Са претходног протеста полицајаца / - Приватна архива
06/06/2022 u 10:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Синдикат полиције: Полицајци не смију бити таоци једног човјека, тражимо хитну смјену Младена Шушкавчевића

Захтјев је до сада својим потписом подржало више од 1.500 полицијских службеника, а потписивање се и даље наставља

Полицијски службеници су последњим смањењем плата дотјерани до зида. Ми назад немамо гдје јер су иза нас наша дјеца и наше породице чија егзистенција је угрожена до те мјере да једва преживљавамо, саопштили су из Главног одбора Синдиката Управе полиције и Граничне полиције Херцег Нови.

image

Са претходног протеста полицајаца

- Приватна архива

- Сваки трећи а можда и сваки други полицајац је принуђен да у слободно вријеме ради тешке грађевинске послове како би својој породици обезбиједио услове за живот. Дуг је списак људи и околности које су утицале да дођемо до положаја у коме се данас налазимо, али као највећег кривца сматрамо предсједника Синдиката Управе полиције Младена Шушкавчевића. Умјесто да са позиције коју покрива већ 10-ак година учини све да помогне полицијским службеницима, он је учинио све да нам одмогне. Нетранспарентно трошења синдикалног новца, сумњива стамбена градња, стварање лоших међуљудских односа у синдикату само су неке од замјерки на његов рад. Неспособност да обезбиједи потписивање посебног колективног уговора је кулминирала и последњим смањењем наших зарада. Свему томе треба додати и прозивке везане за валидност његове дипломе и начин на који је добио високо звање у полицији а на које он никад није дао ваљан и релевантан одговор и скинуо са себе сумњу - наводе Игор Рмандић, предсједник СО Граничне полиције Херцег Нови, Жељко Пејовић, предсједник СО Сектор полиције опште надлежности, и Милош Шарановић, члан Главног одбора Синдиката Управе полиције, испред Сектора за обезбјеђење личности и објеката.

Сјутра протест испред просторија синдиката у Загоричу

У знак протеста против досадашњег начина вођења и функционисања синдиката полицијски службеници ће се сјутра, у 10 часова окупити испред просторија синдиката у Загоричу како би господину Шушкавчевићу и на тај начин поручили да треба да оде са функције јер 4.500 полицајаца не могу и не смију бити талац једног човјека и његове самовоље.

- Позивамо тужилаштво и друге државне органе да што хитније почну контролу рада Синдиката Управе полиције и испитају бројне наводе о злоупотребама. Сигурни смо да их чека не мали посао. Такође, очекујемо да тужилаштво предузме активности у вези до сада поднесених пријава и вјерујемо да ти предмети неће бити склоњени на дно неке фиоке гдје ће скупљати прашину.

Уважавајући и цијенећи спремност министра Аџића да нам помогне у рјешавању нагомиланих проблема који се тичу стандарда полицијских службеника, нудимо нашу несебичну сарадњу и кооперативност. Сматрамо да само заједничким напорима можемо побољшати положај полицијских службеника и вратити углед овој часној али изузетно опасној и одговорној професији. Партнерским односом синдиката и послодавца, континуираним радом и заједничким напорима можемо постићи много. Рука сарадње са наше стране је искрено пружена - поручили су незадовољни полицајци.

Они наводе да је Шушкавчевић својим понашањем, (не)радом и (не)залагањем у великој мјери наштетио како полицијским службеницима, тако и Синдикату Управе полиције и Министраству унутрашњих послова који су у јавности представљени у врло лошем свјетлу.

image

Са претходног протеста полицајаца

- Приватна архива

- Имајући у виду све наведено, полицијски службеници сматрају да Младен Шушкавчевић нема кредибилитет, способност и снагу да предводи један од најбројнијих синдиката у држави и да се бори за наша права. Његов легитимитет на функцији предсједника је такође упитан јер га чланство не подржава, већ опстаје захваљујући малом броју људи који сједе у Главном одбору а који, водећи се личним интересима, не слушају мишљење својих чланова - наводе синдикалци полиције.

image

Са претходног протеста полицајаца

- Приватна архива

Претходних неколико седмица полицијски службеници су потписивали захтјев да предсједник синдиката Шушкавчевић поднесе оставку јер то виде као најбоље и једино могуће рјешење у овом тренутку али и као први корак да се одблокирају преговори са послодавцем и крене у стварање повољнијег како радног, тако и социоекономског амбијента за полицајце. Захтјев је до сада својим потписом подржало више од 1.500 полицијских службеника. а потписивање се и даље наставља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:29