Марко Миљковић и Вељко Беливук Фото: Принтсцреен/Тв Пинк
18/08/2021 u 17:24 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: СДТ покренуло поступак због вишеструког убиства у ЦГ, Међу осумњиченима Беливук и Миљковић

Кривична пријава поднијета је против Б.В., М.М., Ј.Н. и Ж.Р због основане сумње да су у другој половини 2020 године, на територији Црне Горе, Б.В. и НН лице формирали криминалну организацију

Специјално државно тужилаштво Црне Горе покренуло је поступак против више особа због вишеструког убиства. Оптужницом су обухваћени Вељко Беливук и Марко Миљковић. Оптужен је и  Р. Живковић. Предмет истраге је убиство Дамира Хоџића и Адиса Спахића.

-Ради правовременог и објективног информисања у вези са дјеловањем криминалних организација на територији Црне Горе и активностима Специјалног државног тужилаштва, Одсјека за сузбијање тешких кривичних дјела и Специјалног полицијског одјељења, на  сузбијању  дјеловања  и откривања  кривичних дјела која су извршена на територији Црне Горе, обавјештавамо јавност да су  Управа полиције - Одсјек за сузбијање тешких кривичних дјела и Специјално полицијско одјељење Специјалном државном тужилаштву, након  спроведених истражних радњи, поднијели кривичну пријава против више лица због основане сумње да су учинили кривична дјела – стварање криминалне организације, тешко убиство, тешко убиство извршено путем помагања- саопштено је из Специјалног државног тужилаштва.

Кривична пријава поднијета је против четири лица (Б.В., М.М., Ј.Н. и Ж.Р.)  због основане сумње да су у другој половини 2020 године, на територији Црне Горе, Б.В. и НН лице формирали криминалну организацију, која за циљ има вршење кривичних дјела за која се по закону може изрећи казна затвора у трајању од 4 године или тежа казна, ради стицања незаконите добити и моћи.

-Дјеловање криминалне организације је планирано на дуже вријеме уз примјену тачно одређених правила и унутрашње контроле и дисциплине, а сваки члан криминалне организације је имао унапријед одређен задатак и улогу. У дјеловању криминалне организације планирана је примјена застрашивања и насиља. Организатори су лично или преко других чланова организације врбовали лица за чланове криминалне организације, па су поред за сада НН лица, чланство у криминалној организацији прихватили М.М., Ј.Н. и Ж.Р.-наводе из Специјалног тужилаштва.

У циљу реализације криминалног плана и вршења неодређеног броја кривичних дјела убиство, тешко убиство и отмица рганизатор Б.В. за себе је одредио да планира извршење кривичних дјела.

-...,даје упутства и наредбе члановима криминалне организације у правцу извршења кривичних дјела, да сам извршава кривична дјела због којих је криминална организација и формирана, док је за сада НН организатор за себе одредио да одређује лица која треба лишити живота, обезбјеђује материјална средства за извршење кривичног дјела, одређује вријеме, мјесто и начин извршења кривичних дјела, прикупљања податаке о кретању припадника супротстављених криминалних организације које треба лишити живота-прецизирају из СДТ-а.

Истрага тврди да су осумњичени М.М. и Ј.Н. прихватили су да извршавају наредбе и упутства организатора криминалне организације која су им директно дата, да сами и са другим припадницима криминалне организације извршавају кривична дјела због којих је криминална организација створена као и да врше друге радње које су им одређене од стране организатора. 

-Осумњичени Ж.Р. прихватио је да извршава наредбе и упутства организатора криминалне организације која су му директно дата или пренешена од стране других припадника криминалне организације, да пружа логистичку подршку организаторима и припадницима криминалне организације, обезбјеђује стамбене објекте у којима ће се вршити кривична дјела због којих је криминална организација и формирана, пружа помоћ и припрема извршење кривичних дјела убиство и отмица, комуницира са лицима која су одређена да буду лишена живота како би их довео на мјесто гдје ће бити убијени, као и да врши друге радње које су му одређене од стране организатора-саопштили су из СДТ-а. 

Додају да "на означени начин осумњичени Б.В. је основано сумњив да је извршио кривично дјело стварање криминалне организације из чл. 401а ст. 1 у вези ст 6 КЗЦГ а М.М., Ж.Р. и Ј.Н.  кривично дјело стварање криминалне организације из чл. 401а ст. 2 у вези ст. 1 и 6 КЗЦГ. 

-Истовремено,  у циљу реализације криминалног плана основано се сумња да су 14.10.2020. године у Даниловграду, осумњичени Б.В., М.М. и Ј.Н. по претходном договору и заједно, лишили живота више лица - оштећене Х.Д. и С.А., у чему им је са умишљајем у извршењу кривичног дјела тешко убиство (из чл. 144 КЗ ЦГ) помогао осумњичени Ж.Р., тако што је у циљу реализације криминалног плана претходно обезбиједио стамбени објекат – кућу, а након тога ступио у телефонску комуникацију са Х.Д. који је одређен да буде убијен од стране криминалне организације, те је користећи претходно стечено повјерење, тражио оштећенима да дођу у насеље Спуж у општини Даниловград у кућу коју је користио, а како би се видјели. За то вријеме су осумњичени Б.В., М.М.  и Ј.Н.  нелегалним путем, мимо граничних прелаза ушли у Црну Гору и дошли до куће Ж.Р., а све у циљу реализације криминалног плана убиства оштећених С.А. и Х.Д., па је 14.10.2020 године око 15.00 часова, по доласку оштећених у кућу Ж.Р., осумњичени Б.В. одмах лишио живота Х.Д. на начин што је пуцао из ватреног оружја и погодио га у предјелу главе наносећи му повреде усљед којих је наступила смрт-саопштили су из СДТ.

Према наводима истраге, осумњичени М.М. и Ј.Н. истовремено су физички насрнули на оштећеног С.А., свезали га, као и Р.М. који се налазио са њима у друштву. Истог дана С.А. је убијен. Оштећеног Р.М. други, за сада НН припадници криминалне организације, одвели су на другу локацију.

-Осумњичени Б.В. је гласовном поруком путем криптованог мобилног телефона обавијестио друге припаднике криминалне организације о начину на који је извршио описано кривично дјело, те је истима саопштио: „Брате, Земо и Хелл и сви су добро одреаговали, то не може уопште да се коментарише, свако је хвато свог, мени је запао „Касап“, „Кратос“ је хвато „зета“, „Хелл“ је хвато М., то што је „Касап“ имао утоку и потегнуо, брате то нико није могао да очекује и то није могло да се промени и не може да се исправи, то никако брате, ја уопште нисам хтео да ризикујем, ми смо се тако договорили сами без обзира шта сте ви рекли ту у групи,  ако се види и потегне одмах се пуца. Брате то нема шта ту да се правдамо.наводе из СДТ-а.

Након извршеног тешког убиства на штету Х.Д. и С.А., НН припадници криминалне организације уклонили су трагове извршених кривичних дјела на начин што су тијела оштећених Х.Д. и С.А. закопали на непознатој локацији, те истовремено из куће уклонили трагове крви оштећених на начин што су прали зидове унутрашњости куће и мијењали подове.

-На означени начин Б.В., М.М. и Ј.Н.  су као саизвршиоци извршили кривично дјело тешко убиство (из чл. 144 тачка 8 у вези чл. 23 КЗ ЦГ.), док је осумњичени Ж.Р. извршио кривично дјело тешко убиство извршено путем помагања (из чл. 143 тачка 8. у вези чл. 25 КЗ ЦГ.)Према до сада прикупљеним подацима осумњичени су основано сумњиви за извршење кривичних дјела која су им стављена на терет, те је  према истима покренут кривични поступак због  вишеструког убиства. Докази који су до сада прикупљени  до границе основане сумње указују да су  оштећени прво  намамљени а потом и ликвидирани од стране  Б.В.; М.М. и Ј.Н., те да су након тога  уклоњени трагови  о извршеним кривичним дјелима-наводе из СДТ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:33