/ - фото: Принтскрин
29/07/2021 u 19:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Приликом интервенциjе на Цетињу прекорачена овлашћења

Савjет jе упознат да су се полициjски службеници распитивали код особља угоститељског обjекта да ли је инсталиран и да ли jе у функциjи видео надзор

Савjет за грађанску контролу рада полициjе позвао jе Управу полициjе да до окончања даљих поступака привремено са посла удаљи службеника, коjи jе, како процjењуjу, прекорачио овлашћање приликом интервенциjе на Цетињу.

Савjет је, на основу обраћања више десетина грађана Цетиња, упознао се са снимком полициjске интервенциjе у угоститељском обjекту “Ла Мартина” на Цетиње а коjи jе доступан на порталу “Цетињски лист.”

Савjет jе сходно томе, формирао посебан предмет и од Управе полициjе затражио детаљниjу информациjу о поступању у наведеном угоститељском обjекту дана 28. jула 2021. године.

На основу овлашћења Савjета и у име Савjета са грађанином Иваном Рогановићем одмах jе у контакт ступила Аида Петровић, чланица Савjета коjа jе и задужена овим предметом. 

Рогановић jе затражио да се у поступку грађанског надзора, и оглашавањима тим поводом, наведе његов пуни идентитет.

Он jе детаљно описао поступање полициjских службеника и грађанскоj контроли полициjе истакао да су од jуна мjесеца до сада у његовом угоститељском обjекту три пута спроведене рациjе. Рогановић тврди да jе политичка позадина полициjским интервенциjа у његовом угоститељском обjекту.

Нагласио jе, у разговору са Савjетом, да су и раниjе полициjски службеници непрофесионално поступали због чега jе поднио притужбу након друге рациjе. 

Савjет jе размотрио расположиву доступну документациjу и упознао се да jе медицинска документациjа благовремено предата надлежном државном тужилаштву. Грађанин jе Савjету доставио и видео снимак догађаjа од 28. jула 2021. године.

Савjет jе упознат да су се полициjски службеници распитивали код особља угоститељског обjекта да ли је инсталиран и да ли jе у функциjи видео надзор. Особље jе одговорило да им ниjесу познате те информациjе. Према наводима Рогановића чим су сами примиjетили да jе простор покривен сигурносним камерама обуставили су даље поступање и отишли са лица мjеста.

Грађанин jе одмах након одласка полициjе из његовог угоститељског обjекта отишао у Станицу полициjе на Цетињу како би поднио приговор на поступање полициjе. 

Савjет подсjећа да су полициjски службеници обавезни да заприме сваку притужбу грађана на поступање полициjских службеника без обзира из коjе организационе jединице долазе службеници на коjе се приговор односи. Подразумиjева се и пожељно jе, као што jе у конкретном случаjу Рогановић и учинио, да се примjедбе због непрофесионалног поступања полициjе са одговараjућим доказима подносе наjближоj станици полициjе. Ниjе прихватљиво да се грађани упућуjу на неку другу организациону jединицу или другу средину. Притужба грађанина Рогановића jе запримљена тек када jе показао видео запис. Приjе тога jе био упућен да притужбу поднесе у ЦБ Подгорица. 

Савjет jе пажљиво прегледао снимак и анализирао поступање сваког од полициjских службеника.

На основу расположиве документациjе Савjет jе утврдио да jе у конкретноj интервенциjи дошло до очигледне прекомjерене употребе силе од стране полициjског службеника коjи се налази иза леђа односно с десне стране  Рогановића. Његово непрофесионално поступање се региструjе од 10 секунде све до 19 секунде траjања видео записа. У даљем непрофесионаном поступању полициjског службеника jе зауставио његов колега што jе такође очигледно на снимку.

Савjет позива директора Управе полициjе да до окончања даљих поступака привремено удаљи из службе полициjског службеника коjи jе очигледно прекорачио полициjска овлашћења, закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:31