Milo Božović / - FOTO: ŽELJKA BOJANIć
19/01/2024 u 21:19 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Božović: Predrag Šuković je bio moj saradnik, SDT me povezuje sa "kavčanima" koji su ubili moje prijatelje

Božović je kazao da je optužnica besmislena i da je napravljena i iz političkog motiva

Pred podgoričkim Višim sudom danas je održana kontrola optužnice protiv predsjednika Opštine Budva Mila Božovića i grupe, zbog stvaranja kriminalne organizacije i šverca droge.

Advokati: Obustaviti postupak protiv Božovića, Lazovića i grupe, SKY nije i ne može biti dokaz

Postupak vodi sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević, uz nju su prisutni i sudija Igor Đuričković i Nenad Vujanović.  Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo je predalo optužnicu protiv 21 osobe. Kontrola optužnice je trajala od 12 do 21 čas. 

Optuženi Milo Božović je kazao da je ova optužnica besmislena i da je napravljena i iz političkog motiva. On je negirao navode optužbe i kazao da je saglasan sa advokatima da SKY nije dokaz i da ovaj postupak treba da se obustavi.

On je ukazao na to da ga SDT, tužilac Jovan Vukotić, povezuje neosnovano sa kavačkim klanom koji mu je, kako je naveo, ubio tri bliska prijatelja. 

Lazović negirao optužbe: Ovo je zavjera protiv mene i porodice, politička trgovina, unaprijed sam osuđen

Kada je bio u skupštinskom Odboru za bezbjednost njegov saradnik, konsultant je tada bio šef SPO Predrag Šuković, ukazuje on.

- On je moj prijatelj 15 godina. Bio mi je konsultant, ja se prije toga nikad nisam bavio bezbjednošću. Imam plavu svesku, koju vam je dao moja dvokat, u njoj je moj i rukopis Šukovića. On me je uputio ko je ko od policije  i ko kome pripada. Ovdje su mediji i zbog javnosti ne želim da se izvuče iz konteksta da loše govorim za njega - kazao je Božović između ostalog.

Knežević: Jedini sam koji je SKY pratio uživo, nikome nisam odavao podatke, spriječio sam ubistva

- Ova optužnica je besmislena, jasno je da ima i politički motiv. Tužilac je jasno i smišljeno falsifikovao činjenice. Ušao je u sferu političkog uticaja  na parlamentarne izbore. On je postavio da sma ja kao predstavnik jedne političke organizacije, u kriminalnu organizaciju. Tužilac me povezao sa grupom koja je radila protiv mene i da sam ja radio lično protiv sebe. Znači ja sam sam protiv sebe, kako kaže tužilac, radio u korist nekog drugog - dodao je Božović.

Podsjetio je da je bio kandidat za poslanika na listi "Za budućnost Crne Gore".

- Tužilac me povezuje sa grupom koja podržava DPS. Dovodi me u kontekst sa kavačkim klanom. Ja sam sa kavačkim klanom imao odnos koji nije prijateljski. Kavački klan je lišio života tri moja prijatelja: Đorđa Boretu, Sašu Markovića i Gorana Đuričkovića. Potpuno je jasno da ja ne mogu biti u vezi sa kavačkim klanom -  naglasio je Božović.

Božović smatra da je tužilac vrlo smišljeno izabrao momenat  kada će njega da procesuira, kako bi se uticalo na ishod izbora.

- Kada je u pitanju moj odnos sa Petrom Lazoviće, Zoranom Lazovićem,  ni on nije prijateljski. 2019. u avgustu, o tome su izvještavali mediji,  Petar Lazović sa svojim timom je prišao meni i kontrolisao me.  Ja sam tada bio menadžer Opštine Budva.  Taj tim je rekao da su mi slučajno prišli u lokal, a nisu. Dalje, brat Petra Lazovića, Marko, je bio u Budvi, imao je potrebu lično da mi priđe, da me zakači, a ja smatram da nije slučajno. Otac Petra Lazovića, kada sam bio uhapšen u Budvi, Zoran Lazović bio je tamo, smatram da je on rukovodio akcijom -  pojašnjava Božović između ostalog, negirajući navode optužnice da je u odnosima sa optuženim Lazovićem, objašnjavajući to kroz događaje od ranije.

Božović je govorio i o odnosu sa policijskim službenikom Ljubom Milovićem, koji je optužnica kako on tvrdi netačno prikazala.

- Postoji podatak, koji je saopšten na suđenju u Beogradu, da je Ljubo Milović tražio da se iz BIA dostave podaci o meni i još šest osoba, u neprijateljskom kontekstu - ukazao je on.

Za navode optužnice u pogledu odnosa prema Dejanu Kneževiću, Božović je kazao da je jedini glasao protiv toga da Knežević bude postavljen za VD pomoćnika direktora Uprave policije.

- Tužilac navodi da sam 2019. kao poslanik angažovan preko Milete Ojdanića da vršim neki uticaj. Ni to nije tačno, navedeno je da mi je on kum a nije, i ja nisam poslanik bio 2019., već sam poslanik od 13.10.2020.-  naglasio je Božović ukazujući na netačne informacije iz optužnice.

Podsjećamo, optužnica je podignuta i protiv Radoja Zvicera, Ljuba Milovića, Milete Ojdanića, Ivana Stamatovića, Nebojše Bugarina, Petra Lazovića, Dejana Kneževića, Milana Popovića, Miloša Mišurovića, Marka Novakovića, Ivana Nikolića, Gorana Stojanovića, Božidara Jabučanina, Aleksandra Kekovića, Vladimira Bajčete, Tihomira Adžića, Filipa Zindovića, Darka Kneževića, Ivana Mijatovića i Dražena Milovića.

Prema navodima SDT-a,  optuženi Mijatović je navodno u jednoj turi ​​​​​obezbijedio da se 100 kilograma kokaina u vlasništvu Božovića, prenese od luke u Lisabonu do grada Costa da Caparica u Portugalu.

U taj transfer je, kako istraga sumnja, bila uključena,još jedna osoba. Međutim njen identitet je za sada nepoznat. 

Prema navodima SDT, to lice je navodno  9. maja 2020. godine, oko trideset minuta nakon ponoći, sa broda “MSC Fantazija”, koji se nalazio usidren u luci u Lisabonu, spustila šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo 100 pakovanja kokaina.

- Na način što je lice koje je na kriptovanoj aplikaciji ‘SKY ECC’ koristilo pin TL9TOH, postupajući po naredbi okrivljenog Mila Božovića, 9. 5. 2020. godine, oko 00.30 časova... spustilo šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo ukupno 100 pakovanja opojne droge kokain- navodi su optužnice.

Daljim istražnim radnjama SDT je došlo do sumnje da jtaj kokain bio Božovićev i da ga je čamcem preuzela nepoznata osoba. 

Prema ranijim informacijama iz tužilaštva, neki od optuženih u ovom predmetu se terete za više krivičnih djela. 

-Lj. M., M. O., I. S., N. B., P. L., M. P., B. J., M. M., A. K., V. B., G. S., D. M., F. Z., I. N., T. A., M. N., D. K., M. B., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, protiv Lj. M., M. O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V.B., M.N., R.Z., D.M., F.Z., M.B. i I.M., za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - oko 4 t i 300 kg kokaina, protiv Lj. M., I. S., M. O., B. J. i M. N., za krivična djela pranje novca - oko sedam miliona eura, protiv M. M., A. K. i Lj. M., za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, protiv D. K., za krivična djela odavanje tajnih podataka i protiv D. K., za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, izvršena je u periodu od 2019. do februara 2021. godine, u Crnoj Gori, ali i pojedinim državama Evrope i Južne Amerike - saopštio je ranije specijalni državni tužilac Vukas Radonjić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 12:50