Мјесто злочина / -Дан
05/05/2022 u 09:37 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Пресуда: Три године за убиство Кристине Раичевић

Судија Ковачевић је казала да је Н.Б. оглашен кривим за кривично дјело тешко убиство, те да се, имајући у виду његове године у вријеме извршења кривичног дјела, при одмјеравању санкције примјењује одредба Закона о поступању према малољетницима

У Вишем суду у Подгорици јуче је у првостепеном поступку Никшићанину Н.Б. изречена васпитна мјера упућивање у установу заводског типа у трајању од три године због убиства суграђанке Кристине Раичевић (18) извршеног на свиреп начин. Како је казала судија Весна Ковачевић, проведеним доказима у току судског поступка доказани су наводи државног тужиоца Данке Ивановић Ђерић да је Н.Б., тада стар 15 година и девет мјесеци, 5. септембра 2019. године са умишљајем убио осамнаестогодишњу Кристину Раичевић у близини језера Крупац у Никшићу.

Како се наводи у првостепеној пресуди, он је припремио нож и дошао са оштећеном таксијем на наведено мјесто, а потом је 24 пута убо ножем у предјелу главе и тијела.

– Утврђено је да је оштећена трпјела физичке и психичке болове јаког интензитета – додаје се у одлуци.

Образлажући кривичну санкцију, судија Ковачевић је навела да је Н.Б. оглашен кривим за кривично дјело тешко убиство, те да се, имајући у виду његове године у вријеме извршења кривичног дјела, при одмјеравању санкције примјењује одредба Закона о поступању према малољетницима. Како је прописано чланом 14 тог закона, малољетнику се за учињено кривично дјело могу изрећи васпитне мјере, казна малољетничког затвора и мјере безбједности, док се млађем малољетнику могу изрећи само васпитне мјере. Сходно овом акту, малољетнику се не могу изрећи условна осуда и судска опомена.

"Закони штите починиоце"

Починиоца најбруталнијег злочина, какав се не памти на овим просторима, рука правде неће ни додирнути, казала је мајка убијене Боса Раичевић након изрицања васпитне мјере окривљеном.

– Као мајка и оштећена странка у овом поступку, осјећам се поражено. Оптужени ужива сва могућа законом прописана права на школовање, његу и стручну и психолошку подршку и оспособљава се да се интегрише у друштво, а да притом не представља врхунску пријетњу за исто. Ова пресуда је доказ какви су нам закони, који очигледно штите починиоце, а не жртве– рекла је Раичевић.

 

 

Странке у поступку имају право на жалбу у законом предвиђеном року.

Кристина Раичевић је била ученица Прве средње стручне школе, а њено тијело пронашао је један сточар из Кочана у каналу хидроелектране "Перућица". Б.Н. је ухапшен неколико сати након што су медији објавили да је пронађено тијело млађе женске особе. На глави жртве пронађени су трагови крви, што је водило ка закључку да се ради о тешком убиству. Полиција је саопштила да је осамнаестогодишњакиња на тијелу имала више рана од хладног оружја.

Према сазнањима које је раније објавио "Дан", један члан породице убијене дјевојке је помогао полицији и тужилаштву у расвјетљавању злочина тако што им је испричао са ким се Кристина дружила и дописивала последњих дана. То је полицији било довољно да истрагу усмјери у правом смјеру и брзо расвијетли злочин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 16:25