Суд усвојио 30 споразума / -SRDJAN_BOLJEVIC
10/10/2021 u 13:43 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

СДТ-у на основу споразума о признању кривице уплаћено 593.000 еура

Највише споразума специјални тужиоци су склопили са окривљеним за утају пореза и доприноса, а највише новца на име стечене имовинске користи – 192.234,53 еура уплаћено је због кријумчарења

Специјално државно тужилаштво током првих шест мјесеци ове године склопило је споразуме о признању кривице за 47 лица, на основу којих је, по више основа, наплаћено око 593.000 еура. Највише споразума специјални тужиоци су потписали са оптуженима за утају пореза и доприноса, а највећи новчани износи наплаћени су на основу противправно стечене имовинске користи, и то скоро 355.000 еура. Окривљени су за новчане казне дали укупно 235.000 еура, док је у хуманитарне сврхе уплаћено 3.000.

– У првој половини 2021. године специјални тужиоци су закључили 47 споразума о признању кривице, 37 споразума о признању кривице са физичким лицима и 10 споразума са правним лицима. Од закључених 47 споразума о признању кривице, 30 споразума је усвојено одлуком суда, за 16 споразума суд још није донио одлуку, док је један споразум одбијен одлуком суда – појашњавају у извјештају СДТ-а.

Због кривичних дјела прање новца, утаја пореза и доприноса и стварање криминалне организације закључена су два споразума о признању кривице, један са физичким а један споразум са правним лицем, који су усвојени од стране суда. Њима је донијета пресуда на казну затвора и новчану казну као споредну у износу од 3.000 еура. Правном лицу је изречена казна од 80.000 еура, условно на три године, док је у хуманитарне сврхе уплаћено 1.000 еура у корист ЈУ Дјечји дом "Младост" Бијела. На основу противправно стечене имовинске користи уплаћен је износ од 12.458,85 еура.
Због кривичних дјела прање новца и превара закључени су споразуми са два физичка лица, који су усвојени одлуком суда, и на основу којих је изречена затворска казна и условна осуда а као споредне су изречене новачне казне од 3.000 еура, док су трошкови кривичног поступка и вјештачења 694 еура.

Десет условних осуда

У предмету формираном због кривичног дјела утаја пореза и доприноса и стварање криминалне организације закључено је десет споразума о признању кривице са физичким и девет са правним лицима.

– Сви споразуми су усвојени одлуком суда и изречено је десет условних осуда, као и новчане казне као споредне од 27.000 еура. За девет правних лица изречена је казна престанка правног лица брисањем из Централног регистра привредних субјеката.Трошкови кривичног поступка у износу од 3.150 еура – наведено је у извјештају.
Због кривичног дјела утаја пореза и доприноса споразуми о признању кривице закључени су са три физичка лица, који су усвојени одлуком суда, и на основу којих је донијета једна затворска и двије условне казне и новчане као споредне казне у износу од 103.000 еура. На име стечене имовинске користи уплаћено је 150.000 еура.


На име стечене имовинске користи уплаћено је 192.234,53 еура споразумом који је СДТ постигло са окривљеним у предмету за кријумчарење и стварање криминалне организације. Ту је споразум постигнут са једним физичким лицем који је усвојен одлуком суда. Њиме је изречена затворска казна и као споредна новчана казна у износу од 2.000 еура, а у хуманитарне сврхе је уплаћено 1.000 еура КЦ Подгорица.

У предмету формираном против окривљених за недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи и стварање криминалне организације закључени су споразуми о признању кривице са четири физичка лица. Један споразум је усвојен одлуком суда и изречена затворска казна, а као споредна новчана казна од 15.000 еура, док три споразума чекају одлуку суда.

Специјални тужиоци постигли су 11 споразума са окривљеним за стварање криминалне организације. Два споразума су усвојена одлуком суда и донијете затворске казне, као и новчана казна као споредна у износу од 2.000 еура. У хуманитарне сврхе уплаћено је 1.000 еура ЈУ Дом здравља Бар, а изречена је и мјера надзора одузимање јахте, као и трошкови поступка од 3.899 еура. Један споразум је одбијен одлуком суда, док осам споразума чека одлуку суда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:10