Danilo Šaranović / - Фото: Архива
08/11/2023 u 07:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šaranović poručio: Bićemo posebno oštri prema "krupnim ribama"

Naš odgovor je tu kristalno jasan ne postoji ni minimum prostora za bilo kakvu vrstu kompromisa u borbi protiv organizovanog kriminala i ta borba nije samo odraz političke volje, to je jedna od najvećih nacionalnih potreba Crne Gore, kazao je Šaranović

U borbi protiv organizovanog kriminala neće biti kompromisa, kazao je za TVCG ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović. Poručuje da će policija biti posebno oštra prema tzv. "krupnim ribama".

Organizovani kriminal nije samo izazov. To je i prijetnja koja testira snagu naše države, ističe ministar unutrašnjih poslova.

"Naš odgovor je tu kristalno jasan ne postoji ni minimum prostora za bilo kakvu vrstu kompromisa u borbi protiv organizovanog kriminala i ta borba nije samo odraz političke volje to je prije svega jedan fundament koji se izdiže iznad svega i to je jedna od najvećih nacionalnih potreba Crne Gore", kazao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, prenosi portal RTCG.

Na pitanje koji će biti glavni ciljevi Ministarstva unutrašnjih poslova, Šaranović je kazao da je već prvog radnog dana saopštio 10 ključnih tačaka na kojima će biti baziran budući rad tog resora.

"Tu na prvom mjestu mislim na odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i svih oblika kriminaliteta, misli se na borbu protiv privrednog krimila a i protiv finansijskih malverzacija na uspostavljanje efikasnog sistema kontrole rada policije. Takođe uspostavljanje efikasnog sistema provjere životnog stila policijskih službenika i zaposlenih u MUP-u. Takođe jedna od tačaka se tiče i potrebe za modernizacijom i digitalizacijom samog sistema. Misli se takođe i na dalji nastavak harmonizacije nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU. Takođe jedna od tačaka odnosi se i na potrebu sprovođenja principa pune transparentnosti u radu policije sa ciljem vraćanja punog ugleda u rad MUP-a i svih njegovih organizacionih jedinica a takođe tu je i borba protiv dezinformacija kako bi se ograničili efekti govora mržnje", kazao je Šaranović.

Za unapređenje rada potrebna su, kaže Šaranović nova tehničko-tehnološka rješenja, ali i poboljšanje kadrovskih kapciteta. Da bi suočavanje s kriminalom bilo efikasnije neophodna je i saradnja institucija.

"Naša nedavna inicijativa i stvaranje zakonskih pretpostavki o pristupu svim bazama podataka Ministarstva unutrašnjih poslova je možda i najbolja potvrda našeg opredjeljenja da saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova i Specijalnog državnog tužilaštva bude na najboljem mogućem nivou", kazao je Šaranović.

Ma pitanje da li se u narednom periodu mogu očekivati procesuiranja takozvanih zvučnih imena, Šaranović je kazao da ima potrebu da ne komentariše akcije koje će u skladu sa zakonom biti sprovedene u narednom periodu.

"To bi na prvom mjestu bilo neodgovorno prema građanima ali ono što vam u ovom trenutku mogu reći jeste da će sve planirane akcije biti sprovedene u skladu sa zakonom, do kraja, i u skladu sa jasno i dobro definisanim procedurama. O detaljima će javnost biti upoznata ali najkonkretniji odgovor na vaše pitanje je sljedeći: ‘bićemo posebno oštri prema tzv. ‘krupnim ribama‘", kazao je Šaranović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

01. maj 2024 12:46