Центар безбједности / М.Н.
23/01/2022 u 08:08 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Првостепена пресуда бјелопољским полицајцима: Нису батинама изнудили исказ Беранцу

Службеници полиције током претреса су тврдили да се оштећени приликом саслушања ником није жалио да је тучен, те да је одбио помоћ љекара коју су му нудили због изјаве да је дијабетичар

У Основном суду у Бијелом Пољу завршено је суђење тројици службеника Центра безбједности у Бијелом Пољу, који се терете да су прије скоро пет година претукли и изнудили исказ Беранцу Михаилу Драговићу. Бивши командир Центра безбиједности, сада помоћник командира Одјељења безбједности Беране Амир Ћатовић, шеф интервентне јединице Веско Лековић и Миро Лалевић су првостепеном пресудом ослобођени оптужбе јер није доказано, како се наводи у образложењу, да су починили дјело које им је стављено на терет.

Иначе, ови службеници полиције током претреса нијесу признали да су починили кривична дјела изнуда исказа у ситицају са кривичним дјелом тешке тјелесне повреде, тврдећи да се оштећени приликом саслушања ником није жалио да је тучен, те да је одбио помоћ љекара коју су му нудили због изјаве да је дијабетичар.

ОДТ годину дана прикупљало доказе

Тужилаштво је, како је појашњено, након подношења пријаве спровело низ радњи, те да су у поступку против непознатог починиоца спровели доказне радње укључујући и вјештачења.

Након идентификације починилаца године формирани су списи предмета против осумњичених А.Ћ, В.Л. и М.Л., уз низ доказних радњи.

– Тако је 20. марта 2020. године ово тужилаштво је Основном суду поднијело оптужни предлог против А.Ћ.,В.Л. и М.Л., због кривичног дјела наношење тешких тјелесних повреда у стицају са кривичним дјелом изнуђивање исказа, у саизвршилаштву – истакли су у ОДТ у Бијелом Пољу.

Према оптужном предлогу, службеници Центра безбједности Бијело Поље терете се да су у фебруару 2017. године, око 21 сат у мјесту Биоча код Берана, поступајући по пријави о оружаној пљачки, употријебили силу према Михаилу Драговићу, у циљу изнуде изјаве која се односила на кривично дјело и извршиоце оружане пљачке. Они су том приликом тешко тјелесно повриједили Драговића.

– Након што су у мјесту Биоча зауставили возило којим је управљао, Ћатовић је ударио Драговића песницом у предјелу лијевог уха, од чега је задобио оштећење слуха. Оштећеног су угурали у полицијско возило и ударали га песницама, ногама и палицама говорећи: "Бијте га док не призна", "Гдје си га оставио", "Причај, убићемо те", "Кажи нам име, презиме…" – детаљи су оптужног предлога.

У оптужници пише да је Драговић задобио тешке тјелесне повреде у виду расцјепа лијеве бубне опне, услед чега је дошло до оштећења слуха, као и прелом 6, 8, 11. и 12. ребра.

Драговић је пред судом навео да је тек касније сазнао да су полицајци тражили особу коју је он сасвим случајно, као стопера, превезао од Бијелог Поља до Рибаревина. Он је навео да га је један од полицајаца ударио песницом у предјелу лијевог уха, затим су га, тврди, увукли у возило интервентне и тукли по глави, рукама и ногама, а чуо је и наређење "Пребијте га на мртво име, признаће он мени". Драговић је казао да је задобио више од 200 удараца по глави и тијелу.

Раније су у Основном тужилаштву у Бијелом Пољу казали да су све процесне радње предузимане благовремено.

– Основно државно тужилаштво је благовремено и без одлагања инсистирало и предузимало мјере како би се отклонио сваки застој у прибављању доказа и потребних података. Коначно прибављени докази су довели до идентификације починилаца, против којих је покренут оптужни предлог – саопштили су раније из тог тужилаштва.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:08