lazar šćepanović / foto: srđa boljević
04/10/2024 u 14:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šćepanović: Uhapšeno 12 osoba, osumnjičeni da su bili članovi kriminalne grupe koja je prokrijumčarila 350 osoba

Vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović kazao je da je jutros uhapšeno 12 osoba zbog sumnje da su bili članovi kriminalne grupe koja je uspjela da prokrijumčari preko 350 osoba iz pravca Albanije, preko Crne Gore.

On je na konferenciji za medije kazao da je grupu, kako sumnja policija, formirao M.I. iz Pakistana.

Po nalogu SDT-a uhapšeno 13 lica: Osumnjičeni za krijumčarenje 352 osobe

- Osnovano se sumnja da je jedno lice formiralo kriminalnu grupu zajedno sa sedam lica koja su se bavila krijumčarenjem migranata. Ova lica su postala članovi kriminalne grupe koja je uspjela da prokrijumčari preko 350 osoba iz pravca Albanije, preko Crne Gore, koji su trebalo da nastave ka BiH. Druga lica su omogućila prelazak državne granice, a s tim u vezi, uhapšeno je više osoba- kazao je Šćepanović.

On je rekao da su jutros SPO i Uprava policije procesuirali 15 osoba  za 17 krivičnih djela. Od ovog broja 12 lica je uhapšeno.

- U Podgorici je uhapšen M.I. iz Pakistana koji je formirao kriminalnu grupu- kazao je Šćepanović.

Tokom istraga, kroz konkretnu i kvalifikovanu koordinaciju i podršku regionalnog projekta EU Podrška jačanju borbe protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu EU4FAST, pripadnici Uprave policije Crne Gore učestvovali su u obavještajnoj fazi ‘EMPACT Prioritet za krijumčarenje migranata Dani zajedničke akcije Dunav 9, sprovedeni pod pokroviteljstvom evropske agencije FRONTEKS.

Projekat EU4FAST je tokom EMPACT Akcionog dana 4. oktobra podržao učešće osoblja u operaciji i omogućio uspostavljanje, po prvi put u Crnoj Gori, Komandno-koordinacionog centra u kojem je učestvovalo osoblje projekta EU4FAST, Evropska agencija Europol Evropski centar za krijumčarenje migranata EMSC i eksperti FRONTEKS-a kao i osoblje crnogorske kriminalističke policije i NCB Interpol Podgorica koji su, u režimu „real time“, garantovali unakrsnu provjeru informacija privedenih subjekata prisutnih. u arhivama dvije evropske i međunarodne agencije.

- EMPACT okuplja zainteresovane strane iz različitih oblasti kako bi se zajedno bavili organizovanim i teškim međunarodnim kriminalom putem obaveštajne, strateške i operativne saradnje, saopšteno je na presu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 16:05