Viktor Drešaj, Međunarodna akcija ”General”   / foto: Žana Bojanić, portal Dan
17/07/2024 u 11:33 h
Žana Bojanić, Blaženka GolubovićŽana Bojanić, Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO): Akcija "General": Počela saslušanja, istragom obuhvaćeni Mandić i Vulević, potraga za Delićem i Zvicerom

Kako je potvrđeno portalu Dana, policija traga za Ivanom Delićem, Radojem Zvicerom, Leonom Drešajem i Vukom Vulevićem. Sumnjičene se da su članovi kriminalne grupe koja se tereti za šverc više od 2,5 tona kokaina.

U međunarodnoj akcija kodnog naziva “General” uhapšeno je više osoba.Oni će biti privedeni na saslušanje kod Specijalnog tužioca. Prethodno su privedeni u Specijalno policijsko odjeljenje.

Kako nam je potvrđeno, za Viktora Drešaja i Petra Miranovića određeno je tužilačko zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja kod specijalog tužioca. Oni su negirali krivicu pred Tužilaštvom.

Kako portal Dan saznaje iz više izvora bliskih istrazi, među  osobama obuhvaćenim istragom su i Damir Mandić i Vuk Vulević, koji je u bjekstvu.

Podjsećamo, Mandić je jedini pravosnažno osuđen u slučaju ubistva Duška Jovanovića, i teretio se za saizvršilaštvo.

Vulević je od ranije poznat istražnim organima, on je ranije pominjan kao jedan od povezanih sa ubistvom Duška Jovanovića, ali portiv njega nije pokrenut krivični postupak u tom predmetu. 

- Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje je lišilo slobode: V.U., V.M.Č., M.B., N.U., V.D., D.R., P.M., M.P. i V. P., i protiv njih, kao i protiv: R.Z., D.P., V.V., R.B., I.D. i L.D., koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima i M.B., D.M., V.L. i R.P., koji su na izdržavanju zatvorske kazne, podnijelo krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - saopštio je Vukas Radonjić.

Predmet krivične prijave je djelovanje kriminalne organizacije koju su organizovali osumnjičeni V.U. i R.Z., a čiji pripadnici su postali ostali osumnjičeni, u međunarodnim okvirima, u cilju vršenja krijumčarenja opojne droge kokain iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, brodovima, u količini od 1.570 kg, u oktobru 2020. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Kolumbije, i u količini od oko 900 kg, u junu 2021. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Australije.

Šta se Mandiću stavlja na teret još nije poznato. U današnjoj akciji uhapšeno je više lica, a protiv 19 je podnijeta krivična prijava. Za sada je ispitano njih sedam, dok se čekaju informacije za ostale privedene u SDT.

Kako saznajemo, Drešaj je viđen sa lisicama na rukama u pratnji službenika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

image

Petar Miranović, Međunarodna akcija "General"

foto: Žana Bojanić, portal Dan
image

Međunarodna akcija "General"

foto: Žana Bojanić, portal Dan
image

Međunarodna akcija "General"

foto: Žana Bojanić, portal Dan
image

Viktor Drešaj, Međunarodna akcija "General"

 

foto: Žana Bojanić, portal Dan
image

Marinko Prelević, Međunarodna akcija "General"

foto: Žana Bojanić, portal Dan
image

Međunarodna akcija "General"

foto: Žana Bojanić, portal Dan
image

Vaso Ulić, Međunarodna akcija "General"

- FOTO: ŽANA BOJANIć, PORTAL DAN
image

Vaso Ulić, Međunarodna akcija "General"

- FOTO: ŽANA BOJANIć, PORTAL DAN

Oglasila se Uprava policije

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala - Specijalno policijsko odjeljenje i Odsjek za borbu protiv droga, u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom i uz tijesnu saradnju sa međunarodnim partnrskim službama - Agencija Evropske unije za sprovođene zakona (EUROPOL), agentima FBI i DEA i Austrijska fedralna policija (AFP) te uz logističku podršku drugih organizacionih jedinica policije, realizovali su višemjesečnu aktivnost kodnog naziva „General“, koja je usmjerena na lišenje slobode većeg broja lica koja se dovode u vezu sa krijumčaranjem narkotika na transkontinentalnom nivou, saopštili su iz Uprave policije.

Kako su saopštili, u aktivnostima koje su sprovedene u ranim jutarnjim časovima, slobode je lišeno devet lica, među kojima su i vođe i visokopoziconirani članovi visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa, sa dugogodišnjim kontinunitetom u sprovođenju kriminalnih aktivnosti iz oblasti organizovanog kriminala.

- Prikupljeni dokazi i obavještajni podaci, kako je predstavljeno i krivičnim prijavom, ukazuju da su članovi ove kriminalne grupe tokom 2020. i 2021. godine prokrijumčarili ukupno 2,47 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju.

Navedene aktivnosti su prije svega pokazatelj odlučnosti i upornosti Uprave policije – Sektora za borbu protiv kriminala i Specijalnog državnog tužilaštva, na suprotstavljanju djelovanja visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa sa primarnim fokusom na njihovo neutralisanje i razbijanje, uz još jedan pokazatelj učvršćivanja povjerenja u međunarodnim okvirima, čime Uprava policije nastavlja da bude pouzdan partner u sprovođenju međunarodnih aktivnosti usmjerenih na borbu protiv teškog i organizovanog transnacionalnog kriminala - ističu iz ovog sektora.

 

Prema, za sada, nezvaničnim informacijama, SPO je po nalogu SDT-a u Budvi uhapsio i Vukana Čokovića (61). Vukan je promijenio ime, a nekad se zvao Vinetu.

Pripadnici SPO od jutros pretresaju kuće Drešaja u Tuzima.

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, kojim rukovodi Lazar Šćepanović, sve vrijeme učestvuju u međunarodnoj operaciji

Viktor Drešaj i njegov brat Leon u dokumentu SOCTA - Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala zavedeni su kao vođe jakog kriminalnog klana iz Tuzi.

U operaciji je uhapšen i Podgoričanin Vaso Ulić (64), a lisice su stavljene na ruke i njegovom sinu.

Među uhapšenima je i Podgoričanin Petar Miranović. Uhapšeni su i Danilovgrađanin Veselin Paro PavličićMarinko Prelević.

Radonjić je rekao da će o rezultatima akcije, kasnije tokom dana, biti informisana javnost.

- Jutros je započela akcija kodnog naziva “General”, a na osnovu prethodne višemjesečne saradnje SDT-a i Specijalnog policijskog odjeljenja sa EUROPOL-om, Federalnim istražnim biroom (FBI), Upravom za suzbijanje narkotika (DEA) Sjedinjenih Američkih Država i Australijskom federalnom policijom (AFP)- naveo je Radonjić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. septembar 2024 15:21