Suljo Mustafić / - FOTO: BOšNJAčKO VIJEćE
10/10/2024 u 09:35 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mustafić: Osuđujemo nasilje na vjerskoj i etničkoj osnovi, tražimo hitnu reakciju nadležnih

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori smatra zabrinjavajućim i osuđuje porast trenda i sve slučajeve nasilja na vjerskoj i etničkoj osnovi, koji sve više eskaliraju širom Crne Gore i traži hitnu reakciju nadležnih organa, saopštio je predsjednik tog vijeća Suljo Mustafić.

Prema njegovim riječima, svi ovi incidenti ne mogu se posmatrati kao izolovani slučajevi, “već se i te kako mogu dovesti u vezu sa nacionalnom, odnosno vjerskom pripadnošću žrtava”.

- Fizički nasrtaj na vlasnika sportskog objekta u Podgorici, slučaj kod Hadrovića džamije, takođe u Podgorici, napadi u Nikšiću, te nasilje u krugu školskog objekta u Beranama i najnovije teško ranjavanje nožem gimnazijalca u Baru, ne možemo drugačije ocijeniti već kao otvorene akte agresije, podstaknute mržnjom prema pripadnicima manjjnskog naroda - navodi Mustafić.

Očekuju oštru reakciju nadležnih, prije svega tužilaštva, kako kod kvalifikacija ovih krivičnih djela, tako i kod njihovog adekvatnog procesuiranja.

- Vjerujemo da je postojao način da se i do sada, kroz pravovremeno i adekvatno kažnjavanje slučajeva, pošalje snažna poruka da je u Crnoj Gori nasilje nedopustivo, posebno ako je inspirisano vjerskom ili nacionalnom mržnjom. Očigledna relativizacija ovih slučajeva i blaga reakcija institucija djeluje kao podstrek i ohrabrenje počiniocima i inspiratorima. Ukazujemo da su za porast nasilja i agresivno ponašanje u društvu, a posebno među omladinom izuzetno odgovorni i porodični ambijent u kome mladi odrastaju, loš obrazovno-odgojni sistem, ali i medijsko okruženje, gdje se, u javnom prostoru, bez cenzure, svakodnevno produkuje izuzetna količina mržnje, isključivosti, šovinizma posebno prema pripadnicima islamske vjere - kaže Mustafić.

Zadržavanje do 72 sata određeno maloljetnom Baraninu osumnjičenom za pokušaj ubistva učenika Gimanzije

Pozivaju nadležne, policiju, tužilaštvo i sudstvo, kao i Ombudsmana da svaku ovakvu pojavu na vrijeme uoče i sankcionišu.

- Pozivamo donosioce odluka Vladu i Skupštinu da, kroz odgovarajuće izmjene zakona, kojima će se predvidjeti strože kazne i sankcije, smanje mogucnost za dalju nekontrolisanu i necenzurisanu produkciju fašističkih i šovinističkih sadržaja u medijskom prostoru i na društvenim mrežama - dodaje Mustafić.

Bošnjačko vijeće upozorava da je, kako navode, sličan društveni ambijent već viđen 90-ih godina prošlog vijeka u Crnoj Gori.

Nadaju se da će država i nadležni uraditi sve da se zaustavi ovaj zabrinjavajući trend i ne dozvoli ponavljanje tragičnih situacija o kojima bošnjački i drugi manjinski narodi nose bolne traume.

- Stoga još jednom apelujemo na sve državne institucije i relevantne subjekte, da shvate ova dešavanja veoma ozbiljno i, sa aspekta svojih nadležnosti, preduzmu korake u cilju smanjivanja tenzija i prestanka raspirivanja mržnje u našem društvu - zaključuje Mustafić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. oktobar 2024 09:36