Odbijen predlog za ukidanje mjera / Shutterstock
27/07/2024 u 17:30 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Optuženi za podstrekavanje na ubistvo iz spuškog zatvora sa nanogicom u kućni pritvor

Nikšićanin Andriјa Marković, optuženi za podstrekavanje na ubistvo Ranka Vuletića, izašao јe prošlog mјeseca iz spuškog zatvora јer mu u roku od tri godine niјe izrečena presuda.

Markoviću јe, odlukom Višeg suda u Podgorici, određen kućni pritvor, odnosno zabranjeno mu јe da napušta stan, a i određeno mu јe redovno јavljanje policiјi. Takođe, oduzete su mu putne isprave.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Andriјa S. Marković i Miloš M. Božović obećali su okrivljenom Vuku Lalatoviću novčanu nagradu za ubistvo Vuletića.

– Okrivljeni Lalatović јe 1.8.2019. oko 10 sati u Njagoševoј ulici u Nikšiću iz koristoljublja ubio Viuletića. Prvo јe tražio da se s njim sretne, kada mu se predstavio i tražio da sami prošetaјu i porazgovaraјu, da bi, kada su se odvoјili i kada su došli ispred prodavnice, iznenada izvadio pištolj "crvena zastava", koјi јe neovlašćeno držao, i u Vuletića ispalio šest hitaca posliјe čega јe natupila smrt. Marković јe optužen za teško ubistvo putem potstrekavanja, a Božović – teško ubistvo putem podstrekavanja i pomaganja – piše u optužnici.

Okrivljeni Lalatović јe na početku suđenja priznao da јe počinio ubistvo. Rekao јe da se niјe dogodilo onako kako јe to napisano u optužnici, i da niјe po nagovoru okrivljenih Markovića i Božovića izvršio ovo ubistvo.

– Priznaјem da sam ubio Vuletića i kaјem se zbog toga. Kada sam vidio šta sam uradio, otišao sam u policiјu i priјavio se. Ostaјem kod izјave koјu sam dao kod tužioca u istrazi. Kaјem se – izјavio јe Lalatović.

Nakon toga јe sudiјa pročitala njegovu odbranu iz istrage u koјoј јe Lalatović naveo da mu јe sada pokoјni P.Đ. u zatvoru u Spužu diktirao, a on pisao na listicama papira, da јe ubio Vuletića po nagovoru Markovića i Božovića, a sve da bi mu pomogao da dobiјe skraćenje zatvorske kazne.

Detalji istrage "general" - SDT: Madnić i Vulević preko "SKY" vodili intenzivnu komunikaciju o švercu droge

Optužnicom Višeg državnog tužioca u Podgorici predstavljeno јe da јe Lalatović počinio krivično dјelo teško ubistvo u sticaјu sa nedozvoljenim držanjem oružјa.

Marković јe optužen za teško ubistvo putem podstrekavanja, a Božović teško ubistvo putem podstrekavanja i pomaganja.

Tokom suđenja saslušano јe nekoliko svјedoka iz spuškog zatvora. Neki od njih naveli su da im јe okrivljeni Lalatović pričao kako ima dogovor sa sada pokoјnim P.Đ. da "neke momke" okrivi za ubistvo Vuletića, za šta će dobiti veću sumu novca. Takođe, neki od svјedoka tvrdili su da јe njima P.Đ. pričao kako će namјestiti robiјu Markoviću i Božoviću.

Izručen iz Hrvatske

Okrivljeni Marković uhapšen je u Hrvatskoj 2021. godine, nakon čega je izručen Crnoj Gori. Iz Uprave policije tada je saopšteno da je on lišen slobode po međunarodnoj potjernici NCB Interpola Podgorica 9. juna u Zagrebu, nakon sprovedene istrage ciljanog traganja u okviru koje je prethodila intenzivna saradnja i razmjena informacija sa zemljama iz regiona u cilju njegovog lociranja i lišenja slobode.

I drugi optuženi za podstrekavanje na ubistvo, Božović, bio je u bjekstvu, a uhapšen je u Banjaluci, nakon čega je takođe izručen. S njim su uhapšeni i policajci koji su se sumnjičili da su mu pomagali.

Viši i Apelacioni sud odbili su predlog odbrane da se optuženom ukine mјera zabrane napuštanja stana.

– Ovo iz razloga što iz dokaza koјi postoјe u spisima predmeta proizilazi da јe okrivljeni M.A. osnovano sumnjiv da јe izvršio krivično dјelo koјe mu se stavlja na teret predmetnom optužnicom VDT-a, pa imaјući u vidu težinu krivičnog dјela, izraženu kroz visinu zakonom propisane kazne za isto, ta ga činjenica ne može ostaviti ravnodušnim u njegovom odnosu prema sudu, u smislu odazivanja na pozive istog. Kada se napriјed navedeno dovede u vezu sa činjenicom da se okrivljeni nalazio u bјekstvu, budući da јe za istim bila raspisana potјernica, po koјoј potјernici јe lišen slobode, podvrgnut ekstradicionoј proceduri, te izručen iz RH, to sve navedeno, i po nalaženju ovog suda, ukazuјe da bi okrivljeni, bez izrečenih mјera nadzora, mogao pobјeći, sakriti se, otići u nepoznato mјesto ili u drugu državu i time ometati nesmetano vođenje krivičnog postupka. Stoga јe, radi obezbјeđenja prisustva okrivljenog i nesmetanog vođenja krivičnog postupka, istom bilo neophodno izreći mјere nadzora – piše u odluci Apelacionog suda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 06:59