Пипци Шарићеве хоботнице / - GRAFIKA SLAđANA ĐERMANOVIćNOVA.RS
17/04/2022 u 09:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пипци Шарићеве криминалне хоботнице: Клан дјеловао у најмање девет земаља

Паралелно са хапшењем у Србији, хрватске специјалне службе привеле су 14 особа у оквиру исте акције, а међу осумњиченима је Петар Ћосић звани Шарац, осумњичен да је организовао убиство Милана Миловца Цигле у Еквадору, који је словио за Шарићеву десну руку

Организована криминална група на челу са приведеним Дарком Шарићем, осумњичена за низ кривичних дјела међу којима је убиство, годинама је јачала свој утицај широм свијета – од Србије, Хрватске и БиХ, преко Њемачке до Белгије, али и у земљама Јужне Америке попут Колумбије и Еквадора.

Шарић је у четвртак у Београду приведен у својој вили на Дедињу, гдје је боравио у кућном притвору са електронским надзором, а заједно са њим лисице на руке стављене су адвокату Дејану Лазаревићу, хулигану Урошу Мишићу (промијенио презиме у Радовановић) и још неколико осумњичених. Коначан број приведених још није званично саопштен, будући да званичних информација готово и да нема, а разлог томе могао би да лежи у податку да акцијом хапшења руководе међународне организације Европол и Јуроџаст.

image

Са привођења Дарка Шарића

- принтскрин

Паралелно са хапшењем у Србији, хрватске специјалне службе привеле су 14 особа у оквиру исте акције, а међу осумњиченима је Петар Ћосић звани Шарац, осумњичен да је организовао убиство Милана Миловца Цигле у Еквадору, тако да сада по први пут сазнајемо и детаље ликвидације Миловца, који је словио за Шарићеву десну руку.

Убиство Шарићеве десне руке у Еквадору

Цигла је убијен јер је, како се сумња, Ћосић био незадовољан јер Миловац није остваривао контекте са добаљвачима дроге из Еквадора и Колумибије, али и његовим односом према Ћосићевим људима. Убице су га пресреле у пролазу на мотору и побјегле.

Када је осванула вијест о његовој ликвидацији, спекулисало се да је у Јужној Америци користио лажна документа, те да му је тамошње подземље помогло да "послује". Ћосић је за убиство Миловца ангажовао мушкарца (36) који је у Еквадору, путем непознате особе, ангажовао засад такође НН лица, за Миловчеву ликвидацију. Миловац је тај напад преживио, те је с тешким повредама пребачен у болницу.

Ипак, Ћосић се тада није зауставио, те је ангажовао два Колумбијца и нудио им новац да убију и полицајце који су чували Миловца, као и да заврше ликвидацију Цигле. Међутим, до "друге ликвидације" није дошло, јер је Миловац убрзо преминуо од последица тешких повреда које је задобио приликом рањавања.

Поједини извори београдских медија спекулисали су протеклих дана да је управо Шарић организовао и наручио његову ликвидацију, премда званичних података о томе није било.

image

Пипци Шарићеве хоботнице

- GRAFIKA SLAđANA ĐERMANOVIćNOVA.RS

Захваљујући оваквим детаљима, сазнајемо да су се разгранати пипци Шарићеве „хоботнице“ пружали на готово свим континентима – од Еквадора и Колумбије, на извору узгоја и производње кокаина, преко Шпаније, Грчке и Белгије због свог повољног лучког положаја, гдје би илегални товари могли да уђу директно са мора у Европу, али и земљама у региону попут Хрватске и Босне и Херцеговине. Снажну инфраструктуру група је јачала од почетка 2000. године, чак и након што је један њен дио ухапшен у великој акцији „Балкански ратник“.

Иако се чинило да је поменута акција дала завршни ударац Шарићевој екипи, чиме је њихово пословање кренуло низбрдо, недавна међународна акција је показала другачије, упркос томе што је Шарић годинама био у притвору. На основу до сада познатих информација, може се претпоставити да је чак и током притворских дана Шарић користио систем за комуникацију Скај, али сателитске телефоне који су код њега пронађени.

Са Шарићем ухапшени адвокат, полицајци и хулиган

Како је раније саопштено, припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције, Службе за борбу против организованог криминала, Сектора унутрашње контроле, Полицијске управе за град Београд, САЈ и Жандармерије у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал и БИА, ухапсили су пет чланова организоване криминалне групе која је дјеловала на територији Републике Србије, Европе и Јужне Америке.

„Ухапшени су Д. Ш., за кога се сумња да је организатор поменуте организоване криминалне групе и чланови групе Д. Л., Д. О., У. Р. и Д. М., а за осталим члановима се интензивно трага. Ријеч је о Дарку Шарићу, Урошу Мишићу и Дејану Лазаревићу, Шарићевом адвокату. Терете се да су извршили кривична дјела удруживање ради вршења кривичних дјела, тешко убиство, недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, изазивање опште опасности и злоупотреба службеног положаја.

(Нова.рс)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 02:42