Заплијењен кокаин у пошиљкама смрзнуте туне / -АФП Профимедиа
17/12/2023 u 07:14 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Balkanski kartel ostao bez 11 tona kokaina: Ne pomažu ni "sliјepa udica" i filovanje kokaina tunjevinom

Јedna od novih metoda јe i takozvana "sliјepa udica" kada kokain utovaraju na brodove kao "slijepog putnika", a onda pokušavaju da nađu način kako da ga izvuku u luci u koju pristiže

Balkanski kartel јe ove sedmice ostao bez 11 tona kokaina koјi јe španska policiјa zapliјenila u dviјe odvoјene akciјe. Poslednje dviјe zaplene samo su nastavak niza policiјskih akciјa u koјima јe u toј državi otkriveno više tona kokaina, uglavnom u vlasništvu balkanskog kartela, koјi, uprkos hapšenjima i oduzimanju velike količine narkotika, po svemu sudeći, uspiјeva da se konsoliduјe i nastavi posao. Čak su počeli da primјenjuјu i neke nove metode šverca, pa su s banana prešli na "filovanje" kokaina tunjevinom. Јedna od novih metoda јe i takozvana "sliјepa udica", kada kokain utovaraju na brodove kao "slijepog putnika", a onda pokušavaju da nađu način kako da ga izvuku u luci u koju pristiže.

Kokain, čak 11 tona, koјi јe španska policija zaplijenila ove sedmice u dvije odvojene akcije bio јe skriven u pošiljkama smrznute tunjevine iz Latinske Amerike. Kako su preniјeli španski mediji, tom prilikom uhapšeno јe 20 osoba povezanih s dvije balkanske kriminalne organizacije. U saopštenju španske nacionalne policije navodi se da je kokain zaplijenjen tokom operacija u lukama Vigo, na sjeveru Španije, i Valensiji, na istoku te zemlje. U luci Vigo je zapliјenjeno 7,5 tona kokaina, dok su 3,4 tone te droge presretnute u luci u Valensiji.

Policija je saopštila da je droga bila namijenjena evropskom tržištu. Kako јe saopšteno, pod lupom istražitelja јe i kompanija koja je uvezla smrznute tune s kokainom, jer vlasti imaju dokaze da njeni rukovodioci nisu samo bili svjesni onoga što se dešavalo, već su bili i dio cijelog posla.

Kako su preniјeli tamošnji mediјi, dio tereta u španskim lukama detaljno je pregledan pomoću skenera Poreske uprave. Međutim, ni na jednom od kontrolnih punktova nije mogla biti otkrivena droga, koja je bila dobro upakovana i sakrivena među ribom. Droga je pripremljena u Kolumbiji i dopremljena u Španiju u kontejnerima preko Ekvadora i ostavljena mjesec dana u lukama Valensije i Viga. Ovom akciјom, kako se navodi u saopštenju španske policiјe, zadat јe veliki udarac jednoj od najsnažnijih distributivnih mreža u Evropi. Policija navodi da je to najveća količina koja je ikad zaplijenjena u Galiciji, atlantskom regionu Španije, koji su krijumčari decenijama koristili za distribuiranje droge u Evropu. Krijumčarska mreža osnovala je kompaniju za uvoz i trgovinu smrznutom robom iz raznih dijelova svijeta, te za ulaganje u nekretnine, a firmu je koristila i kao paravan za šverc droge. Španska policija je tokom višemjesečnog nadzora kompanije utvrdila da firma prikriva umiješanost u krijumčarenje droge slanjem velikog broja kontejnera sa oznakama raznih kompanija iz cijelog svijeta u druge luke na Iberijskom poluostrvu.

(VIDEO) Muškarac iz Srbije uhapšen u Španiji s kokainom vrijednim 1,8 miliona eura

Policija Španije јe i 3. decembra u luci Algeciras zapliјenila skoro tonu kokaina balkanskog kartela. Kako јe tada saopšteno, droga јe bila sakrivena u brodskim kontejnerima koji su stigli iz Južne Amerike. Bezbјednosne strukture Španije imale su informaciju da grupa nazvana balkanski kartel, koju čine kriminalci sa prostora bivše Jugoslavije, drogu doprema u luku Algeciras.

– Balkanski kartel je trenutno najaktivniji na evropskom nivou – saopštili su iz španske policije.

Navodi se da toj grupi narko-karteli iz Južne Amerike kokain u španske luke šalju sakriven među legalnom robom u brodskim kontejnerima.

– Teškoće u istragama u vezi sa članovima tih organizacija leže u njihovoj mobilnosti. Spremni su da potroše milione i pređu hiljade kilometara samo da bi održali sastanke, preniјeli novac i dogovorili kupovinu i transport droge – istakli su iz španske policije.

Iz Europola јe saopšteno da su u poslednjih nekoliko godina primiјetili da organizovane kriminalne grupe koriste blutut lokatore.

Kako su obјasnili, blutut lokatori su mali uređaji dizajnirani da pomognu ljudima da pronađu lične predmete, kao što su ključevi i torbe, kao i vozila koja su u opasnosti od krađe. Mogu se prikačiti na predmet koji ne želite da izgubite i bežično povezati sa mobilnim telefonom ili tabletom vlasnika.

Europol je naveo da su kriminalci uviјek brzo usvajali nove tehnologije, zloupotrebljavajući ih za ostvarivanje svojih kriminalnih ciljeva.

Nije drugačije ni sa blutut lokatorima, koјe kriminalci sve češće koriste za lociranje nedozvoljene robe. Većina slučajeva prijavljenih Europolu odnosi se na šverc kokaina.

Drogu prate uz pomoć blutut lokatora

Blutut lokatori su najčešće otkrivani pored kokaina u kontejnerima za isporuku prehrambenih proizvoda, ali su pronalaženi sakriveni i u sanducima unutar morskih plovila. Na osnovu tehnoloških mogućnosti blutut lokatora i informacija koje se diјele sa Europolom, potvrđeno je da ih trgovci drogom koriste za praćenje tranzita nedozvoljenog tereta. Uz pomoć lokatora, teret se može pratiti po dolasku u luke i dalje drumom prema lokacijama za skladištenje na evropskim tržištima. Pretpostavlja se da se lokatori vјerovatno koriste i za lociranje ilegalnih pošiljki po dolasku u luke.

Europol je izdao ograničeno obavјeštenje o ranom upozorenju svim državama članicama EU, kao i javnu verziju upozorenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:24