Ivana Jelić, Potpredsjednica ESLJP / - USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
23/10/2024 u 13:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nove generacije crnogorskih sudija ključ u oblikovanju pravosuđa

Nove generacije crnogorskih sudija imaju ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti pravosuđa i vladavine prava, što su neizostavni koraci na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji, poručila je sutkinja Ivana Jelić.

Kako se navodi u saopštenju AIRE centra,  novoizabrana podržava djelovanje Mreže mladih sudija od njenog osnivanja. Kako je kazala, važnost ove Mreže je što omogućava prilike mladim sudijama da diskutuju o aktuelnim temama iz evropskog pravosuđa, uz domaće pravne teme.

- Ovaj projekat vidim i kao podršku nezavisnosti pravosuđa, edukaciji nosilaca pravosudnih funkcija i putu Crne Gore ka Evropsoj uniji. Takođe, to je pomoć uspješnijoj realizaciji temeljnog principa Evropske konvencije o ljudskim pravima — principa supsidijarnosti, koji ima smisla samo ukoliko domaći sudovi dobro rade i primjenjuju evropske pravne standarde - kazala je Jelić.

Jelić, koja je prva sudija iz regiona koja je izabrana za potpredsjednicu Evropskog suda za ljudska prava, započeće svoj mandat u novembru 2024. godine. Njena uloga dodatno jača vezu između Evropskog suda za ljudska prava i pravosuđa zemalja Zapadnog Balkana.

- Moj izbor za potpredsjednicu Evropskog suda za ljudska prava je još jedan prilog razbijanju tzv. "staklenog plafona", jer sam prva sudija iz Istočne Evrope iz zemlje koja nije članica EU i prava žena na toj pozicije iz ovog dijela Evrope - kazala je ona.

Kako ističu u saopštenju, Jelić je naglasila da će fokus njenog predstojećeg mandata biti na održanju i unaprjeđenju odnosa sa ustavnim i vrhovnim sudovima država članica Savjeta Evrope, saradnji sa međunarodnim sudovima, kao i sa civilnim sektorom i pravnim fakultetima.

Jelić potpredsjednica Evropskog suda za ljudska prava

- Saradnja sa civilnim sektorom i pravnim fakultetima je posebno važno za stvaranje kvalitetnog kadra koji će biti koristan ne samo u svojim državama, već i konkurentan na evropskom planu. Ovdje mislim na unaprijeđenje mogućnosti stažiranja u Sudu, rada sa evropskim sudijama i u Registru Suda, kao i zajedničkim edukativnim programima na kojima će svoj doprinos dati sudije i pravnici iz Strazbura - dodala je ona.

Ističe da je radionica pod nazivom "Izazovi u radu Evropskog suda za ljudska prava: Aktuelna pitanja iz građanske i krivično-prekršajne materije", pružila je učesnicima priliku da unaprijede svoja znanja o najnovijim praksama Suda.

- Kao i prethodnih godina, i ove godine smo obradili najbitnije presude ESLjP u protekloj godini, kao i izazove u pravnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda. Pravni standardi koje je Sud postavio u tri predmeta povodom klimatskih promjena u aprilu 2024, kao i presude u pogledu demokratskog nazadovanja i krize u zaštiti vladavine prava u Evropi, bile su u fokusu - kazala je Jelić.

Tri godine od svog osnivanja, Mreža mladih sudija, koju je uspostavio AIRE centar u saradnji sa Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Crne Gore, okuplja više od jedne trećine sudija u zemlji. Nove generacije sudija su danas iskazale interes i spremnost da unaprijede pravosudnu praksu kroz jačanje zaštite ljudskih prava i implementaciju evropskih pravnih standarda, saopštili su iz AIRE centra.

- Ova mreža je ključna platforma za kontinuiranu edukaciju i profesionalni razvoj mladih sudija, što direktno doprinosi jačanju sudstva u Crnoj Gori - kazala je Đina Popović, projektna menadžerka AIRE centra.

Radni dio programa obuhvatao je predavanja i drugih domaćih stručnjaka, Senke Danilović, sutkinje Vrhovnog suda CG, i Rade Ćetkovića, sudije Osnovnog suda u Podgorici i člana Sudskog savjeta, koji su govorili o mjerama bezbjednosti i pravima djece u porodičnim postupcima.

- Mreža mladih sudija već sada igra važnu ulogu u izgradnji kapaciteta nacionalnog sudstva, a ovakvi skupovi doprinose njihovom profesionalnom napretku i efikasnijem rješavanju kompleksnih pravnih pitanja - zaključila je Popović.

Skup je organizovao AIRE centar, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. oktobar 2024 13:47