/ ХАОПШЕЊЕ У СЛОВЕНИЈИ/ - SCREENSHOT/YOUTUBE
27/05/2021 u 20:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Словеначки огранак "кавчана": Прокријумчарили 800 килограма дроге

На територији Словеније, Словачке Србије и Холандије, како истрага сумња, продавали су полуаутоматске пушке и аутоматске пиштоље

Испоставу "кавачког" клана у Словенији од 2018. године предводили су, како се сумња, Филип Врзић и Клемен Кадивец. Како пише портал Блиц, огранак је имао 60 чланова и задатак им је био шверцовање и продаја дроге. Такође, један од послова односио се и на илегалну трговину оружјем. Након што су истражни надлежни органи дошли до криптованих телефона осумњичених након хапшења, дошло се до података како је ова група организована и вршила своје активности. Добро организована криминална група у Словенији је дјеловала од 2018., а већи дио чланова групе ухапшен је у акцији коју је, у сарадњи са страним безбједносним службама, словеначка полиција недавно извела, на подручју Љубљане, Марибора, Крања и Копра. Обављене су чак 23 кућна претреса. Надлежни имају податке да је дрога из Јужне Америке, преко Португала и Барселона, стизала у Копар, а процјењује се да је прокријумчарена количина од око 800 килограма.

- Подаци добијени из телефона осумјичених, довели су истрагу до Милана Вујотића, сарадника Радоја Звицера који је у бјекству, а сумњичи се за оснивање озлоглашеног клана и организацију ликвидације Марка Љубише Кана. Управо он је, како се сумња, Филипу Врзићу дао дозволу да оформи огранак клана у Словенији. Његов задатак био је организација транспорта кокаина из Шпаније, коју су чланови банде спроводили. Уз то, његова је, наводно, била и брига око новца зарађеног илегалном трговином, од којег је дио завршио у Београду, 5.6 милиона, како се сумња- портал Биц.

image
Радоје Звицер

Сумња се да је огранак предводио Врзић, а главни сарадник му је био словенац Клемен Кадивец. Спомињу се и имена Марко Шкрабец, Дарко Невзатовић и Слађан Петровић. Шкрбец је, како се сумња, након хапшења Кадивеца преузео улогу вође. Један од њих је био и Жељко Хркаловић, рођак бивше државне секретарке у МУП Дијане Хркаловић, за кога се, према сазнањима "Алоа", сумња да је био директна веза између словеначке испоставе клана и Вељка Беливука у Београду.

- За послове са оружјем ударне су биле земље источне Европе - Словенија, Словачка, Србија, али и Холандија. На тим територијама продавали су полуаутоматске пушке и аутоматске пиштоље. Уз то, према писању локалних медија, овај огранак је био задужен за израду словеначких пасоша вођама, помоћу којих су могли несметано да путују свијетом. Сумња се да су за пасоше преузимали идентитете покојника- пише Блиц.

Наводе и да на апликацији скај, путем које су комуницирали, потписивали су се надимцима ради заштите идентитета. Србија, а затим и Црна Гора расписале су међународну потјерницу за Радојем Звицером. Истражни органи Србије ухапсили су и  Дарка Елеза, који се доводи у везу са Вељком Беливуком. Сматра се да је Елез био задужен за послове ове групе на териротији Босне и Херцеговине.

Рат између "кавачког" и "шкаљарског" клана потреса  регион већ годинама. О међународним наркобизнисима и везама ове двоје групе извјештавали су и европски медији. А крвав траг сукоба црногорских кланова забиљежиле су како регионалне тако и европске истраге.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:31