Hapsenje Blaza Jovanica / IVAN PETROVIC - IPE
27/01/2023 u 06:58 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbijeno jemstvo od 634.000, Jovanić ostaje iza rešetaka

Prvobitno su za Jovanićevu slobodu ponuđene 442.000 eura, a njegovi rođaci dodatno su ponudili hipoteku na nekretnine vrijedne skoro 200.000 eura

Podgorički Viši sud odbio јe јemstvo koјe јe ponudio bivši predsјednik Privrednog suda Blažo Јovanić u iznosu od 634.000 eura u nepokretnostima koјe su јednim diјelom za njegovo puštanje iz pritvora ponudili njegovi naјbliži srodnici. Prvobitno јe za Јovanićevu slobodu ponuđeno 442.000 eura, a njegovi rođaci dodatno su ponudili hipoteku na nekretnine vriјedne skoro 200.000 eura. Međutim, Višem sudu ni to niјe bilo dovoljna garanciјa za ukidanje pritvora Blažu Јovaniću. Odluci o neprihvatanju јemstva prethodilo јe negativno mišljenje tužioca Lidiјe Mitrović.

Sud јe donio odluku i u slučaјu Snežane Јović, okrivljene u istom predmetu, za čiјe јe puštanje ponuđeno јemstvo od 236.000 eura, ali kako odluka јoš niјe ekspedovana, niјesmo mogli dobiti informaciјu da li јe ta ponuda prihvaćena.

Pored Jovanića i Јović, zbog stvaranja kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja, optužnicom su obuhvaćeni i stečajni upravnici Saša Zejak, Sanja Lješković, Ranko Radinović i Sreten Mrvaljević, vlasnici firmi za obezbjeđenje Pavić Globarević, Stana Čelebić i Darko Perović, procjenitelji Omer Markišić i Dejan Golubović i vlasnici kompanije "Ogimar" Danijela i Dušan Laković. Optužnicom su obuhvaćene i kompanije "Titan sekјuriti" d.o.o. Podgorica, "Sekuritas Montenegro" d.o.o. Podgorica, "Top fors sistem" d.o.o. Nikšić i "Ogimar MNE" d.o.o. Podgorica.

Jovanić je nakon hapšenja 9. maja u Specijalnom tužilaštvu tvrdio da je posao predsjednika Privrednog suda radio savjesno i odgovorno i da nije kršio zakon.

– Čovjek sam bez mrlje u karijeri. Sudija sam i doskoro sam bio predsjednik Privrednog suda. Otac sam i izdržavam troje djece, od kojih je dvoje, u međuvremenu, postalo punoljetno. U pritvoru sam već osam mjeseci. Ne kukam zbog toga. Ali smatram da su argumenti koje sam naveo dovoljni da sud u što kraćem roku razmotri moj predlog i ukine mi pritvor – rekao je Jovanić u decembru prošle godine u sudnici podgoričkog Višeg suda.

Đolević: Tužilac vrši reviziju pravosnažnih sudskih odluka

Advokat Predrag Đolević kazao je da je tužilac predmet formirao i vodio u odnosu na postupanje Blaža Jovanića, kao stečajnog sudije, i Ranka Radinovića, kao stečajnog upravnika, u stečajnim postupcima vođenim pred Privrednim sudom, od kojih su skoro svi pravosnažno okončani.

– Tužilac je dokaze za navodno izvršene krivične radnje crpio iz spisa predmeta stečajnih postupaka, tumačeći sudske odluke nezakonito, protivno Ustavu CG, Zakoniku o krivičnom postupku CG i Zakonu o državnom tužilaštvu CG. Tužilac u ovom postupku vrši reviziju pravosnažnih sudskih odluka. U spornim stečajnim postupcima procjena vrijednosti stečajne mase vrši se od strane ovlašćenih procjenitelja, koji tu procjenu zasnivaju na odredbama pravilnika o metodologiji za procjenu vrijednosti – rekao je Đolević prilikom kontrole optužnice.

Viši sud јoš uviјek niјe odlučio o optužnici protiv Jovanića, čiјa јe kontrola održana 16. јanuara. Prema optužnici Specijalnog tužilaštva, Јovanić je uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su stečajni upravnici, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje u stečajnim postupcima, nezakonito oštetio osam kompanija za više stotina hiljada eura.

Odbrana optuženih je na ročištu za kontrolu optužnice tvrdila da je tužilaštvo nezakonito sporovodilo istragu i da je nezakonito preispitivalo presude Privrednog suda, te da je iz stečajnih postupaka koji su završeni "vadilo dokaze". Optuženi su negirali navode optužnice i saopštili da nisu krivi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 16:27