Кенан Храповић / Фото: Дан
17/07/2021 u 10:00 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Специјално тужилаштво Храповића не криви за застој у набавци вакцина

Након анализе прикупљених података и документациjе, СДТ је оциjенило да нема основа за предузимање кривичног гоњења против било ког лица за било коjе кривично дjело за коjе се гоњење предузима по службеноj дужности, саопштили су из тужилаштва

Ни након више од пола године откад је актуелна министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић саопштила да jе због озбиљних пропуста њеног претходника министра Кенана Храповића дошло до застоjа у преговорима о набавци вакцине, чиме jе угрожено jавно здравље, Специjално државно тужилаштво није успјело да прибави доказе који би потврдили њене наводе. Напротив, рад специјалног тужиоца у овом случају финиширан је закључком да нема основа за кривично гоњење.

– Након анализе прикупљених података и документациjе у овом предмету Специјално државно тужилаштво оциjенило је да нема основа за предузимање кривичног гоњења против било ког лица за било коjе кривично дjело за коjе се гоњење предузима по службеноj дужности – саопштили су за "Дан" из тог тужилаштва.

image

Специјално тужилаштво

Фото: Дан

Министарка Боровинић Бојовић је још у јануару ове године у јеку пандемије вируса корона саопштила своје сумње због чега је у својству грађанина требало да буде и саслушана пред Специјалним тужилаштвом, изнесе своја сазнања и документује "озбиљне пропусте свог колеге" приликом набавке вакцина против корона вирус и застоја у набавци истих... У истом периоду и бивши министар Храповић је позван на саслушање због сумњи на "несавјестан рад у служби".

Саслушање бившег министра обављено је почетком марта, а ту информацију за "Дан" су тада потврдили и специјални тужилац Миливоје Катнић и министар Храповић.

Ни један ни други нијесу жељели да саопштавају више детаља како не би нарушили истрагу.

Ништа од незаконитог поступања

Министарка здравља jе у јануару мјесецу, у јеку пандемије корона вируса, изниjела податке коjи указуjу на, како jе казала, неправилан и незаконит рад бившег министра здравлjа и директора Фонда за здравствено осигуранjе, гдjе се може радити о кривичном дjелу из стварне надлежности СДТ-а, коjе jе надлежно за кривично гонjенjе jавних функционера за кривично дjело злоупотреба службеног положаjа и угрожованjе jавног здравлjа. Међутим, након више од пола године истраге, утврђено је да доказа у том правцу нема.

Храповић jе потврдио да је позван у своjству грађанина.

– Тачно jе да сам jуче у своjству грађанина био код специjалног тужиоца, али то jе све што тим поводом желим да кажем – потврдио jе раније у кратком телефонском разговору Храповић.

Према незваничним сазнањима, он је негирао да jе пропуштањем службене радње изазвао застоj у преговорима о набавци вакцина против ковида.

Презентована му jе документациjа коjу jе доставило Министарство здравља, а на основу коjе се види да краjем августа ниjе одговорио на меjл коjим jе требало да потврди набавку вакцина из Пољске.

Како је "Дан" објавио, он jе тужиоцу предочио дио документациjе коjу посjедуjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 14:28