uprava policije / - FOTO: UPRAVA POLICIJE
05/08/2024 u 18:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sedmični pregled: Policija uhapsila 53 osobe, registrovano 136 udesa i ubistvo

Službenici Uprave policije su od 29. jula do 05. avgusta na teritoriji Crne Gore registrovali 103 krivična djela, za koja će odgovarati 99 fizičkih i jedno pravno lice.

U trenutku izvršenja devet krivična djela su registrovana sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvjetljavanjem šest djela.

- Pripadnici kriminalističke policije su lišili slobode 53 osobe, od čega njih 37 zbog učinjenih krivičnih djela, a 16 zbog učinjenih prekršaja. Tokom prethodne sedmice registrovano je jedno ubistvo u Petnjici, koje je rasvijetljeno. Policija je tokom prethodne sedmice, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, oduzela četiri komada vatrenog oružja i određenu količinu municije- saopšteno je iz MUP-a.

image

 uprava policije

- FOTO: UPRAVA POLICIJE

Policija je podnijela pet krivičnih prijava protiv sedam osoba zbog sedam djela iz oblasti suzbijanja krijumčarenja droga. Osim toga, podnijeto je i 10 prekršajnih prijava protiv 10 losoba zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga.

- Sedmicu za nama je obilježila  je aktivnost na pronalazku plantaže marihuane u sklopu realizacije  predmeta „Osmatrač“. Preduzimajući intenzivne aktivnosti na suzbijanju narkotika, policijski službenici SBPK-a su zajedno sa službenicima Regionalnog centra „Jug“, OB Budva, a u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici realizovali predmet kodnog naziva „Osmatrač“ i lišili slobode tri osobe protiv kojih je podnijeta krivična prijava zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje I stavljanje u promet opojnih droga- navodi se u saopštenju.

image

uprava policije

- FOTO: UPRAVA POLICIJE

Kada je riječ o otkrivanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala, policija je podnijela sedam krivičnih prijava protiv osam fizičkih i jednog pravnog lica zbog učinjenih devet krivičnih djela.  

- Tokom navedenog perioda registrovano je 13 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 18 prekršajnih prijava. Kada je riječ o maloljetničkoj delikvenciji, policija je podnijela dva izvještaja kao dopune krivičnih prijava, protiv četiri maloljetna lica, zbog počinjenih krivičnih djela teška tjelesna povreda i krađa. Podnesene su i dva prekršajne prijave protiv dva maloljetna lica zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotreba opojnih droga i Zakona o JRM- navode u saopštenju.

Osumnjičena pred tužiocem priznala ubistvo: Tvrdi da je pucala zbog maltretiranja i da nadležni nisu reagovali na prijave

Kriminalistička policija je lišila slobode 16 osoba  po naconalnim potjernicama, dok je po međunarodnimpotjernicama na teritoriji naše države lišeno slobode pet međunarodno traženih lica.

- Sedmicu za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 30 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 51 osobu zbog 29 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica 30 su lišena slobode. Policija je od 29. jula do 05.avgusta obezbjeđivala 16 javnih okupljanja. Pripadnici policije su izvršili dvije operativno – taktkčke mjere i radnje „Racija“- ističu iz MUP-a.

image

uprava policije

- FOTO: UPRAVA POLICIJE

Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaju tokom prethodne sedmice registrovano je 136 saobraćajnih nezgoda, u kojima su smrtno stradala dva lica, 14 osoba zadobilo je teške tjelesne povrede, a njih 53  lake tjelesne povrede.

- Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 326 prekršajnih prijava, izdala 2.423 prekršajna naloga i lišila slobode 91 lice zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima. Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu više od 35.000 eura- navode u saopštenju.

-Granična policija je od 29. jula do 05.avgusta na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 1.201.702 od toga 625.189 osoba na ulazu i 576.513 na izlazu iz Crne Gore.

Kontrolisano je ukupno 312.114 motornih vozila, 477 plovila, 966 vazduhoplova i 48 vozova. Nije dozvoljen ulaz u našu državu za pet osoba.

- Službenici Sektora granične policije izdali  su 110 prekršajnih nalog shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 14 rješenja o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 14 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 53 lica su izrazila namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirano je šest prestanaka privremenih boravaka. Osim toga, sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala akciju „Stranac“- navode iz MUP-a.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 18:12