Naser Ramaj / foto: Zeri info
08/08/2024 u 07:44 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Potraga za biznismenom kome je Abazovićeva Vlada dala pasoš: Počasnog "Crnogorca" terete za štetu budžeta od dva miliona

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga, po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, 1. avgusta su uhapsili izvršnu direktoricu privrednog društva DOO "Alart centar Budva – CG" V.G. (46), koja je uz krivičnu prijavu, u zakonskom roku, privedena na saslušanje nadležnom tužiocu, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako navode, krivičnom prijavom je obuhvaćeno i privredno društvo DOO "Alart centar Budva – CG", zbog sumnje da su u periodu od 2016. do 2023. godine počinili krivična djela utaja poreza i doprinosa čime je budžetu Crne Gore, kako se sumnja, nanijeta šteta od preko dva miliona eura. 

– Službenici ovog odsjeka, sprovodeći mjere i radnje po istoj pravnoj stvari, 7. avgusta su Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijeli krivičnu prijavu protiv lica N.R. (50), jednog od vlasnika privrednog društva DOO "Alart centar Budva – CG", zbog sumnje da je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa – navodi se u saopštenju.

U pitanju je biznismen s Kosova Naser Ramaj, koji je prošle godine dobio počasno državljanstvo, a crnogorski pasoš dodijelila mu je 43. Vlada Crne Gore kojoj je na čelu bio premijer Dritan Abazović.

Ramaj tvrdi da nije u bjekstvu

Biznismen Naser Ramaj je "Vijestima" kazao da nije u bjekstvu i da nema informaciju da policija traga za njim. Naveo je da je na odmoru van Crne Gore i da je iz medija saznao da se za njim navodno traga. Tvrdi da je odmah zvao policiju i da će danas doći u Crnu Goru, dati izjavu i biti na raspolaganju svim državnim organima, jer, kako tvrdi, nije izvršio nikakvo krivično djelo.

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) je u oktobru prošle godine problematizovala dodjeljivanje crnogorskog državljanstva Ramaju. Oni su medijima dostavili i dokument MUP-a koji je pred kraj mandata potpisao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, a u kojem se navodi da je Ramaj dobio crnogorsko državljanstvo.

– Da li se ljubav prema državi mjeri uloženim milionima? To bi se moglo zaključiti iz slučaja posljednjeg tzv. počasnog državljanstva Crne Gore koje je 43. Vlada dodijelila Naseru Ramaju – naveli su tada iz CGO.

Osumnjičeni za milionsku štetu: Uhapšena direktorica budvanske firme, traže vlasnika

Istakli su da, prema podacima CBCG i Uprave prihoda i carina, dvije firme koje Ramaj ima u Crnoj Gori nijesu na takvoj cijeni kao njegova osjećanja.

– Naime, firma "Alart centar CG" je na crnoj listi poreskih dužnika, a "Nova gradnja" je blokirana od 6. juna 2021.godine, a iznos blokade je 531.485,89 eura. Da li je ovo promaklo onima koji su mu dali državljanstvo po privilegovanoj proceduri, ili je riječ o namjeri 43. Vlade da ga, uprkos tome što ga ovako klasifikuju nadležni državni organi, nagradi i u čijem je to interesu – upitali su iz CGO u oktobru prošle godine.

Biznismen s Kosova je Vladi Crne Gore 28. avgusta 2023. godine uputio zahtjev za sticanje crnogorskog državljanstva, navodeći da želi da investira u veliki projekat Porto Budva u Budvi, vrijedan oko 80 miliona eura. Ramaj je u zahtjevu napisao i da je veliki zaljubljenik u Crnu Goru.

– Imenovani su počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret na način što je lice N.R., kao jedan od vlasnika privrednog društva DOO "Alart centar Budva – CG", u periodu poslovne 2016–2023. godine, davao usmene naloge izvršnoj direktorici V.G. da se jedan dio notarskih zapisa o prodaji stambeno-poslovnih jedinica u kompleksu Porto Budva ne prikazuje u knjigovodstvu privrednog društva DOO "Alart centar Budva – CG", kao i da se drugi dio prihoda ostvaren prodajom stambeno-poslovnih jedinica, a koji su uplaćivani od strane kupaca, takođe ne prikazuje u knjigovodstveno-poslovnoj dokumentaciji, sve sa ciljem djelimičnog ili potpunog izbjegavanja plaćanja poreza, prikrivajući podatke o zakonito stečenim prihodima radi sticanja protivpravne imovinske koristi, čime je pričinjena materijalna šteta budžetu Crne Gore u ukupnom iznosu od 2.044.008,64 eura – saopštili su juče iz Uprave policije.

Dodali su da službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga preduzimaju mjere i radnje na lociranju Ramaja, koji je od 1. avgusta nedostupan crnogorskim nadležnim organima.

– Napominjemo da se radi o licu N.R. kome je tokom 2023.godine, shodno članu 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu, dodijeljeno crnogorsko državljanstvo, kao investitoru velikog projekta Porto Budva u Budvi, u vrijednosti oko 80 miliona eura. Upravo je navedeni projekat bio predmet kontrole službenika Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga, kojom je utvrđeno da su prijavljeni počinili krivična djela utaja poreza i doprinosa, oštetivši budžet Crne Gore u iznosu od 2.044.008,64 eura – piše u saopštenju policije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 11:54