Осуђен на преко четири године, а у затвору провео свега шест мјесеци / -SRDJAN BOLJEVIC
17/10/2021 u 13:50 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство правде шаље нову ургенцију Србији за изручење Маровића

Обновљена молба за изручење упућена је у децембру 2020. године. Није нам достављен одговор надлежних органа замољене државе. У наредном периоду обновићемо ургенцију, казао за "Дан" Борис Марић

Министарство правде, људских и мањинских права Црне Горе упутиће нову ургенцију колегама из Србије за изручење правоснажно осуђеног бившег потпредсједника ДПС-а Светозара Маровића. Министарство правде Србије се оглушило на претходне молбе и ургенције црногорских колега, не шаљући чак ни одговоре у Црну Гору. У међувремену, Маровић се поново огласио у јаности, овај пут на једној телевизији, коментаришућу, између осталог, актуелна дешавања у Црној Гори, гдје га чека казна затвора од више од четири године. Иако је ово само један у низу случајева да се Маровић појављује у јавности, било на телевизијима или у локалима, надлежни у Србији и даље игнориишу захтјеве да га изруче како би одслужио казну на коју је осуђен након што је признао да је организовао криминалну групу која је државни буџет оштетила за више стотина милиона еура.

– Министарство правде, људских и мањинских права је молбу за изручење Светозара Маровића надлежним органима Републике Србије упутило у априлу 2019. године, након чега је у јуну 2020. године упућена ургенција. Обновљена молба за изручење упућена је у децембру 2020. године. Није нам достављен одговор надлежних органа замољене државе. У наредном периоду обновићемо ургенцију – саопштио је за "Дан" Борис Марић, државни секретар у Министарству правде, људских и мањинских права.

Ћуте о наводним поступцима

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин навео је прије неколико мјесеци у одговору предсједнику Скупштине Црне Горе Алекси Бечићу да изручење Маровића не зависи од тамошње полиције, већ од поступака који се воде против њега у тој земљи. Ипак, изостао је одговор на питање о којим поступцима је ријеч. Вулин то није саопштио, а редакција "Дана" је одговоре на та питања тражила и званичним путем, али мјесецима нијесмо добили повратну информацију.

Податке о поступцима који се против Маровића воде у Србији нема ни црногорско Министарство правде.

Од досуђене четири године и четири мјесеца, Маровић је у затвору провео свега пола године. Након што је са Специјалним државним тужилаштвом склопио три споразума о признању кривице, пуштен је на слободу. Од тада је недоступан црногорским органима, а наводно се лијечи у Београду. У медијима су више пута објављиване његове фотографије из београдских локала. Ипак, то није било довољно да се Маровић лиши слободе и изручи Црној Гори како би одслужио казну на коју је пристао када је склопио споразуме са тужилаштвом.

Бивши потпредсједник ДПС-а је са Специјалним државним тужилаштвом склопио два споразума о признању кривице и на тај начин признао да је био организатор криминалне групе која је државни буџет, у више пројеката, оштетила за неколико десетина милиона еура. На основу тих споразума изречена му је казна затвора у трајању од четири године и четири мјесеца, чије служење избјегава скоро шест година. Осим тога, недавно је дошло до застаре једне од казни која му је изречена, али и даље ништа није урађено како би одслужио казну на коју је осуђен због високе корупције. Маровићу је застарјела казна затвора у трајању од годину дана на коју је осуђен због неплаћања новчане казне која му је изречена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 20:29