/ Shutterstock
02/04/2024 u 20:40 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Optuženi Brajović: I sudije na osnovu SKY mogu biti osumnjičene

Tokom današnjeg suđenja Stefanu Đukiču i grupi, optuženi Milan Brajović je u podgoričkom Višem sudu ukazao je na nepouzdanost SKY kao dokaza.

On je  govoreći o manipulacijama SKY aplikacije naveo da se sudije lako mogu naći u situaciji da budu optuženi.

Brajović je jedan od optuženih za pripadništvo kriminalnoj organizaciji Stefana Đukića i Emila Tuzovića koja je prema stavu SDT-a formirana radi likvidacije tužilaca i policajaca ali prebijanje bivše sutkinje Biljane Uskoković.

- I vi časni sude za 300 eura sjutra možete da budete optuženi kao mi – kazao je Brajović.

Brajović je naveo i stav advikata odbrane i optuženih da je Sky operativni podatak i da se do te informacije došlo hakovanjem.

- Ali kada se neznanje spoji sa lošim namjerama i političkim uticajem onda Sky aplikacija ovakvu kako je gledate kao dokaz postaje oružje u rukama svih nas. U razgovoru sa francuskim tužiocima, preko posrednika, dobio sam pojašnjnje da je Sky predstavlja oružje uz pomoć kojeg svako da završi iza brave – rekao je Brajović sudu.

On je zatim precizirao da je "dovoljno da četri osobe na bilo kojoj društvenoj aplikaciji naprave lažne naloge sa imenima tužioca, sudija ili političara sa njihovim slikama.

- Naredni  korak je otpočinjanje komunikacija između tih lažnih profila, gdje u porukama pišu o životu, poslu, društvenim dešavanjima u Crnoj Gori ali između sebe šalju poruke koje ukazuju na krivično djelo. Podsjećam da je život jednog sudije javan jer su njegova suđenja i presude dostupne javnosti. Posle izvjesnog vremena sa lažnog profila sudije poslaće dojavu o terorističkom napadu na Francusku nakon čega će organi te države proslijediti taj podatak našoj policiji -naveo je kao primjeru optuženi Brajović.

Zatim je dodao da onda SPO pravi službenu zabilješku i upoređuje poruke sa lažnog profila sa stvarnim dešavanjima u životu tog sudije tužioca ili političara.

-A kada se dođe do poklapanja za državne organe je to gotova stvar. Znači li da ste Vi taj profil. E tako traže od Vas da nam sudite – kazao je Brajović.

Suđenje Đukiću i grupi: Predloženo izuzimanje dokaza proisteklih iz "SKY"-a

On je sudu pojasnio šta je želio da kaže kada je za naše istražitelje kazao da su neznaveni u obradi sirovih podataka koje im je dostavio Europol.

Istakao je da je naredbom suda u Francuskoj naloženo  da sve privatne poruke treba uništiti i bazirati se na krivično djelo ali na način da se prati da li osumnjičeni (evo ja na primjer) imam telefon, da li pratim i sastajem sa sa nekim. 

- Međutim, naše Tužilaštvo je zloupotrijebilo Sky aplikaciju a sve kako bi stekli nezakonitu slavu i rezultate u vezi poglavlja 23 i 24 – tvrdi Brajović.

DILEMA “SKY”: Neoboriv za tužilaštvo i istragu, ali sporan u crnogorskom Zakonu o krivičnom postupku

On je naglasio da je predmet u kome je on jedan od optuženih praćen uživo, ali da uprkos toj pogodnosti nije ponudilo ni jedan jedini dokaz protiv njega 

Brajović je posle ovog izlaganja od suda zatražio da mu saopšti kome treba da se vjeruje.

Podsjećamo, pored Tuzovića, Đukića i Brajovića na spisku optuženih nalaze se i Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović i Goran Milašinović i Bojan G. Lopičić.

Ukrajina odobrila izručenje Tuzovića Crnoj Gori

Specijalno policijsko odjeljenje je 13. avgusta 2021. godine u Podgorici, Baru i Danilovgradu uhapsilo pet pripadnika ove kriminalne organizacije.

 Stefana Đukića, koji se ranije prezivao Mandić, i Emila Tuzovića iz Podgorice dovode se u vezu sa pokušajem ubistva vođe kavačkog klana Radoja Zvicera u Odesi, krajem maja 2020. godine.

U evidenciji policije označeni su kao pripadnici "škaljarskog klana".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 06:09