/ - фото: HTTPS://LAPSI.AL
14/11/2021 u 21:58 h
Žana Bojanić, Željka BojanićŽana Bojanić, Željka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нови детаљи: Објављен транскрипт, Тачи и Италијани о прању новца преко ЦГ

У досијеу италијанског тужилаштва има и телефонских прислушкивања између једног од оптужених и бизнисмена Резарта Тачија за тајни трансфер новца

Откривају се нови детаљи из истражног досијеа о шеми прања новца који је довео до хапшења двије особе у Албанији, пошто је расписана потјерница за бизнисменом под именом Резарт Тачи. Како се сазнаје, Тачи је, према досијеу, гарантовао Италијанима да ће деблокирати новац.

Новац је дошао из Швајцарске у банку у Тирани и био би пребачен у Црну Гору и Сингапур, пише lapsi.al. Док су прислушкивања вршена у Италији и Албанији. У спроведеним претходним истрагама у вези са овим кривичним поступком изречена је мјера заплијене у износу од 18.399.941,50 еура.

Како наводи СПАК, током истраге прикупљени су докази да је помоћ у овом случају за пренос и прикривање новчаног износа пружена путем обећања да ће добити одређени проценат новчане користи, у односу на новчани износ који је пребачен Албанији. а то би наставило да се преноси у друге земље.

У досијеу италијанског тужилаштва има и телефонских прислушкивања између једног од оптужених и бизнисмена Резарта Тачија за тајни трансфер новца.

Афера прања 20 милиона еура дрма Албанију, поменут и Ђукановић

Ујутро 28. маја 2021, док је у аутомобилу, Danielle Cestagalli разговара телефоном са Резартом Тачијем, говорећи му детаље из финансијске операције у вези са Франческом Зумом, који је имао низ компликација у вези са сектором капитала.

Сада ова средства држе фондације у Лихтенштајну и банка је саопштила Zummu-u да ће, када Даниеле да зелено свјетло, премјестити средства на Zummo-ov лични рачун. Ово, тако да он са овог рачуна може одмах да изврши трансфер. Данијеле истиче да је ријеч о нечем озбиљном, али да свакако постоје проблеми све док лихтенштајнска банка може да ступи у контакт са банком у Италији, извлачећи тако неизречено.

Потом, у истом случају, је обавијестио свог саговорника Резарта Тачија, да му пружи помоћ отварањем трећег банковног рачуна, да њиме плаћају својим посредницима.

Cestagalli:"… синоћ сам био са његовим адвокатом, који се зове Fabio Petruzzella (.). З Г. Зумо жели да их све пребаци и да буде пуштен једном заувјек, а затим да направи круг на рачун свог адвоката. На тај начин он прима ова средства да и Мењехере их одмах шаље на рачун овог адвоката, овог Фабиоса. Лакше би их отворили заједно, и тако се операција изводи одмах а остатак Амин.

"Док бих следеће брате рекао да ми треба твој да отвориш рачун за мене... али питање је деликатно да треба да познајеш људе.....то је разлог што.. (...) и зато сам желио да видим да говориш чак у бројевима"

"А ако вам кажем да је ово озбиљна ствар, па то треба брзо да се уради, евентуално у сриједу, јесмо ли се разумјели?, ок, разговараћемо касније, Резарте".

Док се у разговорима одржаним 15. јуна 2021. путовање Зумоа и Petrucele у Албанију открива да су за успјешно извршење трансфера тражене услуге од познатих личности.

Такође се сазнаје да је Резарт Тачи интервенисао код, како пише Лапси.ал, предсједника Црне Горе МилаЂукановића. Истрага тврди да је у плану било да се користи и Предсједничка банка, која би такође добијала сопствени износ новца када се трансфер заврши.

У 20:03 још један позив Данијеле и Резарта, чији се глас не чује добро.

"Даниеле:… Савршено, савршено… па си одлучио да отвориш тамо? Идемо до предсједника и тачка, врло добро".

У 20:06 Данијеле се јавља на 11. позив са Резартом, чији се глас још не чује, али он каже да жели да призна нешто о чему не би требало да прича ни са ким, а још мање са Фабиом.

"Данијеле:… сад сам телефонирао са њим да договоримо састанак.четвртак поподне… доћи ће у Тирану… зато се нисам јавио... предсједник Босне, опростите Црне Горе. Отвориће рачун од…"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:08