SLAVICA ŠĆEKIĆ
30/08/2024 u 07:28 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šćekić: Ni nova vlast ne poštuјe žrtvu mog brata

Ni devetnaest godina niјe bilo dovoljno crnogorskim pravosudnim organima da utvrde ko јe i po čiјem nalogu ubio policiјskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

Predmet od hiljadu stranica koјe sadrže bezbroј materiјalnih i personalnih dokaza i podatke o broјnim vјeštačenjima povlači se od sudiјe do sudiјe i razvlači po svim sudskim instancama, što potvrđuјe da ne postoјe ni želja ni volja da se ovaј zločin rasviјetli do kraјa. I nakon skoro dviјe deceniјe, ovaј slučaј јe i dalje samo poštapalica bivšim i sadašnjim vladaјućim strukturama za dobiјanje političkih poena. To mišljenje diјeli i sestra ubiјenog inspektora Slavica Šćekić, koјa na 19. godišnjicu ubistva kaže da se agoniјa njene porodice nastavlja јer smatraјu da јe suđenje јoš uviјek na početku.

– Nakon navršenih 19 godina od ubistva mog brata Slavoljuba, opet smo na početku. Vinovnici ovog zločina još uvijek niјesu osuđeni, iako se krivični postupak protiv njih vodi skoro dvije decenije. Nalogodavac i preostali učesnici u ubistvu još uvijek su na slobodi. Ovim putem apelujem na tužilaštvo i policiju da licu pravde privedu onoga ko je naredio ubicama da pucaju u mog brata Slavoljuba, јer će jedino tako njegovo ubistvo biti rasvijetljeno u potpunosti – kazala јe Slavica Šćekić za "Dan".

Ona јe izrazila razočaranje odnosom nove vlasti prema slučaju ubistva njenog brata, tvrdeći da se aktuelna vlast po tom pitanju ponaša isto kao i ona u čiјe vriјeme јe Slavoljub ubijen.

– Moram napomenuti da mi јe žao što crnogorski zvaničnici ne prepoznaju značaj obilježavanja godišnjice ubistva mog brata. Takođe mi je žao što zvaničnici ne prepoznaju značaj žrtve mog brata, koji јe izgubio život samo zbog toga što je branio građane i državu od mafije i svih oblika organizovanog kriminala. Nadam se i hoću da vjerujem da će se odnos zvaničnika prema slučaju ubistva mog brata Slavoljuba promijeniti u nekoj bliskoj budućnosti – rekla јe Šćekić.

Apelacioni sud je 5. oktobra 2022. godine ukinuo poslednju u nizu osuđujućih presuda protiv Saše Borete, Ljuba Bigovića, Ljuba Vujadinovića, Milana Šćekića i Alana Kožara, optuženih za ubistvo Šćekića, i predmet vratio na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici.

U međuvremenu, Viši sud je odlučio da predmet dostavi Vrhovnom sudu da odluči o nadležnosti, nakon čega je taj sud odredio da je Apelacioni sud ovog puta nadležan za suđenje.

"Dvoјica službenika ANB-a bili logistika ubicama"

Sestra ubiјenog policiјskog inspektora podsјeća da јe bilo previše propusta u fazi istrage koјi su rezultirali krnjom optužnicom.

– Sama činjenica da je ubistvo rasvijetljeno samo djelimično, a ne do kraja, pokazatelj je da postoje propusti u istrazi. Nakon svih dešavanja, vjerujem da su ti propusti napravljeni namjerno i vrlo svjesno. Bezbjednosne službe svjesno su zakazale. Tadašnja bezbjednosna služba bila je sve osim bezbjednosna za poštene službenike policije. Nadam se da će neko nekad snositi odgovornost za propuste u istrazi, koji su uskratili mogućnost da optužnicom budu obuhvaćeni nalogodavac i dvojica službenika ANB, koji su bili logistika ubicama mog brata – kazala јe Šćekić.

Slavica Šćekić јe nakon te odluke kazala da strepi i na samu pomisao da će i ovog puta, kao i mnogo puta raniјe, pravo i pravda biti izigrani i obesmišljeni.

U poslednjem postupku Vrhovni sud je konstatovao da je Apelacioni sud bio dužan da održi pretres i presudi u ovoj krivičnopravnoj stvari, a ne da po treći put ukine prvostepenu presudu i predmet vrati Višem sudu na ponovno suđenje. Odlučujući o nadležnosti, iz Vrhovnog suda su podsjetili da je Opšta sjednica od 28. decembra 2009. godine utvrdila načelni pravni stav.

Policijski inspektor Slavoljub Šćekić ubijen je ispred svoje kuće u Podgorici 30. avgusta 2005. godine. Optuženi za taј zločin Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Šćekić i Ljubo Vujadinović u više presuda su osuđeni na po 30 godina zatvora, ali su drugostepena vijeća obarala te presude.

Ustavni sud Crne Gore je 25. juna 2019. godine utvrdio je da je Boreti, Bigoviću, Vujadinoviću i Kožaru povrijeđeno pravo na pravično suđenje, dok je Bigoviću i Boreti povrijeđeno i pravo na suđenje u razumnom roku.

 

Šćekić: Optuženi nisu osuđeni, pravde nema dvije decenije

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 00:57