VITALIJ GRECIN
17/10/2024 u 11:21 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Odloženo ročište u predmetu protiv okrivljenog Grečina i grupe

Ročište glavnog pretresa u predmetu protiv okrivljenog Vitalija Grečina i drugih, odloženo je zbog grubog previda, propusta i očigledne neažurnosti i nerada Apelacionog suda Crne Gore, kazao je advokat Damir Lekić.

- U Višem sudu u Podgorici pred predsjednikom vijeća - sudijom Jovanom Jovanovićem danas u devet časova trebalo je da bude održano ročište glavnog pretresa u predmetu protiv okrivljenog Vitalija Grečina i drugih, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo trgovina ljudima.  Međutim isto zbog grubog previda, propusta i očigledne neažurnosti i nerada Apelacionog suda Crne Gore je odloženo - kazao je Lekić.

Kako je kazao, odbrana je na jednu odluku Višeg suda u Podgorici još dosta ranije izjavila žalbu.

- Ali, Apelacioni sud Crne Gore iako je dobro upoznat sa činjenicom da se radi o pritvorskom predmetu hitne prirode, te sa činjenicom kada je bilo zakazano današnje ročište glavnog pretresa, pa i pored činjenice da je taj sud i predsjednik vijeća - sudija Jovan Jovanović prethodne i tokom ove nedelje u više navrata obavještavao i upozoravao da je danas zakazano ročište glavnog pretresa kako bi mu dostavili spise predmeta kako bi otpočeo sa suđenjem, on se nije udostojio, iako se čak nalazi u istoj zgradi, da dostavi spise predmeta, pa i bez odluke o tom pitanju, kako bi suđenje danas moglo da otpočne - dodao je.

Ističe da je to poražavajuće.

- Ovo oslikava nažalost trenutnu sliku našeg pravosuđa, koja zbog više objektivnih okolnosti o kojima su čak javno počele da govore i pojedine sudije, a branioci odavno, nije nimalo dobra. I ona direktno ugrožava krivičnu proceduru te prava okrivljenih, a naročito onih koji se nalaze u istražnom zatvoru - kazao je Lekić.

Advokat Lekić: Nezapamćena sramota u postupanju policije, tužilaštva i sudstva u odnosu na Vitalija Grečina

- Opet moram ironičan biti. Branilac i okrivljeni se izgleda ne smiju žaliti na odluke suda sa cijom sadržinom nisu zadovoljni, a sto se odnosi npr. na rješenja o produženju pritvora, na rješenja o odbijanju predloga za određivanje jemstva, a sto su redovna i elementarna procesna sredstva u postupku, a da ne pretrpe ovakve grube i štetne posljedice, a koje su u konkretnom slučaju, zapravo suština, jer je  pored svega ipak najvažnije da se u što bržem i zakonito sprovedenom postupku pred sudom donese pravosnažna presuda, a što ovog puta nije bilo moguće jer je iz navedenih razloga odloženo ovo ročište glavnog pretresa.

Dakle ovo je razlog zbog kojeg je današnje ročište glavnog pretresa odloženo a što, slobodno mogu da kažem, da je jedna obična sramota i to ni Viši a ni Apelacioni sud, kao jedni od najvažnijih sudova u Crnoj Gori ne bi sebi smjeli nikad da dozvole bez obzira ma druge okolnosti - zaključuje Lekić.

Potrvđena optužnica: Sudiće Ukrajincima zbog sumnje da su organizovali prostituciju u Tivtu

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 12:01