АДВОКАТСКА КОМОРА / - АДВОКАТСКА КОМОРА
20/07/2021 u 14:12 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Састанак представника адвоката свих регија: У сриједу званичан став о новим преговорима

Адвокатска комора Црне Горе донијела је одлуку да од 24. маја, обустави пружање правне помоћи адвоката на цијелој територији државе све до испуњена захтјева којим се тражи да се измијени Закон о фискализацији

Састанак представника адвоката сви регија Црне Горе одржаће се у сриједу у Адвокатској комори, након чега би требало да буде познат званичан став поводом нових преговора са Министарством финансија и социјалног старања и осталим учесницима, сазнаје незванично портал Дана. Евентуално може бити познато и да ли су адвокати близу прекида штрајка.

Како је портал Дана недавно писао, Адвокатска комора Црне Горе је очекивала да Министарство финансија и остали надлежни доставе нови споразум који би био евентуално рјешење за прекид штрајка адвоката.

Подсјећамо, недавно је одржан састанак између представника  Адвокатске коморе Црне Горе, Министра унутрашњих послова и руководиоца  Министарства правде, људских и мањинских права, Сергеја Секуловића и представницима Министарства финансија и Владе.

Тај састанак је протекао у конструктивној размјени мишљења, а након дискусије стране су се  сагласиле у неколико будућих корака:

-формирати паритетне радне групе од представника Владе Црне Горе и Адвокатске коморе Црне Горе, које ће  радити на анализи Закона о фискализацији у промету производа и услуга до краја календарске године;

-при томе, радне групе ће извршити анализу свих елемената Закона укључујући његов назив и садржину и друга правна рјешења, која ће у цјелости уважити специфичности адвокатске дјелатности,  прописане  чланом 21 Устава Црне Горе.

Подсјећамо, након пребројавања гласова адвоката Адвокатске коморе Црне Горе, 8.7.2021. објављена је званична одлука већине адвоката да се наставља штрајк. Након тога настављени су преговори у цилју проналаска рјешења које биу било прихватљиво за све учеснике у преговору.

Адвокати бране самосталност и достојанство

Адвокатска комора Црне Горе донијела је одлуку да од 24. маја, обустави пружање правне помоћи адвоката на цијелој територији државе све до испуњена захтјева којим се тражи да се измијени Закон о фискализацији и да се ова дјелатност изузме из његове примјене. У саопштењу је тада појашњено да на овај начин адвокатура брани достојанство, самосталност и независност на којима се темељи постојање те професије.

- На овај поступак Адвокатска комора је била принуђена због неуспјелих преговора који су вођени са Владом, а због чега би се адвокати нашли у изузетно отежаном положају приликом обављања ђелатности и били једини представници ове професије у региону који подлијежу фискализацији- наводи се у ранијем саопштењу Адвокатске коморе које потписује предсједник Здравко Беговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

21. septembar 2021 01:20