима у Државној полицији, тужилац Vlora Maksim Sota, бивши полицајац Festim Lelaј, раније процесуиран због трговине дрогом и Saimir Kurti, директор Бироа рада у Каваји, док је операција у току-наводи Shqiptarja.com.

Наложено је и одузимање неке покретне и непокретне имовине у износу од неколико милиона еура. Поред феномена корупције, злоупотребе службеног положаја и прања новца, откривен је и читав „ланац шверца наркотицима  који се односе на узгој, производњу, сакупљање, складиштење и отпрему са обала Пуља. У међувремену се извјештава да су у вези са овом операцијом у Валони расписане потјернице, али још нема детаља.

Операцију против дроге спроводе италијанска Анти-мафија, СПАК и државна полиција. Италијанско-албанска операција резултат је истражних дешавања у операцијама „Шеф“ и „Кров“ које је током 2018. и 2020. године извршила италијанска Дирекција за борбу против мафије у Барију, гдје је ухапшено 37 људи, заплијењено 40 милиона еура дроге , четири милиона еура имовине...

ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ:

Један од тужилаца у поступку, Владимир Мара, саопштио је детаље поводом ове акције. Према његовим ријечима, истрага је вршена у оквиру заједничког истражног тима, такође са италијанским колегама. Идентификоване су бројне епизоде ​​трговине наркотицима, од Албаније до Италије, а затим су се прошириле у неколико градова у Италији и неким европским земљама.

Заплијењено је шест тона опојних супстанци. Мјере безбједности издате су за више од 80 људи. Постоје четири сарадника у правосуђу који су помогли и пружили важне информације. Четворица саучесника нису били само дио криминалних група, већ су играли важну улогу у саставу тих група. Мрежа је документована, од узгоја, складиштења, трговина дрогом и дистрибуција у Италији.

Друго у реалном времену пратила је обогаћена истрага и заплијенила имовину која је стављена као резултат криминалне активности или другог незаконито стеченог прихода.

-Идентификовани су многи полицајци који су директно умјешани у овај шверц- пишу албански медији.

Данас је заплењен велики број имовине, углавном у граду Влора, Каваја, Тирана и другим градовима. Имовина је 12 некретнина вриједна тримилиона еура као што су ресторани, хотели, супермаркети, грађевинско земљиште итд. Заплијењене су четири компаније и нека друга имовина, која у ствари износи три милиона еура. Идентификоване су још двије везе, за једну од њих је урађена контролисана испорука наркотика. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:57