Радоје Звицер / - Радоје Звицер
25/05/2021 u 15:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Расписују међународну потјерницу за Радојем Звицером

Трага се и за још девет особа, због сумње да су као извршиоци или саучесници учинили кривично дјело стварање криминалне организације и кривично дјело тешко убиство

Министар правде, људских и мањинских права дао је сагласност Управи полиције Црне Горе за расписивање међународне потјернице за окривљеним Радојем Звицером и још девет особа.

-Министар правде, људских и мањинских права дао је сагласност Управи полиције Црне Горе за расписивање међународне потјернице за окривљеним Радојем Звицером и још девет окривљених, а због основане сумње да су као извршиоци или саучесници учинили кривично дјело стварање криминалне организације и кривично дјело тешко убиство. Министарство правде, људских и мањинских права промптно је реаговално на предметни допис Управе полиције Црне Горе, чиме су створени услови да назначена лица буду пуноправно лишена слободе чим буду лоцирана-наводе из Министарства.

Масовно хапшење кавчана

Полиција је у априлу спровела акцију у којој је ухапшени наводни вођа „кавачког клана“ Слободан Кашћелани и још пет истакнутих чланова ове криминалне организације. Та акција је спроведена због сумње да су дио криминалне организације која је починила тешко убиство на свиреп или подмукао начин. Тада је на мети хапшења био и Звицер, којег полиција није пронашла. 

Веза са Вељом невољом

У јавност је извјештавано о наводној криминалној вези Радоја Звицера са Вељком Беливуком, звани Веља невоља. Беливук, вођа навијачке групе Партизана ,,Јањичари“ и његов пријатељ Марко Миљковић приведени јануару чим су слетјели на београдски аеродром Никола Тесла, након што су стигли из Црне Горе. Беливук је у јануару саслушан у Котору након што је ушао у Црну Гору. Истражи органи Србије истраживали су  што су двојица безбједносно интересантних лица радила у Црној Гори и са ким су се састајали.

Беливук и Миљковић су напустили Црну Гору само дан након што су представници тужилаштва и полиције организовали прес поводом активности које су спроводили на спречавању  четири ликвидације у више црногоских градова у протеклих десет дана. 22. јануара  у Тивту спријечена је ликвидација Беливука и Миљковића и ухапшена је криминална група која је спремала овај злочин.

Беливук иза себе има "богат" досије због различитих кривичних дјела. Вођство навијачке групе ,,Јањичари“ преузео је након ликвидације Александра Станковића званог Сале Мутави, који је убијен 2016. године недалеко од Централног затвора. Судило му се због сумње да је учествовао у убиству каратисте Властимира Милошевића, а које се догодило на шинама у центру Београда, међутим, он је правоснажно ослобођен сумњи за помагање.

Безбједносне службе означавају га као блиског сарадника ,,кавачана“. Он је, према опративним информацијама, означен и као главни организатора послова и непосреди извршилац Радоја Звицера. Беливук се сада налази у притвору јер пторив њега тужилаштво Србије води истрагу због већег броја монструозних убистава.

Сачекуша за Звицера 

Звицер био је мета покушаја убиства 27. маја 2020.ове године у Кијев. Нјега је тада плаћени убица сачекао испред зграде, ликсузног комплекса, гдје је живо. Због напада на Звицера ухапшени су Стефан Ђукић, Подгоричанин Емил Тузовић и српски држављани Петар Јовановић и Милан Бранковић. За Ђукићем трага црногорска полиција јер је оптужен за убиство Баранина Јована Клисића.

Финансијска истрага

Украјинско тужилаштво и полиција покренули су финансијску истрагу против Радоја и Тамаре Звицер због сумње да нелегално зарађени новац покушавају да убаце у легалне финансијске токове.  Звицери су на територији Украјине регистровали легалну фирму заједно са Г.З. и М.З. Ради се о компанији Интерфоодтецхнологy ЛЛЦ, регистрованој у новембру 2018. године у Полтави, а која послује у области угоститељства.

Лажна документа 

Звицер је према наводима медија прijе неколико година избjегао хапшење приликом полицијске акције на територији Косова и Метохије. Он jе jедно вриjеме боравио у Приштини одакле је користећи лажна документа путовао у Истанбул, Беч и Цирих.

Према сазнањима безбедносних служби из региона, Радоје Звицер, наводно један од оснивача и вођа такозваног „кавачког клана”. Он се раније крио у земљама региона и ЕУ под лажним именом Јосип Бабић. 

Снимак-досије о кавчанима

У децембру 2017. године објављен је 15-минутни снимак на Јутјубу са детаљним информацијама о „кавачком клану“, вођи ове групе и њеним члановима који је жестоко узбуркао јавност. Међу њима је било и информација о Звицеру. На снимку се први пут објављује одатак да се Звицер,  служи туђим идентитетом и да под именом Јосип Бабић несметано путује Европом.

На том снимку, види се списак високопозиционираних чланова клана, на којем се налазе: Даворин Балтић, Слободан Кашћелан, Игор Божовић, Драган Кнежевић, Предраг Кнежевић, Милан Вујотић, Дамир Мељовић.... Објављене су и њихове фотографије, које се налазе у  званичним документима и које јавности нису доступне.

Же.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:18