dejan perunicic / - DAN
16/07/2024 u 11:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

SDT: Dokazi u slučaju protiv Peruničića ostaju tajna

Specijalna tužiteljka Nataša Bošković informisala je glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da je u postupku protiv bivšeg direktora ANB-a Dejana Peruničića donijeta naredba kojom su obavezana sva lica koja su prisustvovala izvođenju dokaznih radnji da čuvaju kao tajnu činjenice i podatke koje su tom prilikom saznali i ukazano im je da odavanje tajne predstavlja krivično djelo.

To je rekla nakon što je Novović dobio dopis Osnovnog suda u Podgorici kojim se traži da se Specijalno državno tužilaštvo (SDT) izjasni da li su podaci iz postupka protiv Peruničića tajna.

- Obavještavam Vas da je pred Višim sudom u Podgorici u predmetu poslovne oznake KS br. 26/20 u toku glavni pretres koji vodi sudija Igor Đuričković po tri optužna predloga ovog Tužilaštva to – Kt-S br. 44/21, Kt-S br. 24/21 Kt-S br. 4/22 protiv optuženih Peruničić Dejana i Pavićević Srđana zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Takođe, svi ovi postupci objedinjeni su i rješenjem Višeg suda Podgorici odlučeno je da se svi postupci spoje i da se vodi jedinstveni postupak, navodi tužiteljka Bošković u dopisu u koji je Portal RTCG imao uvid.

Kako je objasnila, vezano za traženje izjašnjenja od strane suda da se Specijalno državno tužilaštvo izjasni u vezi rada portala “Udar” na koje okolnosti je određeno saslušanje svjedoka i da li su podaci eventualno označeno stepenom tajnosti “TAJNO”, u krivičnim postupcima koji se vode protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, utvrđeno je da je donijeta naredba.

- Izjašnjavam se da sam uvidom u spise predmeta konkretno spis predmeta C Kt-S br, 44/21, utvrdila da je zapisnicima saslušanju osumnjičenih Peruničića i Pavićevića, saslušanju svjedoka te zaplsnicima o krlvičnom postupku, radi zaštite interesa krlvičnog postupka, interesa čuvanja tajne javnog reda, donijeta naredba kojom su obavezana sva lica koja su prisustvovala izvođenju dokaznih radnji da čuvaju kao tajnu činjenice i podatke koje su tom prilikom saznali. Ukazano im je da odavanje tajne predstavlja krivično djelo, navela je Bošković.

Peruničić negirao krivicu, suđenje zatvoreno za javnost

Podsjećamo, Peruničiću se sudi na osnovu tri optužnice Specijalnog državnog tužilaštva.

Peruničić i Pavićević se sumnjiče za krivična djela prisluškivanje i praćenje funkcionera ranijeg Demokratskog fronta, bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i više drugih osoba.

Branilac Peruničića, advokat Zdravko Begović ranije je najavljivao da će pred početak suđenja tražiti da se isključi javnost, imajući u vidu da je Peruničić bio direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, te da u spisima postoji obiman materijal koji se tiče službenih tajni i određenih komunikacija koje su vezane za nacionalnu bezbjednost države Crne Gore.

Peruničić je uhapšen u oktobru 2021. godine, a sa čela ANB-a smijenjen je sredinom decembra 2020.godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:37