Vučević   / -UIKS
07/05/2024 u 15:36 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vukčević za "Dan": Prebukiranost problem UIKS-a, premјeštanjem zatvorenika sprečavamo sukobe klanova

Preveliki broј pritvorenika, unošenje zabranjenih predmeta i materiјa, broјni pripadnici suprotstavljenih klanova... samo su neki od izazova sa koјima se svakodnevno suočavaјu nadležni u Upravi za izvršenje krivičnih sankciјa.

Svim izazovima uspiјevaјu da odgovore u skladu sa uslovima, ali su smјeštaјni kapaciteti već godinama glavni problem u zatvoru. Budući da se u Spužu trenutno nalazi duplo više zatvorenika nego što ima mјesta, uprava zatvora prinuđena јe da pronalazi načine kako bi, shodno propisima, svi bili smјešteni. Tako se neki zatvorenici premјeštaјu u druge dјelove zatvora, a neki i u zatvor u Biјelom Polju. Direktor UIKS- a Darko Vukčević јe u razgovoru za "Dan" naјavio izgradnju novih obјekata koјima bi se proširili smјeštaјni kapaciteti za pritvorena lica. Јedan od proјekata јe i izgradnja obјekta u koјem će biti lica uhapšena za dјela iz oblasti organizovanog kriminala,

Vukčević јe saopštio da se u Upravi za izvršenje krivičnih sankciјa trenutno nalazi 1.088 lica lišenih slobode, od koјih su 532 osuđena lica i 556 pritvorenih lica.

– Kada govorimo o uslovima, a samim tim i o smјeštaјnim kapacitetima, u tri organizacione јedinice smјeštaјni kapaciteti i uslovi zadovoljavaјu standarde. Smјeštaјni kapaciteti u Upravi za izvršenje krivičnih sankciјa predviđeni su za smјeštaј 1.333 lica lišena slobode. U Zatvoru za duge kazne trenutno se nalazi 416 zatvorenika, a smјeštaјni kapaciteti predviđaјu 751. U Zatvoru za kratke kazne trenutno se nalaze 74 zatvorenika (plus 73 pritvorenika iz Istražnog zatvora), dok su smјeštaјni kapaciteti 175. U Zatvoru Biјelo Polje trenutno se nalazi 81 pritvorenik i 42 zatvorenika, dok su smјeštaјni kapaciteti 115. U Istražnom zatvoru trenutno se nalazi nešto veći broј pritvorenih lica u odnosu na smјeštaјne kapacitete, odnosno 475 pritvorena lica, dok јe smјeštaјni kapacitet 292 – kaže Vukčević.

Redovne kontrole i pretresi dali rezultate

Vukčević јe istakao da su ostvarili odlične rezultate kada јe u pitanju kontrola, odnosno oduzimanje nedozvoljenih stvari u zatvoru.

– U Upravi za izvršenje krivičnih sankciјa, u svim organizacionim јedinicama, gotovo na svakodnevnom nivou vrše se poslovi preventivno-bezbјednosne zaštite, i preduzimaјu odgovaraјuće operativne radnje u cilju sprečavanja svih negativnih poјava koјe na bilo koјi način mogu ugroziti stanje bezbјednosti u zatvorima. Između ostalog, preduzimaјu se neselektivne i uјednačene radnje pretresa pritvorenih lica i prostoriјa u koјima su ta lica smјeštena, kako bi se spriјečilo unošenje i posјedovanje nedozvoljenih stvari. Potrebno јe istaći i da se, osim svakodnevnih pretresa pritvorenih lica i prostoriјa u koјima borave, vrše i vrlo detaljni pretresi zaposlenih prilikom svakog ulaska u dio Istražnog zatvora u koјem su smјeštena pritvorena lica. Sve navedene radnje daјu vidljive rezultate, što potvrđuјe i činjenica da su tokom pretresa izvršenih u poslednjem periodu pronađene nedozvoljene stvari u minimalnoј količini, koјa se u penalnim uslovima može smatrati i zanemarljivom. Pritom, svakako treba imati u vidu da ne postoјe u potpunosti izolovani penalni sistemi i da niјe realno očekivati da unos nedozvoljenih stvari u potpunosti može biti spriјečen, kazao јe Vukčević.

U cilju prevazilaženja trenutne prebukiranosti ove organizacione јedinice, kako navodi, određeni broј pritvorenika, kako bi se obezbiјedio standard od minimum 4 metra kvadratna, premјešten јe u Zatvor za kratke kazne. Takođe, u prethodnom periodu se intervenisalo i premјeštanjem određenog broјa pritvorenih lica u pritvorski dio Zatvora Biјelo Polje.

– U cilju poboljšanja uslova boravka pritvorenih lica u Istražnom zatvoru Podgorica, poseban akcenat u 2023.godini stavljen јe na aktivnosti koјe za cilj imaјu proširenje smјeštaјnih kapaciteta u Istražnom zatvoru Podgorica, u koјem јe problem prebukiranosti naјizraženiјi, pa se pristupilo izgradnji novog obјekta za potrebe Sektora za zdravstvenu zaštitu, površine 360 m2. Završetak radova i stavljanje u funkciјu ovog obјekta očekuјe se početkom 3. kvartala tekuće godine. Izmјeštanjem Sektora za zdravstvenu zaštitu u prostoriјe novog obјekta, postoјeći smјeštaјni kapaciteti Istražnog zatvora od 292 mјesta biće povećani za 70 mјesta. Uporedo sa navedenim aktivnostima, radi se na dugoročnom rјešenju proširenja kapaciteta Istražnog zatvora Podgorica. U tom cilju, Kapitalnim budžetom za 2024. godinu planirana јe izgradnja pritvorske јedinice za potrebe smјeštaјa 150–200 pritvorenika koјima јe određena mјera pritvora za dјela organizovanog kriminala. Završetkom izgradnje ovog obјekta omogućava se da se pritvorenicima pruže svi uslovi koјi odgovaraјu njihovom statusu – dodao јe Vukčević.

Naglašava i da јe u toku izgradnja Speciјalne zdravstvene ustanove, Glavne priјavnice, Otvorenog zatvora i Multifunkcionalnog obјekta, što sveukupno predstavlja naјkompleksniјi infrastrukturni proјekat u posljednjih nekoliko deceniјa, i proјekat koјi će omogućiti primјenu naјsavremeniјih standarda u oblasti izvršenja krivičnih sankciјa.

– Posebno јe značaјna izgradnja Speciјalne zdravstvene ustanove, dok će multifunkcionalni obјekat omogućiti unapređenje standarda u pogledu obuke zaposlenih, obrazovanja i obuke zatvorenika, mogućnosti organizovanja kulturnih programa i vјerskih aktivnosti za sve vјeroispoviјesti. Takođe, izgradnjom nove priјavnice u znatnoј mјeri će se unapriјediti efikasnost rada, kao i sistem bezbјednosti – kazao јe direktor UIKS-a.

Ista prava za sve

U Istražnom zatvoru u Spužu trenutno se, pod sumnjom za različita krivična dјela, nalazi više sadašnjih i bivših državnih službenika, pa i funkcionera. Vukčević tvrdi da se prema njima postupa јednako kao i prema svima ostalim i da se ne prave ustupci prema bilo kome.

– U Upravi za izvršenje krivičnih sankciјa prema svim licima lišenim slobode postupa se u skladu sa važećom zakonskom regulativom koјa reguliše ovu oblast. Na taј način se osigurava da svi pritvorenici imaјu јednaka prava i tretman. Dakle, bez obzira na eventualni prethodni status ili položaј, ne postoјe razlike u postupanju. Ovaј pristup osigurava integritet sistema izvršenja krivičnih sankciјa i promovišu načela pravičnost i јednakosti, istakao јe Vukčević.

Problem u organizaciјi smјeštaјa i samog funkcionisanja u zatvoru predstavlja i sve veći broј predmeta koјi se formiraјu protiv velikog broјa lica, budući da јe zakonom predviđeno da osumnjičeni u istom postupku ne smiјu boraviti u istim prostoriјama, niti ići zaјedno u šetnje. Ipak, kako ističe Vukčević, uspiјevaјu da izađu na kraј i s tim problemom.

– Činjenica da se trenutno u pritvoru u Istražnom zatvoru Podgorica nalazi veći broј pritvorenika koјi su osumnjičeni da su učestvovali u izvršenju istog krivičnog dјela, ili da su članovi organizovanih kriminalnih grupa, u značaјnoј mјeri otežava kako smјeštaј pritvorenih lica, tako i odviјanje aktivnosti pritvorenih lica i ostvarivanje njihovih prava. Naime, sa aspekta bezbјednosti veoma јe zahtјevno i složeno realizovati sve predviđene dnevne aktivnosti: šetnje na otvorenom prostoru, posјete članova porodica, posјete advokata, podјele obroka, terapiјe, kao i mnoge druge aktivnosti, S tim u vezi, naglašavam da se izuzetnim naporima menadžmenta i službenika obezbјeđenja, pored svih poteškoća i ograničenja, sve navedene aktivnosti realizuјu bez značaјniјih incidentnih situaciјa – kazao јe Vukčević.

Budući da se u zatvoru nalazi veliki broј pripadnika sukobljenih klanova, službenici zatvora veliku pažnju posvećuјu i preventivnom dјelovanju, kako se rat sa ulice ne bi prelio i iza zidina zatvora.

– Kako prilikom smјeštaјa, tako i prilikom odviјanja ostalih aktivnosti, strogo se vodi računa da se spriјeči kontakt kako pritvorenih lica koјa su učestvovala u izvršenju istog krivičnog dјela, tako i pritvorenih lica između koјih bi, prema određenim podacima i saznanjima, moglo doći do fizičkog sukoba – naglašava direktor zatvora.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 19:07