Photo by Bill Oxford on Unsplash-ilustracija
14/06/2021 u 18:37 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Штрајк адвоката блокира правни систем: Хапшење је сада корак до слободе

Поставља се питање коме је из ове власти, састављене од експерата, у интересу да адвокати не раде свој посао, јер и они сами знају да је над нашом професијом немогуће спровести фискализацију, казао је адвокат Љешковић

Специјално државно и Више државно тужилаштво "онемогућени су" да покрену одређене поступке у склопу неких предмета јер још траје штрајк адвоката. Такође и Основим тужилаштвима је рад знатно отежан. Полиција поред свакодневних напора да се рјеше кривична дјела и заврше сложене истраге, буде под великим притиском. Јер ствара се осјећај "да је сав труд узалуд". Док траје та правна агонија, из Министарства финансија за сада нису Адвокатској комори Црне Горе понудили ништа што би довело до евентуалног договора и олакшања ситуације.

Због кривичних дјела, гдје је по закону обавезно присуство адвоката, покретање евентуалних саслушања и хапшења је отежано, у неким случајевима немогуће, јер би тиме могло доћи до тога да осумњичени након привођења заврше у бјекству и до друхиг околности које би знатно отежале рад надлежних истражних органа.

Адвокат Срђан Љешковић, један од првих који је подржао штрајк адвоката, казао је у разговору за портал " Дан" да вишегидишње истраге по налогу Вишег и Специјалног тужиластва сада стоје у мјесту а све то због  немогућности оних који буду приведени да имају адекватну одбрану по избору или по службеној дужности.

image
- Адвокат Срђан Љешковић

"Поставља се питање коме је из ове власти, састављене од експерата, у интересу да адвокати не раде свој посао

-Поставља се питање коме је из ове власти, састављене од експерата, у интересу да адвокати не раде свој посао, јер и они сами знају да је над нашом професијом немогуће спровести фискализацију. Да ли ова Влада покушава неки експеримент над Адвокатском комором и њеним члановима по инструкцијама неких страних амбасада показаће вријеме. Једно је сигурно да тај експеримент неће успјети. Вишегидишње истраге по налогу Вишег и Специјалног тужиластва сада стоје у мјесту а све то због  немогућности оних који буду приведени да имају адекватну одбрану по избору или по службеној дужности. Ником од тих лица не може се одредити притвор. Коме је у интересу да адвокате држи ван система то је питање за Владу. Засто и коме је циљ да систем не функционише. Да ли је циљ скренути пажњу са економског колапса система и преусмјерити пажњу јавности на једну од најважнијих професија овога друштва то је поново питање за експерте-навео је Љешковић.

Он додаје да "било која страна инвестиција у нашој земљи неће моћи бити потписана без присуства неког од наших колега и на тај начин се наноси штета и држави".

-Оно што треба  запитати ову Владу да ли својим арогантним ставом према нашој професији исти не желе да се  процесуирају оне које врше кривична дјела. Неко је покушао направити раздор међу адвокатима нашавши неког међу нама ко ће прекршити обуставу пружања правне помоћи али нијесу очекивали тврд и јасан став адвокатске коморе и њених чланова-казао је адвокат Љешковић.

Адвокати бране самосталност и достојанство

Адвокатска комора Црне Горе донијела је одлуку да од 24. маја, обустави пружање правне помоћи адвоката на цијелој територији државе све до испуњена захтјева којим се тражи да се измијени Закон о фискализацији и да се ова дјелатност изузме из његове примјене. У саопштењу је тада појашњено да на овај начин адвокатура брани достојанство, самосталност и независност на којима се темељи постојање те професије.

- На овај поступак Адвокатска комора је била принуђена због неуспјелих преговора који су вођени са Владом, а због чега би се адвокати нашли у изузетно отежаном положају приликом обављања ђелатности и били једини представници ове професије у региону који подлијежу фискализацији- наводи се у ранијем саопштењу Адвокатске коморе које потписује предсједник Здравко Беговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

21. april 2024 19:38