/ KOŽAR I HADŽIĆ - lažni pasoši
29/12/2022 u 13:53 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SDT: Zbog ubistva Kožara i Hadžića istraga protiv deset "kavčana"

Specijalno državno tužilaštvo je danas donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenih: R.Z., M.V., S.K., D.K., M.K., R.Ž., N.S., Lj. M., P.L. i F.K., zbog ubistva Alana Kožara i Damira Hadžića

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv: R.Z., M.V., S.K., D.K., M.K., R.Ž., N.S., Lj. M., P.L. i F.K., zbog ubistva Alana KožaraDamira Hadžića.

Istragom se osumnjičeni terete zbog  krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo. Okrivljeni P. L. se tereti i za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, a okrivljeni F.K. i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Podsjećanja radi, Baranin Alan Kožar i Damir Hadžić ubijeni su u sačekuši na teritoriji Grčke gdje su koristili lažne pasoše.

- Naredbom se okrivljenima R.Z. i M.V., stavlja na teret da su, zajedno sa D. Š. državljaninom Srbije, u 2020. godini, na teritoriji Crne Gore, Srbije i Grčke, kao organizatori, stvorili kriminalnu organizaciju, sa ciljem izvršenja teških krivičnih djela, radi sticanja nezakonite dobiti i moći, čiji su članovi postali ostali okrivljeni, 11 državljana Srbije i dva državljanina Kosova i druga nepoznata lica,.

Svi su imali unaprijed određene zadatke i uloge, te da su okrivljeni i ostali poznati i nepoznati pripadnici kriminalne organizacije, u junu i julu 2020.godine, po naredbi organizatora, ostvarujući svoje zadatke i uloge - prikupljali podatke o lokaciji i kretanju oštećenih A.K. i D.H., pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije koje treba lišiti života, obezbjeđivali finansijska sredstava za pripremanje i izvršenje krivičnog djela, lažne javne isprave za prikrivanje identiteta pripadnika i neposrednih izvršilaca i njihovo nesmetano kretanje između zemalja, nabavljali i obezbjeđivali vatreno oružje koje će se koristiti za izvršenja djela i prevozna sredstva i plovila, odnosno „štek stanove“ za izvršenje djela i bjekstvo, odnosno skrivanje, da bi, iz bezobzirne osvete i na podmukao način, na Krfu, u Grčkoj, lišili života oštećene, za šta je neposrednim izvršiocima krivičnog djela isplaćeno 1.400.000 eura- saopštenio je specijalni državni tužilac Vukas Radonjić.

Kožar bio blizak Đuroviću

Kožar je važio za osobu blisku Luki Bojoviću i „škaljarskom klanu“, a policija ga je potraživala zbog više krivičnih djela. Kožar je, prema policijskim evidencijama, bio vođa jednog od barskih klanova, na čijem je čelu naslijedio pokojnog Luku Đurovića.

Prema pisanju srpskih medija, Hadžić je važio za osobu iz „škaljkarskog klana“ zadužen za organizaciju ubistava. Hadžić je bio na crvenoj Interpolovoj potjernici zbog ubistva visokopozicioniranog pripadnika „kavačkog klana“ Davorina Baltića u Beogradu početkom 2018. godine. U aprilu 2010. godine Hadžić je uhapšen u Milanu, prilikom pokušaja izvršenja oružane pljačke blindiranog vozila za prevoz novca.

Za Baraninom Alanom Kožarom bila je raspisana međunarodna potjernica zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije koja se sumnjiči za ubistvo Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića.

Kožar je ranije osuđivan na kaznu zatvora od šest godina i 10 mjeseci zbog podmetanja tri eksplozivne naprave na gradilište hotela „Splendid” u Bečićima, kao i za pokušaj iznude. Nadležni su Kožara optuživali za učešće u ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

Kako se navodi, okrivljenom P. L. se stavlja u istrazi na teret i da je, kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, raspoređen u Upravi policije Crne Gore, protivpravno iskorišćavao svoj službeni položaj i ovlašćenja i drugom pribavljao korist.

- Jer je, kao policijski službenik zadužen za otkrivanje krivičnih djela i učinilaca organizovanog kriminala, podatke do kojih je došao iz službenih evidencija ili kroz službene radnje o pripadnicima suprotstavljene kriminalne organizacije i podatke o aktivnostima policije prema pripadnicima suprostavljene kirminalne organizacije, dostavljao organizatorima i drugim pripadnicima organizacije čiji je sam bio član, ali i izdavao naloge policijskim službenicima da ne preduzimaju službene radnje prema pojeidnim pripadnicima kriminalne organizacije čiji je pripadnik.

Policija tražila Kožara zbog saslušanja o ubistvu Klisića

Policija je, 2019. godine, tragala za Kožarom kako bi bio saslušan u okviru istrage o ubistvu Jovana Klisića i ranjavanju Velizara Gardaševića u Baru. Policija Kožara nije zvanično sumnjičila za to krivično djelo.

Kožar je ranije bio meta bombaškog napada. Samo pukom srećom izbjegao je tada smrt kada je došlo do eksplozije i požara na njegovom vozilu. Iz policije je tada saopšteno da je u požaru izgorio prednji dio blindiranog džipa „mercedes”, podgoričkih registarskih oznaka, u kojem je bio Alen Kožar.

Eksplozija je tada uznemirila mještane Starog Bara, na Belvederu, u blizini gradske kapele. Kožar je u trenutku zapaljenja bio u vozilu, koje je bilo u pokretu, a s njim je bila i jedna ženska osoba, čiji identitet tada nije saopšten. Iako su u trenutku zapaljenja bili u vozilu, Kožar i djevojka nisu povrijeđeni. 

Prije donošenje naredbe o sprovođenju istrage, okrivljeni S.K. i P.L., koji su u pritvoru, u zatvoru, zbog drugih krivičnih djela, su saslušani pred specijalnim tužiocem, u prisustvu izabranih branilaca i iznijeli su odbranu, negirajući krivična djela za koja se terete, ali su njihove odbrane osporene dokazima prikupljenim u izviđaju. Ostali okrivljeni su trenutno u bjekstvu ili su nedostupni državnim organima Crne Gore, dok krivično gonjenje pripadnika kriminalne organizacije koji su državljani Srbije i Kosova, je u nadležnosti njihovim matičnih država, shodno propisima o važenju krivičnog zakonodavstva Crne Gore- naveo je Radonjić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:30