/ Становић и Лашманова - фото: фејсбук
13/09/2021 u 13:14 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Становићу 15 година робије за убиство Лашманове

Вјештак је раније навео да није нађено постојање душевних болести

Данас је у подгоричком Вишем суду судија Предраг Табаш изрекао казну од 15 година затвора Арсенију Становићу због убиства Украјинке Анастасије Лашманове. Судија је током читања пресуде навео да је Становић током извршења кривичног дјела имао сужење свијести.

- Суд није прихватио да је почњено кривично дјело убиство на свиреп начин, већ убиство. Олакшавајућа оклоност за оптуженог јесте његова младост и ранији живот. Отежавајућа околност је упорност у извршењу кривичног дјела, бјежање након извршења убиства- казао је судија Табаш током читања пресуде.

image
Становић - фото: Дан архива

Тужилац Данка Ивановић Ђерић затражила је током завршних ријечи од суда да се Становић огласи кривим и казни према закону. Оптужени је раније казао да жали због трагедије.

Становићев адвокат Зоран Пиперовић предложио је раније суду да његов брањеник буде ослобођен од оптужбе због привремене душевне поремећености.

Он се оптужницом Вишег државног тужилаштва теретио да је на, 11. маја 2018. године, са убио Лашманову, са којом је био у емотивној вези. Према оптужници, Становић је напао Лашманову у изнајмљеном стану у которском насељу Доброта и задао јој 16 удараца оштрицом и шиљком јако замахнутог механичког оруђа у предјелу тијела и најмање 10 удараца тупином јако замахнутог механичког оруђа у предјелу главе и тијела, усљед којих удараца је оштећена трпјела физичке болове и страх јаког интензитета.

image
Мјесто убиства - фото: Жана Бојанић

Истрага је утврдила да је дјевојка борила са нападачем борила, на шта указују пронађени трагови на лицу мјеста. Инспектори су на основу изузетих доказа претпостављали да је ово злочин из страсти.

image
Зоран Пиперовић - фото: Жана Бојанић

Вјештачењем је било утврђено да је Становић у вријеме извршења кривичног дјела био у стању афекта раздражљивости јаког интензитета. Вјештак је раније навео да није нађено постојање душевних болести. Како је тада навео пред судом, суд и вјештаци морају да цијене да је окривљени млада особа и да је у вријеме извршења кривичног дјела био у периоду касне адолесценције, који одлукује биолошко, психолошко и социолошко сазријевање. Психолошко тестирање оптуженог утврђено је и да је емоционално нестабилан личност. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:25