Одбор за безбједност и одбрану / - Одбор за безбједност и одбрану
28/05/2021 u 16:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Саслушаће Кривокапића, Вукшића, Брђанина, Спајића и Дамјановића

Ријеч је о поновном покретању посла са транзитом цигарета преко Луке Бар и црном тржишту цигарета у Црној Гори

Одбор за безбједност и одбрану је након образложења подносиоца Иницијативе посланика Небојше Медојевића, већином гласова донио Одлуку о контролном саслушању предсједника Владе Црне Горе Здравка Кривокапића, министра финансија и социјалног старања Милојка Спајића, в.д. директора Агенције за националну безбједност Дејана Вукшића, в.д. директора Управе полиције Зорана Брђанина и директора Управе прихода и царина Александра Дамјановића о поновном покретању посла са транзитом цигарета преко Луке Бар и црном тржишту цигарета у Црној Гори.

Одбор за безбједност и одбрану је на данашњој Десетој сједници, размотрио Предлог одлуке о престанку важења Одлуке о упућивању припадника Војске Црне Горе у међународну мисију „Resolute Support (RS)“ у Авганистану. Чланови одбора су, у присуству министарке одбране и начелника Генералштаба Војске Црне Горе, упознати са кључним елементима досадашњег ангажовања припадника Војске Црне Горе у међународним мисијама у Авганистану. На основу расправе, Одбор је једногласно предложио Скупштини да усвоји Предлог одлуке о престанку важења Одлуке о упућивању припадника Војске Црне Горе у међународну мисију у Авганистану.

- Чланови Одбора данас су, такође, размотрили Извјештај о раду и стању у управним областима из надлежности Министарства одбране за 2020. годину. Одбор је, у присуству министарке одбране, упознат са реализованим у предметној области током 2020. године са фокусом на: наставак изградње одбрамбених капацитета и способности Војске, достизање спремности на извршавање додијељених мисија и задатака, наставак усклађивања националног са НАТО процесом одбрамбеног планирања, припрему за учешће припадника и јединица Војске у међународним мисијама и операцијама, изградњу и јачање обавјештајно-безбједносних капацитета, изградњу и јачање капацитета за сајбер одбрану, унапређење билатералне и мултилатералне одбрамбене сарадње, рјешавање вишкова наоружања и војне опреме и унапређење сарадње са медијима и невладиним организацијама. Након спроведене расправе, Одбор је са једним гласом “за” и седам “уздржаних” одлучио да не прихвати Извјештај о раду и стању у управним областима из надлежности Министарства одбране за 2020. годину- саопшено jе након сjеднице.

У наставку рада, на затвореном дијелу сједнице, Одбор је размотрио Извјештај о стању у Војсци Црне Горе за 2020. годину и Извјештај о учешћу припадника Војске Црне Горе у међународним снагама, мировним мисијама и другим активностима у иностранству у 2020. години. На темељу спроведене расправе, Одбор је са једним гласом “за” и шест “уздржаних” одлучио да не прихвати наведене извјештаје.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:00