Privođenje Jugoslava Raičevića u SDT / FOTO. Ivan Petrović Ipe/Dan
06/09/2024 u 16:05 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Raičević: Nisam član kriminalne organizacije, 30 godina sam službenik policije, bez dokaza sam u pritvoru

Jugoslav Raičević negirao je pred podgoričkim Višim sudom optužbe koje mu na teret stavlja Specijalno državno tužilaštvo. On je ukazao na to da je 30 godina službenik Uprave policije, da je svoj posao obavljao časno i da pošteno živi sa porodicom.

Raičevića SDT sumnjiči za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Tužilaštvo Raičevića tereti da je da je preko Milana Vučinića odavao službene podatke kriminalnoj grupi  Darka Šarića.

Ovaj sudski postupsk vodi sudija Amir Đokaj, a članovi sudskog vijeća su i sudija Nenad Vujanović i Nada Rabrenović. Ovo sudsko vijeće je, i pored garancija koje je pružio u vidu date riječi i predlaganja mjera nadzora advokat Miloš Vuksanović,  odbilo da ukine četrnaestomjesečni pritvor u kojem se Raičević nalazi.

Na početku suđenja Jugoslav Raičević je kazao da ostaje pri odbrani koju je iznio kada je saslušavan od strane SDT-a. On je naveo da optužnicu razumije jezički ali ne i logički i da ovo nema smisla.

- Kategorički tvrdim da nisam član ni jedne kriminalne organizacije.14 mjeseci sam bez dokaza u pritvoru. Nisam i ne osjećam se krivim - naglasio je Raičević iznoseći odbranu.

On je istakao i da ga bole ove optužbe i to što je u pritvoru bez dokaza i odvojen od porodice.

- Boli me to, službenik sam policije 30 godina i ni jedan euro nisam zaradio od kriminala. Boli i to što sud i tužilaštvo uporno ponavljaju da ću pobjeći jer sam četiri puta išao za Srbiju. Ja neću reći zašto sam išao tamo -  naveo je u obraćanju sudu Raičević. (Na današnjem ročištu je nakon izlaganja Raičevića njegov advokat naveo razlog njegovog odlaska za Srbiju, međutim iz poštovanja etičkog kodeksa i prava na privatnost  novinar portala Dan to neće objaviti. Raičević je nakon advokata rekao da ne želi da se u odbrani poziva to).

Raičević negirao optužbe SDT-a: Nikada nisam radio protiv službe

Raičević je kazao da on nikog nema van Crne Gore i da faktički nema nikog posle Bioča, osporavajući navode suda i tužilaštva u rešenjima o produženju pritvora u kojima navode opasnost od bjekstva.

Istakao je da nikad ne bi napustio svoju porodicu, ženu i dvoje maloljetne djece, pa ni da je učinio najteže krivično djelo, da nikad ne bi pobjegao.

On je naglasio da od svih članova kriminalne organizacije, koju SDT navodi u optužnici, poznaje samo Milana Vučinića i to odavno i da se tu sve završava, na prijateljskoj osnovi ostaje odnos.

- Tvrdim da 80 odsto lica koja su navedena u optužnici nisu nikad čula za mene, da ne znaju da postojim - naglasio je on. 

Raičević je sudu obrazložio i svoje imovno stanje, ukazivajući na to da živi časno od plate i da i danas otplaćuje putem kredita stan koji je kupio preko Sindikata.

Sud odbio da ukine pritvor

Advokat Miloš Vuksanović je sudu uputio predlog za ukidanje pritvora Raičeviću, uz određivanje mjera nadzora. Tužiteljka Nataša Bošković se protivila ovom predlogu. Sud je nakon vijećanja odbio predlog advokata.

Vuksanović je, prije odluke suda, dao i svoju riječ da će ukoliko Raičević pobjegne da se ispiše iz Advokatske komore, navodeći sudu da želi da ukaže i na taj način da Raičević nema namjeru da bježi.

- Suština priče je da li ćete vi ovom čovjeku vjerovati da će biti odgovoran i odazivati se na poziv suda. Drugo je pitanje da li ćete podleći opštem raspoloženju da se besumično produžavaju pritvori ljudima koji su tamo -  naglasio je Vuksanović.

Advokat je dodao da se u odluci o produženju pritvora Raičeviću navodi da mu neko u Srbiji može pomoći u slučaju bjekstva, jer je evidentirano četiri puta da je ranije išao u tu državu.

- Milan Vučinić je tamo u pritvoru a  navodite da će pomoći, on se takođe nalazi u pritvoru - dodao je Vuksanović i sudu naveo službeni broj te odluke koja je zavedena od  strane nadležnih organa Srbije.

Advokat je zatim sudu naveo razlog privatne prirode zbog čega je Raičević ranije četiri puta išao ranije za Srbiju. Raičević je naglasio da ne želi to da navodi jer ne želi da odbranu zasniva na tome. 

Novinar redakcije portala Dan je prisustvovao ovom ročištu i čuo šta je advokat naveo, međutim zbog poštovanja etičkog kodeksa i prava na privatnost optuženog i njegove porodice nećemo objaviti taj dio.

Advokat Dalibor Kavarić je dodao da je Raičević išao u Beograd baš u vrijeme kada su pojedini mediji pisali da "on treba da bude uhapšen" i da se on tada vraćao, što dodatno  ukazuje da nije imao namjeru da bježi.

 

Podsjećamo, Raičević je ranije pred Tužilaštvom negirao izvršenje krivičnog djela za koje se sumnjiči i nadležnima kazao da nije posjedovao "SKY" aplikaciju.

Navodi tužilaštva:

- Naime, nakon izviđaja i istrage, utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni, u 2020. godini, postao pripadnik kriminalne organizacije koju je organizovao D.Š., a koja je djelovala u Crnoj Gori, Srbiji i drugim zemljama Evrope, radi vršenja krivičnih djela protiv života i tijela, javnog reda i mira i protiv službene dužnosti i drugih, a sve u cilju sticanja nezakonite dobiti, i da je, kao službenik Odsjeka za posebnu operativnu podršku, ostvarujući svoj zadatak i ulogu u kriminalnoj organizaciji, drugom članu organizacije, M.V., saopštavao lične podatke građana i druge do kojih je došao u vršenju ili u vezi sa vršenjem službe, odnosno o službenim radnjama koje je policija preduzimala u odnosu na pripadnike njihove ali i u odnosu na pripadnike suprostavljene kriminalne organizacije, bez pravnog osnova i službene potrebe- saopštio je ranije specijalni tužilac Vukas Radonjić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 16:39