Брендирање дроге / - МУП СРбије/Принтскрин
20/06/2021 u 22:21 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шкаљарци на пакете с дрогом стављали Кристијана Роналда, кавчани Гаврила Принципа и четири С

Кристијано Роналдо, Гаврило Принцип, Т-26, Манчестер јунајтед, само су неке од ознака и жигова које су до сада виђени у великим запленама наркотика, а нарочито кокаина. Извјесне количине обиљежаване су чак и и олимпијским круговима, а својевремено је полиција заплијенила дрогу са ликом Милоша Обилића

Криминални кланови, међу којима су и црногорски кавачки и шкаљарски, који се баве шверцом наркотика, годинама обиљежавају пакете са кокаином како би се знало у чијем су власништву, али и да би јасно означили квалитет дроге. Притом су веома "креативни" и за означавање користе познате личности како би отклонили сваку сумњу да се ради о дроги која није врхунског квалитета, пише београдски Курир.

Кристијано Роналдо, Гаврило Принцип, Т-26, Манчестер јунајтед, само су неке од ознака и жигова које су до сада виђени у великим запленама наркотика, а нарочито кокаина. Извјесне количине обиљежаване су чак и и олимпијским круговима, а својевремено је полиција заплијенила дрогу са ликом Милоша Обилића!

- Истражитељи су се до сада сусрели са различитим ознакама на пакетима кокаина, а посебно су упамћени Гаврило Принцип и четири С на кокаину кавачког клана, као и Кристијано Роналдо на пакетима заплијењеним у Црном мору, за које се вјеровало да су припадали "шкаљарцима" и Игору Дедовићу. Кланови са наших простора очигледно су врло јасно наглашавали чија је пошиљка, а ово је и нека врста рекламе за картел - каже извор:

- Занимљиво је да су и у полицијским акцијама у којима су хапшени наши држављани у иностранству на наркотицима такође постојале ознаке, као на пример у Шпанији, где је крајем године од двојице Срба заплењено 560 килограма кокаина са ознаком Манчестер јунајтед.

Криминолог Добривоје Радовановић објашњава да је означавање пакета са наркотицима згодан начин да се пошаље више порука.

- На првом мјесту јасно се ставља до знања чија је роба, ко је испоручилац, које јој је поријекло и какав је квалитет. Осим тога, на овај начин се може скренути пажња и полицајцима који су у дослуху са криминалцима да не дирају ту дрогу - објашњава наш саговорник.

Радовановић истиче да су фотографије на пакетима изузетно важне и имају скривено значење.

- Криминалци бирају особе које су на неки начин истакнуте, познате, затим успјешне спортисте, луксузне брендове одеће како би заправо поручили да је ријеч о кокаину највеће чистоће који никако није помијешан са брашном или неким другим бијелим прахом - истиче криминолог.

"Брендирање" дроге, међутим, није српски изум.

- Наши криминалци су видјели од својих страних колега како се то ради и преузели систем који очигледно успјешно функционише. Могуће је да на дестинацијама које су нам далеке постоје и други начини за које још увек нисмо сазнали - рекао је Радовановић.

(Курир.рс/ Екипа Курира)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:02