Miomir Mugoša i advokati / FOTO: Ivan Petrović Ipe
24/06/2024 u 14:48 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Presuda Mugoši 22. jula: "Osam godina čeka pravdu i trpi pritisak medija, NVO i javnosti"

Presuda bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, u ponovljenom postupku, zakazana je za 22. jul. Njegovi advokati su u završnoj riječi naveli, između ostalog, da Mugoša osam godina čeka pravdu i da za sve to vrijeme ćuti i trpi satanizaciju od strane medija, nekih NVO i pritisak javnosti.

Specijalno državno tužilaštvo ostalo je pri ranijim završnim riječima i predložilo da sud Mugošu proglasi krivim, ali da pri tome uzme u obzir sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti u odnosu na optuženog. SDT smatra da za optužbe ima dovoljno dokaza koje ih potvrđuju.

Mugoša opet pred sudom: Ne osjećam se krivim, sve sam časno obavljao

Sudskim postupkom predsjedava sudija Vesna Kovačević, a članovi vijeća su i sudija Zoran Radović i Igor Đuričković. Miomira Mugošu zastupaju advokati Predrag Đolević i Mitar Mugoša.

Advokati su predložili da sud donese "jedinu ispravnu odluku, oslobađajuću presudu".

Sprovedene tri poruke iz telefona Vesne Medenice

Sud je prihvatio predlog SDT-a i kao dokaz sproveo tri pooruke koje su iz telefona Vesne Medenice. Odbrana se nije protivila da se ta izdvojena komunikacija pročita.

Radi se o porukama koje su dio komunikacije sestre optuženog i bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Stav tužilaštva je da se u tim porukama vidi interesovanje i praćenje za sudski postupak koji se za isto krivično djelo vodio protiv drugih lica i za ovaj.

Međutim, odbrana je to izričito i detaljno negirala.

-"Vesna ti vjerovatno znaš da je ono iz Apelacionog vraćeno na Viši sud. Znam da smaram ali ne smijem zvat, pa kako tebi sve to izgleda...", piše u poruci za koju je sud naveo da sestra od optuženog šalje Vesni Medenici 2019. godine.

Zatim Medenica, kako je sud naveo dogovara:"Nije još vraćeno, pratim...".

Treća poruka koja je upućena Vesni Medenici, odnosi se na odlaganje ročišta i termin zakazivanja novog. Advokati su navelida se radi o proslijeđenoj poruci, preusmjerenoj.

SDT samtra da ove poruke pokazuju da je praćen postupak i da je vršen nedozvoljen uticaj od strane Medenice. 

Sudiaj vesna Kovačević je ukazala da to može biti jedino dio nekog eventualno drugog postupka, ali da to nema veze sa ovim postupkom.

Advokati Predrag Đolević i Mitar Mugoša su naglasili da ove poruke nemaju veze sa Miomirom Mugošom i da je rađen nedozvoljen uticaj on sigurno danas ne bi bio tu, čak šta više o tome govori i ukidanje oslobađajuće presude.

 

- Odbrana neće komentarisat završnu riječ optužnice, jer smatramo da dovljno govori sama za sebe. Jedino ćemo komentar imarti na pozivanje na nezakonit uticaj Vesne Medenice, bivše predsjednice Vrhovnog suda, sa posebni osvrtom na to da poruke koje su sprovedene nemaju veze sa krivičnim djelom u prdmetu u kojem je optužen Miomir Mugoša- kazao je advokat Mugoša, a sa njim je u svemu bio saglasan advokat Đolević.

Mugoša: Niko bez procjene Vladine komisije nije mogao da proda parcelu

Advokat Mitar Mugoša je dodao da o tome da u ovom postupku  ranije nije izvršen nezakonit uticaj govori i to što je ukinuta oslobađajuća presuda.

Podsjećamo, ovaj postupak je prvo vodila sudija Vesna Pean. Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Kovačević je tek godinu dana u ovom postupku.

- U prepisci telefonske komunikacije između Vesne Medenice i Marine Ratković Mugoše postoji preko 900 komunikacija, odnos 160 od kojih su samo tri na neki način, kako to tužilaštvo želi da predstavi, povezane sa ovim predmetom. Sve ostale se odnose na prijateljsku, drugarsku komunikaciju i poruke koje se odnose na zdravstvenu pomoć koju je Marina mnogima pružila - ukazao je advokat.

Advokat Mitar Mugoša je istakao da Miomir Mugoša osam godina čeka pravdu.

- Osam godina Miomir Mugoša i njegova odbrana redovno se odazivaju pozivu suda. Ni jedno ročište nije odloženo zbog njega. Osam godina Mugoša čeka pravdu, trpi satanizaciju od strane medija, NVO i pritisak javnosti i ćuti. A kako je sve počelo, kada je Vrhovno državno tužilaštvo prije osam godina odbijalo prijave protiv Mugoše, navodeći da nema elemenata da je počinio krivično djelo i da je cijena zemljišta određena na osnovu odluke nadležniog organa. Onda se neko nakon osam godina, iz nama znanog razloga, sjetio da izvadi predmet iz fioke. Problem je kada jedna te ista institucija ima dva, tri različita satava za jedan te isti predmet - istakla je odbrana Mugoše.

Advokat Mugoša je naveo da se od Miomira Mugoše ovom optužnicom želi napraviti da je, pored toga što je doktor, i građevinski inženjer i pravnik....

On je dodao da o tome da nije napravljena ni šteta,  ni protivzakonita korist govori i iskaz svjedoka Čedomira Čeda Popovića, koji je tražio da mu se vrate pare a da on vrati zemlju, ali je to tadašnja Uprava Glavnog grada odbila.

Advokat dodaje da o tome da nema ni umišljajam ni štete i da nije u korist nekog drugog pribavljena protivpravna koristi govori i to što je po primjedbi Uprave Glavnog grada podignuta cijena predmetne zemlje.

- Ukidajući oslobađajuću presudu, Apelacioni sud traži da se utvrdi odlučujuća činjenica da li je optuženi dao nalog za prodaju zemlje ili je radio neko drugi, a ovo na kazivanju svejdoka Nade Stanišić - naglasio je advokat Mugoša i dodoa da je ona saslušavana u više navrata a da se njen iskaz mijenja kada je saslušavana u svojstvu osumnjičene.

- Zatim, na kraju, imamo da je tada optužnica u tom postupku podignuta protiv tri osobe i da njom nije obuhvaćena Stanišić -  ističe advokat i dodaje da kada su pred sudom u ime odbrane pitali nju o statanku vezanom za prodaju zemljišta i cijenu, ko mu je prisustvovao i kada je održan, ona je na sva pitanja odgovorila da se ne sjeća.

Odbrana se osvrnula i na vještaka koji je mijenjao u svom izvještaju  procjenu cijene predmetnog zemljišta i dodao da on nema licencu za procjenitelja.

Miomir Mugoša se kazao da je saglasan sa završnim riječima koje su saopštili njegovi advokati i da ostaje pri rečenicama koje je iznio na završnim riječima u prvom postupku.

Presuda je zakazana za 22. jul u 10.00 časova.

Podsjećamo, nakon što je Apelacioni sud Crne Gore početkom februara uvažio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo presudu kojom je Mugoša oslobođen od optužbe, danas je počelo ponovno suđenje.

Ranijom presudom Višeg suda, Miomir Mugoša oslobođen je od optužbe da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz član 416 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore iz razloga što nije dokazano da je učinio krivično djelo. Tom presudom bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša oslobođen je od optužbi da je u slučaju prodaje gradskog građevinskog kompaniji DOO “Carine”, oštetio budžet Glavnog grada od 6,7 miliona eura, a “Carinama” pribavio korist u istom iznosu.

Prema navodima optužnice, Miomir Mugoša je. od 25. jula 2007. do 8. maja 2012, kao službeno lice i javni funkcioner - gradonačelnik, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem svog službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. jun 2024 16:02