/ FOTO: PORTAL LIBERTAS
18/07/2022 u 14:28 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Po nalogu SDT-a: Uhapšen Petar Lazović

U krivičnom predmetu koji je, u maju ove godine, po nalogu glavnog specijalnog tužioca, ponovo formiran, po materijalu EUROPOL-a i francuskih pravosudnih organa, dostavljenom u julu i decembru prošle godine, lišen je slobode službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost P.L.

Službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, potvrđeno je za portal Dan. Hapšenje je izvršeno po nalogu Spevijalnog tužilaštva.

- U krivičnom predmetu koji je, u maju ove godine, po nalogu glavnog specijalnog tužioca, ponovo formiran, po materijalu EUROPOL-a i francuskih pravosudnih organa, dostavljenom u julu i decembru prošle godine, lišen je slobode službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost P.L., zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja.Lišenje slobode je izvršeno od strane službenika Specijalnog policijskog odjeljenja, a po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Osumnjičeni će, od strane policije, biti sprovedeni na salsušanje specijalnom tužiocu, u zakonskom roku- saopšteno je iz SDT-a.

U dokumentu, u koji je Libertas ranije imao uvid, u kojem su policajci Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) označeni kao članovi ozloglašenog kriminalnog kavačkog klana, crnogorskoj policiji i tužilaštvu u julu prošle godine dostavljeni su podaci koji ukazuju da su njih dvojica, navodno, bili “direktno uključeni u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju“.

“Službenici policije Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32) članovi su kriminalnog klana Kavač. Istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“, ključni su zaključci navedeni u dokumentu agencije Evropske Unije za sprovođenje zakona, Europol, u koji je Libertas imao uvid.

Taj dokument, sa transkriptima komunikacija njih dvojice sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima, crnogorsko tužilaštvo i policija dobili su od Europola u julu prošle godine i, do danas, nije poznato da su Lazovića i Milovića, ali ni druge policajce, iz te dvije državne institucije pozvali na odgovornost.

“Aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, članovi su kavačkog klana, uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku Uniju i Australiju. Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime kavačkog klana. U isto vrijeme, Lazović i Milović, u ime kavačkog klana, rade i šverc cigareta. Pretpostavka je da Ljubo Milović posjeduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona eura zarađenih upravo švercom kokaina“, doslovno piše u dokumentu Europola.

“Obavještajni podaci ukazuju da je Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića. Zvicer je koordinirao policiju preko Lazovića kada je riječ o hapšenju osumnjičenih koji su učestvovali u planiranom ubistvu Slobodana Kašćelana“, piše u dokumentu Europola.

Petar Lazović i Ljubo Milović, navodi Europol u svom nalazu, “koristeći svoje pozicije, pružaju zaštitu kavačkom klanu, a vođi klana, Radoju Zviceru, daju osjetljive operativne podatke i saznanja iz crnogorskog informacionog sistema“. U dokumentu se navodi da je Petar Lazović, u SKY aplikaciji, imao šifru “Junior” i “Komandos”. Europol je utvrdio da je on preko te aplikacije razmijenio 14.065 poruka.

Ljubo Milović, piše u istom dokumentu, koristio je nadimak “Zli poručnik“ i “Oficir“ i imao je nekoliko kriptovanih telefona sa kojih je razmijenio skoro 100 hiljada poruka.

“Petar Lazović i Ljubo Milović imali su intenzivnu direktnu komunikaciju preko SKY-a sa Radojem Zvicerom koji je imao nadimak “Born“. Petar Lazović je drugim vidovima komunikacije bio i u kontaktu sa Mićkom Žižićem, koji je očigledno, takođe, bio policijski službenik. Na Lazovićeve zahtjeve Žižić je uvijek dostavljao osjetljive i povjerljive podatke i saznanja. U većini slučajeva Lazović je skrinšotove komunikacije sa Žižićem prosljeđivao direktno Radoju Zviceru koristeći SKY aplikaciju. Petar Lazović je, drugim vidovima komunikacije, bio i u kontaktu sa Draganom Radonjićem, koji je očigledno, takođe, bio policijski službenik. Otac Petra Lazovića, Zoran, bio je pretpostavljeni Radonjiću. Petar Lazović je skrinšotove komunikacije sa Žižićem i Radonjićem prosljeđivao direktno Radoju Zviceru koristeći SKY”, piše u dokumentu Europola.

U istom dokumentu se navodi da je Petar Lazović, u više navrata, razmjenjivao oružje sa Radojem Zvicerom.

“Zbog njihovog prijateljstva, Lazović daje Zviceru nelegalno oružje kao poklon, što mu ovaj uzvraća na isti način, poklanjajući mu nelegalno oružje. Nakon jednog sastanka u tužilaštvu i predložene akcije, Petar Lazović je obavijestio Zvicera o osumnjičenima za koje je planirano da budu uhapšeni sljedećeg jutra i čak je poslao sliku iz tužilaštva na osnovu koje se mogao vidjeti tužilac Saša Čađenović sa policajcem Mićkom Žižićem. Petar Lazović je drugim vidovima komunikacije bio i u kontaktu sa Nikolom Janičićem, koji je očigledno, takođe, bio policijski službenik. Lazović je skrinšotove komunikacije sa Janičićem, takođe, prosljeđivao direktno Zviceru koristeći aplikaciju SKY“, navodi se u dokumentu.

Europol u svom nalazu tvrdi da se “ne može potvrditi da je Nikola Janičić bio umiješan u bilo kakve kriminalne aktivnosti“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:08