/ фото: Врховно тужилаштво
24/05/2021 u 16:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Станковић одржан састанак са представницима цивилног сектора

Начин откривања учинилаца кривичних дјела ратних злочина не подразумијева информисање јавности због тога што је ријеч о тајним поступацима, закључио је Катнић

В.д. Врхвног државног тужиоца Ивица Станковић био је домаћин састанка који је у Подгорици организован са представницима невладиних организација, које су у претходном периоду показале заинтересованост за примјену Стратегије за истраживање ратних злочина. Због чињенице да је за кривична дјела ратних злочина и примјену Стратегије надлежно Специјално државно тужилаштво састанку су присуствовали и Главни специјални тужилац Миливоје Катнић, као и државна тужуитељка Врховног државног тужилаштва упућена на рад у Специјално државно тужилаштво Лидија Вукчевић, који су представницима цивилног сектора представили конкретне резултате остварене у претходном периоду. Станковић је напоменуо да су управо представници невладиних организација подсјетили да је прије шест година усвојена Стратегија за истраживање ратних злочина.

- То је тачно. Оно са чиме се не могу сагласити јесте тврдња да је изгубљено шест година од усвајања Стратегије и да се за то вријеме урадило веома мало или нимало. У прилог овоме говоре и конкретне активности које су предузимане, а о чему сам, као Врховни државни тужилац, а након тога и као вршилац дужности ВДТ-а,  редовно добијао извјештаје о поступању -  оцијенио је Станковић.

Он је истакао да је поред сарадње остварене на високом нивоу са колегама из региона, Државно тужилаштво Црне Горе предузело и конкретне активности на унапређењу сарадње на међународном нивоу.

Потврда те чињенице јесте и потписивање Меморандума о разумијевању између Канцеларије тужиоца Механизма при Уједињеним нацијама и Врховног државног тужилаштва Црне Горе, који је Станковић потписао у јануару 2019.године са  тужиоцем Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Сержом  Брамерцом.

- Основни циљ потписивања овог документа јесте да Тужилаштво Механизма обезбјеђује информације, материјале, доказе и другу помоћ коју Специјално државно тужилаштво тражи у сврху извиђаја, истраге или судских поступака у вези са тешким кршењима међународног хуманитарног права учињеним на територији бивше Југославије од 1991. године - подсјетио је Станковић.

Главни специјални тужилац и тужитељка Вукчевић напоменули су да је Специјално државно тужилаштво предузимало и континуирано предузима бројне активности како би се идентификовали догађаји у које су потенцијално били умијешани црногорски држављани, као и на идентификацији црногорских држављана који су потенцијални извршиоци кривичних дјела ратних злочина, али да о тим активностима јавност не може бити обавијештена.

- Начин откривања учинилаца кривичних дјела ратних злочина не подразумијева информисање јавности о бројним радњама које се предузимају, због тога што је ријеч о тајним поступацима, али и због тога што се води рачуна да се саопштеним информацијама не би послало упозорење лицима која се провјеравају- закључио је Катнић.

Састанку који је организован уз поштовање епидемиолошких мјера присуствовало је 10 представника невладиног сектора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 07:12