Photo by Joe Gadd on Unsplash-ilustracija
01/07/2021 u 08:57 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Полиција за сада снима само Подгорицу: Активно 250 камера, помогле у проналаску дјетета и рјешавању саобраћајних незгода

Додају да је протеклих пар мјесеци, до сада инсталирани дио система видео надзора јавних површина на територији Главног града Подгорице био је подвргнут веома детаљној контроли од стране Агенције за заштиту личних података

У оквиру пројекта видео надзора јавних површина, у Црној Гори, укупно je стављено у функцију 250 камера. Све оне су инсталиране на територији Подгорице. У Бару и Будви још увијек се спроводе инфраструктурни радови на овом пројекту. Избор локација гдје ће оне бити постављене врши се на основу безбједносних параметара које одређује локална полиција.

Овај систем се показао као веома користно оперативно средство и техничка помоћ полицији. Тако су сe помоћу њега ријешили неку случајеви, попут проналазак несталог дјетета, за идентификацију и бржи проналазак лица и возила која су учествовала у саобраћајним несрећама или кривичним дјелима.

-До сада је у оквиру пројекта видео надзора јавних површина укупно стављено у функцију 250 камера на територији Подгорице, док се у градовима Бар и Будва још увијек спроводе инфраструктурни радови. Систем видео надзора је још увјек налази у фази оперативног тестирања и развоја, а камере постављене у Подгорици исправно раде- саопштено је из Управе полиције Црне Горе у одговору за портал Дан. 

Група млађих лица каменовала камере

Додају да у протеклих неколико мјесеци, колико се систем видео надзора тестира, врло мали број камера и опреме постављене на раскрсницама је оштећен, углавном као последица удеса у саобраћају.

-Имали смо почетком године забиљежену и ситуацију намјерног наношења штете камерама, када је једна група млађих лица исте гађала каменицама у предграђу Подгорице. Међутим инциденти оваквог типа не могу утицати на рад великог систем као што је овај, све су то ризици који су унапријед оцекивани, сва опрема је осигурана и у таквим случајевима се спроводи поступак замјене оштећене опреме кроз наплату штете од осигуравајуће куће- наводе у одговору за портал Дан.

Објашњавају да систем видео надзора јавних површина, са безбједносног аспекта представља првенствено превентивно средство.

- Чији је основни циљ да на површинама које покрива, повећа степен сигурности и заштите безбједности лица и имовине, спрјечава, односно одвраћа потенцијалне извршиоце кривичних дијела и прекршаја у цијелом спектру области, од јавног реда и мира или криминалитета, све до безбједности у саобраћају- прецизирају из УП.

Поручују да поред доминантно превентивне функције, систем видео надзора јавних површина, током пробног периода у Подгорици, показао се као веома користно оперативно средство и техничка помоћ полицији.

-На примјер за проналазак несталог дјетета, за идентификацију и бржи проналазак лица и возила која су учествовала у саобраћајним несрећама или кривичним дјелима- навели су из Управе полиције.

Избор појединачних локација врши се на основу безбједносних параметара које одређује локална полиција.

-Видео надзор постављен је првенствено на јавним мјестима на којима се дешавају потенцијално важни јавни догађаји, подручја која су склона криминалу, подручја која су склона несрећама или загушењима у саобраћају и слично, укључујући и главне раскснице путева и саобраћајне правце на улазима у градове Подгорица, Бар и Будва, а за које је претходно тражена и добијена Сагласност Агенције за заштиту личних података, у складу са прописима који регулишу ову област-саопштили су.

Додају да је протеклих пар мјесеци, до сада инсталирани дио система видео надзора јавних површина на територији Главног града Подгорице био је подвргнут веома детаљној контроли од стране Агенције за заштиту личних података.

-И  у овом процесу успјешно је испунио све поставјене високе стандарда обраде и заштите личних података, чиме су се стекли услови да се пређе на следећу фазу даљег технничког развоја система и његову пуну експлоатацију- закључују из Управе полиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:26