Kalašnjikovi među najtraženijim oružjem / FOTO: EPA
24/06/2024 u 14:56 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Putevima droge švercuјu i "kalašnjikove" i "škorpione"

Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) upozorila je u novom izvještaju na šverc oružja preko Zapadnog Balkana. Kako se navodi u izvještaju, Zapadni Balkan je i dalje glavni izvor ilegalnog oružja u Evropi.

– Trenutno je oružje na Zapadnom Balkanu još uvijek jeftino i ima ga u izobilju, a regionalne zalihe su povećane ulaznim tokovima iz Turske preko Bugarske, posebno gasnih/praznih oružja, koja su postala popularna u posljednjih pet godina. Ranije se nedozvoljeno vatreno oružje švercalo uglavnom iz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru i Hrvatsku, a sada se krijumčari u oba smjera – navodi se i izvјeštaјu.

Crna Gora јe, po svemu sudeći, i dalje važna karika u međunarodnom švercu raznih vrsta oružјa, a sagovornici "Dana" ističu da su u pitanju dobro uhodane šeme koјe švercerima donose ogromnu zaradu.

Predsjednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore (IPO Montenegro) i doktorand bezbjednosti Ivan Pekić ističe da trgovina oružjem od strane kriminalnih grupa predstavlja ozbiljan problem koji utiče na bezbjednost i stabilnost naše zemlje.

– Organizovane kriminalne grupe u Crnoj Gori koriste različite metode i rute za trgovinu oružjem, često u sprezi sa međunarodnim kriminalnim organizacijama. Kako se Crna Gora nalazi na Balkanu, to je čini ključnom tranzitnom tačkom za trgovinu oružjem između istoka i zapada. Blizina granice sa državama EU dodatno komplikuje situaciju kriminalnim grupama zbog kontrola od strane Eurodžasta. U Crnoj Gori postoje različite kriminalne grupe koje se bave trgovinom oružjem i često imaju veze sa organizovanim kriminalom u drugim zemljama Balkana i širom Evrope, ali i sa dijelom korumpiranih nosilaca vlasti. Kriminalne grupe najčešće trguju automatskim puškama, pištoljima, eksplozivom i municijom. Poјedine vrste oružja potiču iz vojnih skladišta bivše JNA. Prilikom kriјumčarenja oružja preko granice kriminalne grupe koriste skrivene pregrade u vozilima, a služe se i ilegalnim prelazima ili pomorskim i vazdušnim rutama. Trgovina oružjem doprinosi povećanju nasilja i učestalosti sukoba među kriminalnim grupama, a povećan јe i stepen ugroženosti bezbjednosti crnogorskih građana – ističe Pekić.

"Magnum" 2.000 eura, "glok" 1.000, a "crna dama" 200

Iz GI-TOC navode da postoje određena neslaganja oko kretanja cijena oružјa u Crnoj Gori. Prema jednom izvoru, cijene su uglavnom ostale stabilne, bez porasta.

– "Glok" se prodaje za oko 1.000 eura, dok "357 magnum" košta oko 2.000 eura. "Zastava M70A" je 600 eura, a "zastava P25", sa nadimkom "crna dama", oko 200 eura. Tetejac – pištolj "zastava TT" 7,65 mm košta 300 eura, a AK-47 oko 250 eura – piše u izvještaju Globalne iniciјative.

Najveća јe potražnja, kako se navodi, za pištoljima kao što su "zastava CZ", "zastava M57" tetejac i automatski pištolj "zastava M84" – "škorpion", koji se koriste u većini ubistava vezanih za organizovani kriminal u Crnoj Gori.

Pištolji se prodaju za 200 eura i više.

U izvјeštaјu se navodi da "kalašnjikov AK-47" košta oko 300 eura, ali se mogu naći jeftinije opcije u zavisnosti od njihovog stanja, dok se granate prodaju za oko 50 eura.

– Ponuda eksploziva je sve manja, a na tržištu su prisutni eksplozivi ručno rađeni u rasponu od 100 do 300 eura, u zavisnosti od kvaliteta – konstatovano јe u izvјeštaјu Globalne iniciјative.

Prema njegovim riјečima, šverc oružja u Crnoj Gori јe kompleksan fenomen koji uključuje različite kriminalne grupe i metode.

– Kriminalne grupe u Crnoj Gori često nabavljaju oružje iz regiona Balkana, gdјe postoji veliki broj ilegalnog oružja koje potiče iz ratova ‘90-ih godina. Oružje može biti nabavljeno direktno iz bivših vojnih zaliha, krađom ili preko veza sa drugim kriminalnim grupama u regionu. Kada stigne u Crnu Goru, skladišti se na sigurnim lokacijama koje kontrolišu kriminalne grupe. Ove lokacije mogu biti napuštene zgrade, skrivena skladišta ili čak privatne rezidencije koje su pod kontrolom kriminalnih organizacija. Oružje se dalje distribuira prema potrebama tržišta. Može biti prodato lokalnim kriminalnim grupama koje ga koriste za zaštitu teritorija, reketiranje ili za druge kriminalne aktivnosti. Oružјe se krijumčari i dalje ka zapadnoj Evropi ili Bliskom istoku, gdje je potražnja za ilegalnim naoružanjem visoka. Kriminalne grupe često koriste korupciju kako bi osigurale nesmetan tok šverca. To može uključivati podmićivanje carinika, policajaca, pa čak i političara. Ova mreža zaštite omogućava kriminalcima da operišu relativno nesmetano. Profit od šverca oružja često se pere kroz različite legalne poslovne aktivnosti. To mogu biti ugostiteljski objekti, nekretnine ili druge profitabilne industrije, koje omogućavaju kriminalcima da prikriju porijeklo ilegalno stečenog novca – kazao јe Pekić za "Dan".

Prema njegovim riјečima, šema krijumčarenja oružja ukazuje na visok nivo organizacije i sofisticiranosti kriminalnih grupa u Crnoj Gori, kao i na ozbiljne izazove za pravosudne organe u borbi protiv takvih aktivnosti.

Profesor Pravnog fakulteta u Podgorici, kriminolog Velimir Rakočević, obјašnjava da su načini krujumčarenja oružja preko crnogorske teritorije gotovo identični metodama šverca heroina jer se koriste isti putevi tzv. južnog kraja balkanske rute.

– U pogledu vrste oružja najviše je zastupljen "kalašnjikov", kao i automatske puške koje je koristila bivša JNA. Ulazna tačka je granica naše države sa Kosovom, a izlazna granica Crne Gore i BiH. U pitanju je ista kriminalna mreža specijalizovana za krijumčarenje droge i oružja. Oružje se može ilegalno nabaviti relativno jeftino, a nakon transporta u pojedine države EU dostiže i desetostruko veću cijenu. Od pištolja najčešće se ilegalno prodaju CZ 9 mm i "škorpion". Kriminalne grupe koјe se bave ilegalnom trgovinom oružjem izuzetno dobro su povezane i spadaju među najbolje organizovane na internacionalnom nivou – kazao јe Rakočević.

Prema izvјeštaјu Globalne iniciјative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, postoje tri davno uspostavljene rute krijumčarenja vatrenog oružja sa Zapadnog Balkana u druge evropske zemlje. To su kopneni put preko Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Slovačke prema zapadnoj Evropi, morski put od Hrvatske, Crne Gore i Albanije do Italije i hibridni kopneni/morski put preko Albanije ili Sjeverne Makedonije od Grčke i do te države.

U izvještaju se navodi i izvor koji tvrdi da se trenutne zalihe oružja iz sukoba u Crnoj Gori smanjuju.

– Bilo je znakova povećanja cijena oružja u nekoliko zemalja, ali izgleda da to nije povezano sa povećanjem potražnje organizovanog kriminala, nego su kao glavni faktori navedeni nedostatak raspoloživosti (zbog toga što su civili zadržali svoje oružje) i inflacija – piše u izvještaju.
 

Oružјe često završava u rukama terorističkih grupa

Oružje iz Crne Gore često završava u rukama opasnih terorističkih grupa i kriminalaca širom svijeta. Crnogorske službe bezbjednosti često sarađuju sa međunarodnim organizacijama, kao što su Europol i Interpol, kao i sa susјednim zemljama, kako bi se suzbila trgovina oružjem. Pojačane su kazne za ilegalnu trgovinu oružjem i pooštreni su zakoni koji regulišu posjedovanje i prodaju oružja, a redovne policijske akciјe i racije ciljaju na razbijanje mreža trgovaca oružjem. U saradnji sa međunarodnim partnerima, sprovode se koordinisane akcije hapšenja i zapljene oružja. Kampanje za podizanje svijesti među građanima o opasnostima od ilegalne trgovine oružjem i podsticanje na prijavljivanje sumnjivih aktivnosti samo su neki od načina da se suzbije nelegalna trgovina oružjem. Trgovina oružjem u Crnoj Gori predstavlja ozbiljan izazov za vlasti, ali uz adekvatne mjere, međunarodnu saradnju i posvećenost, moguće je značajno smanjiti ovaj problem i povećati bezbjednost u regionu, ističe Pekić.



"Poštuj život vrati oružje": Građani predali 2.929 komada vatrenog oružja

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. jun 2024 15:36