Основни суд у Подгорици / -дан
19/01/2022 u 08:30 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подаци Основног суда у Подгорици: Бесплатну помоћ тражило осам жртава породичног насиља

Када су у питању жртве кривичног дјела насиље у породици или у породичној заједници, не само што је евидентан низак степен коришћења овог права, већ је очит и пад број поднијетих захтјева у последње три године

Такозване рањиве категорије слабо су заинтересоване за коришћење бесплатне правне помоћи, закључак је судије и портпарола подгоричког Основног суда Ивана Бецић. Како је саопштила, у 2021. години поднијета су свега 24 захтјева од стране лица са посебним потребама, док је осам подносилаца било из категорије жртва насиља у породици или породичној заједници.

– У 2020. години је поднијето 18 захтјева од стране лица за посебним потребама и 11 захтјева од стране жртава кривичног дјела насиље у породици или породичној заједници или трговина људима, док је у 2019. години поднијето 27, односно девет таквих захтјева. Дакле, када су у питању жртве кривичног дјела насиље у породици или у породичној заједници, не само што је евидентан низак степен коришћења овог права, већ је очит и пад броја поднијетих захтјева за последње три године, што указује на потребу додатног ангажовања надлежних органа, социјалних служби и невладиних организација које се баве питањем насиља у породици ради бољег информисања јавности о овом праву – сматра Бецић.

Чвршћа сарадња са невладиним сектором

Имајући у виду наведене податке, Бецић наводи да ће се ради промовисања права на бесплатну правну помоћ у згради суда, као и до сада, на информаторима постављати флајери са обавјештењима о могућности, начину и условима остваривања овог права.

– У том правцу служба за пружање бесплатне правне помоћи ће чвршће сарађивати са НВО које се бави заштитом угрожених социјалних категорија, а осим тога ће се организовати и састанци са представницима државних органа који достављају податке за кориснике бесплатне правне помоћи, као и са адвокатима који раде на подручју суда – најавила је Бецић.

Како је појаснила, у Основном суду у Подгорици постоји канцеларија за бесплатну правну помоћ, а то право подразумијева обезбјеђивање потребних средстава за потпуно или дјелимично покривање трошкова правног савјетовања, састављања писмена, заступања у поступку пред надлежним органом, као и ослобађање од плаћања трошкова судског поступка.

– Када су у питању корисници материјалног обезбјеђења породице или неког другог права и социјалне заштите, у 2019. години бесплатна правна помоћ је одобрена у 27 случајева, у 2020. години у 58, док је у 2021. години тај број нарастао на 87. Као и у ранијим годинама, тако ни у 2021. години ниједно дијете без родитељског старања, односно њихов старалац, није се пријавило као подносилац захјева за бесплатну правну помоћ – навела је Бецић.

Иначе, право на бесплатну правну помоћ може остварити црногорски држављанин, лице без држављанства које законито борави у Црној Гори и лице које тражи азил, као и странац са сталним или одобреним привременим боравком. Ову врста правне помоћи доступна је кориснику материјалног обезбјеђења породице, дјетету без родитељског старања, лицу са инвалидитетом, жртви насиља у породици или трговине људима и лицу слабог имовног стања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:27