/ - FOTO SKRINOŠT ILUSTRACIJA
30/12/2021 u 17:12 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пејовић напустио притвор: Саслушани свједоци

Како је раније речено из полиције, утајом пореза и доприноса и преваром оштетио је, сумња се, буџет Црне Горе за преко 1,3 милиона еура

 Данило Пејовић, који је, како је раније речено из Управе полиције, утајом пореза и доприноса и преваром, сумња се, оштетио буџет Црне Горе за преко 1,3 милиона еура, пуштен је из истражног притвора, сазнаје незванично портал Дан. Саслушани су сви свједоци.

Адвокат Дамир Лекић казао је за портал Дан да су престали сви разлози да постоје за притвор.

- Јер је мом брањенику био само ставњен тај притворски основ, утицај на свједоке, а сви су сада саслушани. Данас у 10 часова саслушан је и последњи свједок- казао нам је Лекић.

Из полиције су раније рекли да је слободе јлишен Д.П. власник и извршни директор правног лица "Монтенегро превоз Пејовић".

- Због сумње да је извршио кривично дјело утаја пореза и доприноса и кривично дјело превара. Службеници подгоричке полиције су утврдили да је осумњичени од 19. маја 2015. године до 14. јануара 2020. године правио лажне фактуре више правних лица са којима чак и није био у пословном односу, које је употријебио као праве, књижећи их на конто добављача у правном лицу "Монтенегро превоз Пејовић" и достављао их Пореској управи са другим лажним подацима и чињеницама које су од утицаја за утврђивање пореске обавезе и на тај начин остварио право на повраћај ПДВ-а у износу 1.019.791 еура, које је потом подигао у готовом- речено је раније из полиције.

Такође, Д.П. је, како се сумња, фалсификовану документацију о наводној потрошњи горива пријављивао и достављао Управи царина Црне Горе како би, без основа, остварио право на повраћај средстава од дијела плаћене акцизе приликом набавке горива, јер је ово гориво сипано у таxи возила на које по Закону о акцизи нема право на повраћај дијела плаћене акцизе.

- На овај начин је са рачуна Управе царина пребачен новац у износу од 312.869 еура, који је касније подигнут у готовом. Укупна противправна материјална корист коју је остварио осумњичени износи 1.332.660 еура на штету буџета Црне Горе. Кривична пријава је поднијета и против правног лица "Монтенегро превоз Пејовић"- навели су из полиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 21:01