/ foto: Dan
26/03/2024 u 16:29 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Planiranje ubistva Vukotića: Odbrana tvrdi da "SKY" nije i ne može biti dokaz

U podgoričkom Višem sudu održana je kontrola optužnice za planiranje ubistva sada pokojnog Jovice Vukotića. Advokati iz redova odbrane i tokom ovog postupka naglasili su njihov stav koji se odnosi na to da "SKY ne može biti dokaz pred sudom".

Optužnica je podignuta protiv Borka D. Bešovića, Borisa P. Pejovića i Saše V. Dragojevića. Oni su optuženi da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 u vezi stava 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore. Za isto krivično djelo optužen je i Radoje M. Živković iz Nikšića, koji je nedostupan pravosudnim organima. Odlukom suda u odnosu na njega je ovaj postupak razdvojen.

U optužnici se navodi da su u cilju realizacije kriminalnog plana okrivljeni Saša Dragojević i Radoje Živković, tokom 2020. i 2021. godine, podstreknuti sa umišljajem od organizatora kriminalne organizacije, optuženih Radoja Zvicera i Milana Vujotića na izvršenje krivičnog djela teško ubistvo na štetu oštećenog Jovana Vukotića.

Specijalni državni tužilac Miroslav Turković naveo je  da se optužba temelji na dokazima koji daju logično činjenično utemeljenje.

Određeno tužilačko zadržavanje osumnjičenima za planiranje ubistva Vukotića

Advokat Miloš Vuksanović, branilac okrivljenih Bešovića i Pejovića, predložio je sudu da obustavi krivični postupak. On je istakao  da Skaj komunikacija ne može biti dokaz. Podsjetio je da je u odnosu na isti događaj sud već potvrdio dvije optužnice.

- U ovom postupku jedini dokaz su skaj komunikacije. Smatram da Skaj komunikacije ne mogu biti dokaz niti se na njima može zasnivati presuda. Ovdje se radi samo o indicijama. Predlažem sudu da razmotri navode odbrane - naveo je Vuksanović.

Advokat Marko Radović pridružio se stavu koji je saopštio Vuksanović.

- Što se tiče Skaj komunikacija, nazovimo ga dokazima, i načina pribavljanja, nijedna radnja nije preduzeta po našoj zamolnici. Ovo ne može predstavljati dokaz, već se radi isključivo o operativnom dokazu. Podaci su dobijeni od Europola, a nije dostavljen zamolbenim putem - naglasio  je Radović. 

Uhapšeni pripadnici "kavačkog klana": Osumnjičeni za pripremanje likvidacija Vukotića i Jovanovića

On je precizirao da protiv okrivljenog Dragojevića "samo je Skaj komunikacija dokaz i ništa više". 

- Radnje koje je navodno preduzeo Dragojević, imaju karakter pripremnih radnji. Ne može se izvesti zaključak da je izvršio krivično djelo.

 Pripremne radnje, prema našem zakonu, nisu kažnjive. Uz Skaj komunikacije, kao dokaz su predložene i službene zabilješke Uprave policije, ali one ne mogu da budu dokaz za utvrđivanje identiteta. Ne znam da li da ovu optužnicu vratite tužilaštvu. Možda je praktičnije da se optužnica potvrdi jer se okrivljeni nalaze u pritvoru, jer je kod sudije Amira Đokaja u toku sudski proces koji je nekoliko puta odlagan, čekajući odluku u ovom predmetu. Konačan predlog je da ostavljam sudu na ocjenu - naglasio je Radović.

Okrivljeni Borko Bešović je kazao da nije pripadnik kriminalne organizacije i da želi  da se ovaj sudski proces završi što prije.

Navodi istrage:

Prema navodima SDT-a,   Bešović, Pejović, Dragojević i Živković su u toku 2020. i 2021.godine, na teritoriji Crne Gore i drugih država Evrope, postali pripadnici kriminalne organizacije koju su organizovali optuženi Radoje Zvicer i Milan Vujotić, čiji pripadnici su pored za sada neidentifikovanih lica, postali i optuženi Slobodan Kašćelan, Dragan Knežević, Goran Vukčević, Igor Terzić, Danilo Bakić, Stevan Kraljević, Radovan Mujović, Vladan Lučić, Filip Knežević, Ratko Živković, Milutin Knežević, Miloš Jovanović, Milutin Čotar, Vladimir Vučković, Dejan Rutović i Srđan Jurišević protiv kojih je Specijalno državno tužilaštvo podiglo optužnicu 20. 01. 2023., i Goran Stojanović protiv kojeg je specijalno državno  tužilaštvo podiglo optužnicu 28. 07. 2023. godine, kao i okrivljeni Igor Božović protiv kojeg je istraga u toku.

- Okrivljeni Borko Bešović, Boris Pejović, Saša Dragojević i Radoje Živković, kao pripadnici kriminalne organizacije, prihvatili su kriminalni plan. Okrivljeni Bešović koji na aplikaciji SKY Ecc koristi nalog sa širfom 7220C5, a kojeg organizatori i ostali pripadnici kriminalne organizacije oslovljavaju kao „Vojnik" ili „Ragnar", da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije koja su mu saopštena direktno ili prenesena preko drugih pripadnika kriminalne organizacije, da pronalazi štek stanove za potrebe kriminalne organizacije, da preuzima, čuva, predaje i čisti vatreno oružje i municiju koje pripada kriminalnoj organizaciji, a koje je namijenjeno za izvršenje krivičnih djela protiv života i tijela i da prevozi oružje i lica koja su određena da budu neposredni izvršioci do mjesta predviđenog za uvježbavanje neposrednih izvršilaca u gađanju iz snajperskih pušaka - dio je optužnice.

SDT dalje tvrdi da je okrivljeni Boris Pejović,koji na aplikaciji SKY Ecc koristi nalog sa šifrom 5S7EKH, kojeg organizatori i drugi pripadnici kriminalne organizacije oslovljavaju sa „Kobac", da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije. 

- Okrivljeni Saša Dragojević, koji na aplikaciji SKY Ecc koristi nalog sa šifrom 23AB28, imao je zadatak da izvršava naredbe i uputstva koja su mu direktno saopštena od strane organizatora kriminalne organizacije ili prenesena preko drugih pripadnika kriminalne organizacije, da preuzima, čuva i predaje vatreno oružje, municiju i ekspolozivne materije za potrebe kriminalne organizacije - navodi su tužilačke istrage.

SDT dodaje da je optužen da je zajedno sa drugim pripadnikom kriminalne organizacije optuženim Filipom Kneževićem, uvježbava upravljanje dronovima na kojima bi se postavila eksplozivna sredstva - bombe.

- Te da njihovim korišćenjem neposredno učestvuje u lišenju života lica određenih od strane organizatora kriminalne organizacije - navodi se u optužnici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:52