foto youtube / - FOTO YOUTUBE
26/10/2021 u 11:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шарић на удару тужилаштва у Милану: Криминална група имала базе у Милану, Бреши, Арензану и Тирени

Користили су десетине станова и гаража за скривање дроге и чување возила која су коришћена за њен превоз, као и за смјештај сарадника, наводи се оптужницом

Дарко Шарић, ком је недавно у Србији укинута правоснажна пресуда за шверц 5,7 тона кокаина, нашао се на удару тужилаштва у Милану, које је подигло оптужницу против њега, пише Курир. Како је за Курир потврдила адвокатица  Гордана Козловачки Пасини, на оптужници се налази 15 наших држављана.

- Предмет је годинама стајао, сада је поново активиран. Прво рочиште мом клијенту заказано је за децембар, када би требало да се пред судијом одржи прелиминарно рочиште како би се одлучило да ли је оптужница основана или не - потврдила је Гордана Козловачки Пасини, која брани једног од оптужених Срба из тог предмета. Име клијента, али ни осталих оптужених није желела да открива.

Адвокат Дарка Шарића: После седам и по година у притвору, тешко да може да буде задовољан и једном одлуком

Међутим, како Курир сазнаје, међу 15 осумњичених се, поред Шарића, налази и Небојша Јоксовић, који у поступку пред српским правосуђем има статус свједока-сарадника.

Оптужницом се терете да су створили криминалну групу која је имала базе у Милану, Бреши, Арензану и Тирени, гдје су користили десетине станова и гаража за скривање дроге и чување возила која су коришћена за њен превоз, као и за смјештај сарадника. Располагали су и великим бројем возила која су преправљена за превоз дроге. Готово увијек су користили "мерцедес ванео", јер је погодан за преправку, имао је дупло дно у које се могло складиштити најмање 100 килограма дроге, а уз то су за брзе градске испоруке коришћени скутери, који су могли да превезу десетине килограма у једној тури - наводи се у оптужници италијанског тужилаштва.

Апелациони суд у Београду крајем новембра требало би да током седам радних дана разматра жалбе на пресуду коју је укинуо Врховни касациони суд. Дарко Шарић у притвору је од марта 2014, када се добровољно предао српском правосуђу. Потјерница за њим била је расписана у јануару 2010. На почетку суђења негирао је наводе оптужнице, тврдећи да никада није шверцовао кокаин.

Шта је све до сада обиљежило суђење Дарку Шарићу

Шарић је укинутом пресудом Специјалног суда у Београду био осуђен на 15 година затвора, а том пресудом је био обухваћен и шверц дроге, која је, наводно, ишла преко Италије.

- Срби који су оптужени у Италији су недоступни суду у Милану, питање је да ли су обавијештени да је против њих покренут поступак. Могуће је да су им постављени браниоци по службеној дужности и да нико није ни покушао да им уручи документ - објашњава саговорник Курира и подсјећа да је Шарић у Србији иза решетака.

Према његовим ријечима, могуће је да је реијч о истим догађајима за које поступак већ води Специјални суд у Београду.

Суд у Милану је 2012. већ донио једну пресуду којом су првостепено била осуђена петорица Срба, три држављанина Црне Горе и два Босне на казне од 10 до 20 година затвора због шверца кокаина. Двоје њих тада је ослобођено. Имена осумњичених држављана Србије ни тада нису јавно саопштена. Италија је 2010. покренула акцију "Лоптице", у којој је ухапшен и Витомир Бајић, који се годину дана касније убио у затвору у Италији, а поступак је вођен против Душка Шарића, рођеног брата Дарка Шарића, који је ослобођен оптужби да је учествовао у шверцу. Наводно су оптужбом били обухваћени и Милован Миловац и Никола Димитријевић.

Одбрана Дарка Шарића тражи да се он брани са слободе

- Свједок-сарадник у поступку у Србији је био Јоксовић, који је пред судом признао да је био задужен за чување и складиштење дроге у Италији. Он је тврдио да је то радио по Шарићевом налогу, док је Шарић то демантовао тврдећи да га Јоксовић терети само да би задржао његову имовину - подсећа извор.

Јоксовић је наводно пред судом у Београду испричао да је у један стан у Милану, у ком су држали кокаин, упала полиција и запленила око 300 килограма те дроге.

- У предмету у Италији он има статус оптуженог - појаснио је извор и додао да је интересантно видети да ли ће, уколико суђење буде почело, и тамо признати кривицу. Он је, иначе, пресудом Специјалног суда био осуђен на пет мјесеци затвора.

Курир.рс/Јелена Спасић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:09