Секуловић / фото: МУП
27/11/2021 u 07:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секуловић са европским министрима о борби против корупциjе

Током Форума министара правде и унутрашњих послова предвиђена jе дискусиjа на тему миграциjа, азила и управљања границама

Посебна пажња на Форуму министара правде и унутрашњих послова ЕУ-Западни Балкан у Словениjи, на коме ће учествовати и црногорска делегациjа, биће посвећена jачању прекограничне правосудне сарадње, с фокусом на владавину права и реформе у правосуђу, успостављање Канцелариjе европског jавног тужиоца и сарадњу са трећим земљама. Влада jе у петак усвоjила платфому за учешће министра унутрашњих послова и координатора Министарства правде, људских и мањинских права Сергеjа Секуловића и делегациjе на форуму министара од 1. до 3.децембра.

Током Форума министара правде и унутрашњих послова предвиђена jе дискусиjа на тему миграциjа, азила и управљања границама, и у оквиру ње ће се разматрати питања унапређења прихватних капацитета, jачања сигурности граница и размjене информациjа, интензивирања сарадње у борби против криjумчарења миграната те побољшања сарадње на пољу повратка и реадмисиjе.

У оквиру сесиjе о сузбиjању тероризма, екстремизма и радикализациjе, посебан фокус биће на имплементациjи Заjедничког акционог плана, укључуjући повратак страних терористичких бораца, различите облике насилног екстремизма, као и безбjедносне провjере у односу на евакуациjу држављана Авганистана. 

"Такође, биће риjечи о jачању полициjске сарадње у борби против организованог криминала, криjумчарења миграната, трговине људима, криjумчарења наркотика, илегалне трговине оружjем, као и превенциjе сексуалног злостављања дjеце. У том смислу, акценат ће бити на проактивниjем учешћу у оперативним активностима у оквиру Европске мултидисциплинарне платформе за организовани криминал (ЕМПАЦТ 2022-2025)", наводи се у тексту платформе. 

Форум ће, како се тврди, представљати добру прилику за даљу промоциjу напретка и остварених резултата Црне Горе, на националном, регионалном и европском плану, посебно у области миграциjа, азила и управљања границама.

"Уjедно, форум представља одличну прилику да се дискутуjе о борби против организованог криминала, криjумчарења миграната, трговине људима, криjумчарења наркотика, илегалне трговине оружjем, као и превенциjе сексуалног злостављања дjеце", пише у тексту платформе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:38